Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ruwado
Cromaniak
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) ruwado » 20.01.2016 16:44

Ostatnio czytałem w necie artykuł, że przebywający w Niemczech "imigranci" podejmują decyzję o powrocie do domu - bo D nie spełniły ich oczekiwań (brak pracy i mieszkania na dzień dobry). Podobno sprzedają co mają i planują powrót. Ciekawe jak to będzie wyglądało - spotkanie 2 fal - jednej ciągnącej dalej do D i drugiej wracającej?
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pabbllo_ldz » 20.01.2016 17:30

Lednice napisał(a):A co takiego strasznego jest w chorwackich kurortach i czym może grozić kontakt z innymi turystami w dużej liczbie :?: 8)

Jak myślisz jeśli będzie jakikolwiek zamach w Cro to gdzie uderzą?
W wiochę czy np. Dubrownik pełen turystów?
Choć sądzę że to mało prawdopodobne ale w Cro turystów Niemieckich dużo a ostatni zamach w Turcji w nich był wymierzony.
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 20.01.2016 17:38

Lednice napisał(a):
pabbllo_ldz napisał(a):....
Nadal twierdzę że Chorwacja bezpieczniejsza wystarczy unikać kurortów i tłumów ludzi i będzie ok.

A co takiego strasznego jest w chorwackich kurortach i czym może grozić kontakt z innymi turystami w dużej liczbie :?: 8)

Nie ma nic strasznego w chorwackich kurortach (jeśli ktoś lubi kurorty). Jednak zagrożenie zamachem jest większe tam, gdzie gromadzi się więcej ludzi,
tak jak napisał Rysio:
Rysio napisał(a): Z całą pewnością bardziej zagrożone będą, patrząc choćby na Chorwację, Dubrovnik czy Makarska niż Ivan Dolac czy Zubovici. Podobnie bezpieczniej czuję się u mnie na wsi niż czułbym się dzisiaj w Paryżu. Obwiesić się pasem szahida ma sens tam gdzie jest zagęszczenie ludzi, bo wyrąbać się w powietrze raniąc babcię spod warzywniaka i 2 kozy ma mniejszy sens niż pierdyknąć w metrze w porannych godzinach szczytu.

Zwracają na to uwagę, ministerstwa spraw zagranicznych wielu krajów. Choć sama Chorwacja ciągle nie jest krajem wysokiego ryzyka.

Najbezpieczniejsze państwa według brytyjskiego MSZ - im jaśniejszy kolor tym bezpieczniejsze
Obrazek
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2016 17:40

A dlaczego ISIS miałoby uderzyć w Chorwację :?:
Chorwacja z nimi nie walczy na żadnym froncie, byłby to kompletny idiotyzm :roll:

ISIS uderze w takie kraje, które prowadzą z nimi walkę zbrojną
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 20.01.2016 17:58

Chorwacja z ISIS nie walczy. Jest jednak pewna ważna kwestia w stosunkach państw Bałkańskich.

Ciągle wisi tam widmo konfliktu i zapowiedź zbudowania przez tzw. Państwo Islamskie swoich struktur.
Czy zagrożenie islamskim radykalizmem jest tam realne, daje pewną odpowiedź ten program
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 20.01.2016 18:37

Wracając do tematu, trzeba będzie śledzić dokładnie tę kwestię, jeszcze droga do Chorwacji będzie w miarę ok ale już powrót może być różny z racji tego że jest zagrożeniem stać z nimi w korku. Na granicy może być niebezpiecznie bo jak sami słyszymy mają różne "odpały", a nad tłumem nikt nie jest w stanie zapanować, oraz pozostaje temat dwóch tygodni spędzonych w Cro czyli wjeżdżając jest sytuacja spokojna, a wracając może już być diametralnie inna i niebezpieczna.
Liczę na to że rząd Chorwacki przewidzi fakt strat z turystyki i zapewni turystom bezpieczeństwo na granicach, pytanie tylko czy nie jestem naiwny ?:)
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 18:59

pabbllo_ldz napisał(a):Zaraz moment,
Turcja wcale nie jest bezpieczniejsza od Bałkanów i czy to z dojazdem autem czy lotem bo do Chorwacji też można latać jak kogoś stać. A dojazd jest bardzo dobry nawet jak przyjdzie postać na granicy to w krajach Europejskich, do zablokowania autostrad raczej nie dopuszczą. Dwa Są relację z wyjazdów w sierpniu 2015 roku do Grecji czy dalej na Bałkany i ludzie opisują że był spokój a my się martwimy o dojazd do biednej Chorwacji.

Jeśli mowa o Bułgarii to ceny apartamentów w standardzie 3 gwiazdki lub wyżej podobne do Chorwacji a dojazd bardziej upierdliwy bo Rumunia i Bułgaria to praktycznie zwykłe drogi a nie autostrady jak do Chorwacji i dużo dalej bez noclegu nie da rady.
To chyba bym dopłacił i wybrał Włochy, Portugalię z dojazdem własnym, ewentualnie Hiszpanię.
Samolot super sprawa ale ograniczenie wagi jak i również tego co wolno zabrać.
Ja np. wędzę i lubię zabrać swoją kiełbaskę podsuszaną i do tego coś mocniejszego dla gospodarzy i dla siebie a do samolotu tego nie zabiorę.
A wracając do Turcji to jest ryzyko albo będzie spokój albo tak jak Egipt i Tunezja, więc kto lubi grę w Rosyjską Ruletkę może lecieć.
Nadal twierdzę że Chorwacja bezpieczniejsza wystarczy unikać kurortów i tłumów ludzi i będzie ok.

Polemizowalbym, jeśli chodzi o BG, ceny kwater raczej niższe, ceny w sklepach mocno niższe.

No i po co Rumunia, skoro można przez Serbie, a w 2014 oddano całość autostrady z Sofii nad morze.

Bez kiełbasy i schabowego wytrzymam ten tydzień czy dwa, wolę wtedy degustowac lokalna kuchnie. Flachę jeśli już wioze sobie, gospodarzom place kasę, a kiedy mają imieniny nie wiem :D
pabbllo_ldz
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pabbllo_ldz » 20.01.2016 20:11

A wiesz że niższe bo?

Ja szukałem w listopadzie na rok 2016 właśnie jako alternatywy bo Mój brat się upierał na Bułgarię i ceny nie były niższe jeśli chciałeś takie warunki jak w Chorwacji plus nie dziura a np. Sozopol, Złote Piaski itp... Oczywiście mowa o apartamentach odnowionych kuchnia, łazienka i sypialnia, a nie jakiś starych pokojach.
Co do cen w sklepach to też nie jest już tak kolorowo, taniej jak w Chorwacji ale w knajpach pod turystę już cenny inne.
Kuzynki koleżanka mieszka w Sofii i info o cenach od niej.
A do tego dojazd gorszy i morze mnie nie powala.
Ale każdy sam wybiera więc powodzenia.
A co dojazdu przez Serbię to jeśli do BG mam tak jechać to co za pies czy BG czy Chorwacja?
I w tym momencie to na 100% wolę Chorwację.
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 20.01.2016 20:22

klerjeser napisał(a):

Polemizowalbym, jeśli chodzi o BG, ceny kwater raczej niższe, ceny w sklepach mocno niższe.

No i po co Rumunia, skoro można przez Serbie, a w 2014 oddano całość autostrady z Sofii nad morze.

Bez kiełbasy i schabowego wytrzymam ten tydzień czy dwa, wolę wtedy degustowac lokalna kuchnie. Flachę jeśli już wioze sobie, gospodarzom place kasę, a kiedy mają imieniny nie wiem :D

Czy możesz pisać w temacie wątku!, tutaj jest mowa o uchodźcach i związanymi z nimi kłopotami w podróży do CRO!, co mnie interesuje że bierzesz flachę i masz problemy z niejedzeniem schabowego ??, no masakra jakaś....
Fajnie by było aby ktoś to posprzątał...
Odnośnie dojazdu przez Serbie, właśnie w tym roku zrezygnowałem z Lefkady bo tranzyt jest przez ten kraj a jak wiadomo uchodźcy dostają się do Europy przez Serbie, więc zdecydowanie wolę Chrowację. Proszę nie zaśmiecaj wątku tylko pisz merytorycznie.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.01.2016 20:58

yzedef napisał(a):Wracając do tematu, trzeba będzie śledzić dokładnie tę kwestię...
Liczę na to że rząd Chorwacki przewidzi fakt strat z turystyki i zapewni turystom bezpieczeństwo na granicach, pytanie tylko czy nie jestem naiwny ?:)

Nie ma co na zapas się nakręcać :roll:
Moim zdaniem póki co w przypadku Chorwacji jedyny realny problem to ewentualne długie kontrole na granicach i w związku z nimi korki :roll:
rapez
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rapez » 20.01.2016 21:02

Ja się tylko obawiam czy przypadkiem nie będzie tak

... bo jak wtedy jechać z rodziną.. broni przecież zabrać nie można.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 21:04

yzedef napisał(a):
klerjeser napisał(a):

Czy możesz pisać w temacie wątku!, tutaj jest mowa o uchodźcach i związanymi z nimi kłopotami w podróży do CRO!, co mnie interesuje że bierzesz flachę i masz problemy z niejedzeniem schabowego ??, no masakra jakaś....
Fajnie by było aby ktoś to posprzątał...
Odnośnie dojazdu przez Serbie, właśnie w tym roku zrezygnowałem z Lefkady bo tranzyt jest przez ten kraj a jak wiadomo uchodźcy dostają się do Europy przez Serbie, więc zdecydowanie wolę Chrowację. Proszę nie zaśmiecaj wątku tylko pisz merytorycznie.

Odniosłem się do wpisu pabllo, powinieneś więc być konsekwentny i jego też upomnieć. Tak to często bywa, że na forach wyskakują offtopy.

Serdecznie przepraszam za zepsucie ci wieczoru i stargane nerwy. siema :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.01.2016 21:17

rapez napisał(a):Ja się tylko obawiam czy przypadkiem nie będzie tak... bo jak wtedy jechać z rodziną.. broni przecież zabrać nie można.

Redukcja i prawa noga w podłogę powinny załatwić sprawę. :mrgreen:

edit:konieczne jest włączenie wycieraczek..........
Ostatnio edytowano 20.01.2016 21:54 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
rapez
Croentuzjasta

Postnapisał(a) rapez » 20.01.2016 21:46

Poczekamy i zobaczymy... nie ma co panikować ale jak się o tym myśli to najlepiej w domu przy kominku lub latem przy grillu zostać jeśli sytuacja się pogorszy.
Mam jakieś dziwne obawy; moi znajomi jadą początkiem maja :papa: ci sami co ostatnio dachowali też :?
Wracam do starej metody podróżowania samemu; ostatnie wyjazdy z kimś na doczepkę mnie wykończyły psychicznie.

Kurs posługiwania się; chociaż nożem wskazany :hut: lub duży samochód i gaz w podłogę jak wyżej pisze kolega.
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 20.01.2016 21:55

anakin napisał(a):
rapez napisał(a):Ja się tylko obawiam czy przypadkiem nie będzie tak... bo jak wtedy jechać z rodziną.. broni przecież zabrać nie można.

Redukcja i prawa noga w podłogę powinny załatwić sprawę. :mrgreen:

Nie szkoda ci samochodu ?, porysujesz lakier... uszkodzisz zderzak.. warto ? oni nie są tego warci i co winien biedny samochód ;-).
Wracając do kwestii ewentualnej samoobrony co można mieć ze sobą jakie środki legalne jadąc do Cro przez Austrię,Czechy itp. ?, można mieć pancerne jakieś wiosła... :-) ale czy paralizator albo gaz?.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone