Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Postnapisał(a) anakin » 19.01.2016 21:19

klerjeser napisał(a):na Chorwacji świat się nie kończy....

Gdzieś napisałem, że się kończy?
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 19.01.2016 21:36

klerjeser napisał(a):W Turcji są też skały/kamienie i wiele wspaniałych miejsc do zobaczenia. Lot paralotnią ze szczytu 2000 m do samego morza jest czymś niezapomnianym, podobnie jak wschód słońca w Kapadocji wdziany z balonu.

na Chorwacji świat się nie kończy....

Tak na oko mam tam dwa razy dalej niż do tej Chorwacji, na której świat się nie kończy, dodatkowo mam trasę przez bardzo interesujące kraje :roll: :)
Dodam, że interesuje mnie jazda samochodem a nie przelot samolotem :)
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 19.01.2016 22:14

Ryszard_K napisał(a):Czy orientujecie się którędy przechodzą "pielgrzymki" imigrantów przez teren Chorwacji?
Czi istnieje (wątpliwa) przyjemność spotkania się z nimi jadąc (w lipcu) autostradą z Letenye w stronę Rijeki?

Podłączę się pod pytanie, też będę jechał przez Letenye, gdyby któryś z kolegów lub koleżanek miało jakieś informacje to proszę się nimi podzielić :wink:
:papa:
walp
Weteran

Postnapisał(a) walp » 19.01.2016 22:32

Tzw. "szlak bałkański" dla uchodźców zmieniał się na przestrzeni roku.

Inaczej wyglądał na początku sezonu wakacyjnego, a inaczej na jesieni.

Pytając dzisiaj o sytuację w lipcu, to tak samo, jak zapytać, czy będzie 100% słońca w miejscu naszego wypoczynku.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2016 22:40

W lipcu przyszłego roku to może być albo koniec świata, albo wszystko wróci do normy :roll:

Na razie bardziej realny jest wariant 1 8)

Póki co Austria wprowadza dokładne kontrole granic ze Słowenią i z Węgrami ( czytaj: odsyłanie imigrantów precz )
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.01.2016 23:00

Lednice napisał(a):W lipcu przyszłego roku to może być albo koniec świata ...

Ujawnił się jakiś nowy przepowiadacz Tadeusz :oczko_usmiech: :?:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2016 23:11

Jakbym był prorokiem umiejącym przewidzieć przyszłość, to bym teraz odbierał zamówienia od bogatych firm i robił im analizy za ciężką kasę, a nie wymądrzał się na forum :mrgreen: 8) :wink:
papse
Cromaniak

Postnapisał(a) papse » 19.01.2016 23:22

walp napisał(a):Pytając dzisiaj o sytuację w lipcu, to tak samo, jak zapytać, czy będzie 100% słońca w miejscu naszego wypoczynku.

Wiem o tym, dlatego nie napisałem "mają informacje" tylko "miało" (w przyszłości)
przecież wielu z forumowiczów sezon otwiera już w maju. :roll:
Ryszard_K
Cromaniak

Postnapisał(a) Ryszard_K » 20.01.2016 00:46

Panowie, bez nerwacji! Zmienię pytanie: Czy autostrady są wolne od "intruzów"?
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 08:01

Bea.ta napisał(a):
klerjeser napisał(a):W Turcji są też skały/kamienie i wiele wspaniałych miejsc do zobaczenia. Lot paralotnią ze szczytu 2000 m do samego morza jest czymś niezapomnianym, podobnie jak wschód słońca w Kapadocji wdziany z balonu.

na Chorwacji świat się nie kończy....

Tak na oko mam tam dwa razy dalej niż do tej Chorwacji, na której świat się nie kończy, dodatkowo mam trasę przez bardzo interesujące kraje :roll: :)
Dodam, że interesuje mnie jazda samochodem a nie przelot samolotem :)

Najlepiej jakby się miało destynację wakacyjną za rogiem :D

Upieranie się że tylko samochodem, nie samolotem to też przejaw zbetonienia, tylko w drugą stronę.

A kraje po drodze są bardzo interesujące i malownicze - Fogarasze i siedmogrodzkie miasteczka w Rumunii, Rilski Monastir w Bułgarii, klimatyczne uliczki w Belgradzie i wiele wiele więcej...

Nie wspominając o Stambule, który jest jedną wielką Historią przez duże H.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jan ostrzycki » 20.01.2016 08:22

Na razie jest taki trynd, że kraje Europy północnej przywracają kontrole graniczne. Być może spodziewają się wzmożonego ruchu ma wiosnę? Zobaczymy. Ja nie mam zamiaru pchać się z dzieciakami w miejsca gdzie jest gorąco. Obrazki z węgierskich autostrad z 2015 były dość upiorne. Nawiasem mówiąc, współczuję ofiarom wojny, szczególnie rodzinom, kobietom i dzieciom. Ale w tych wędrówkach ludów raczej nie chodzi poszukiwanie schronienia przed wojną. Imperium Rzymskie upadło w podobnych okolicznościach pod naporem napastników, ale też wielkich grup uchodźców, co do których rojono sobie, że będą pożyteczni, a okazali się niebezpieczni.
A państwa Bałkanów małe, słabe, skorumpowane są świetną bazą do wypadów do Europy. Tu i ówdzie widziana jest delikatna nostalgia za Jugosławią.
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 20.01.2016 08:52

klerjeser napisał(a):Najlepiej jakby się miało destynację wakacyjną za rogiem :D

I mam, coś około 800km od chałupy. Na dodatek mieszkam cały rok w mocno wakacyjnym miejscu więc nie jest to dla mnie dziwne.

klerjeser napisał(a):Upieranie się że tylko samochodem, nie samolotem to też przejaw zbetonienia, tylko w drugą stronę.

Coś czuję, że gdybym to ja użyła określenia zbetonienia - to zaraz krzyk by się podniósł, jak się odzywam do współforumowiczów, więc oszczędź sobie takich określeń bardzo proszę.
Lęku wysokości nie mam, bo trochę czasu w powietrzu spędziłam w szybowcu i w większych samolotach.
Nie upieram się, ale podchodzę do tego logistycznie.
Bardziej mnie stać na wyjazd z rodziną samochodem, czy kamperem niż samolotem. Nie jestem typem turysty hotelowego, któremu pod nos się podstawia, jestem i chcę być zależna od samej siebie.

klerjeser napisał(a):A kraje po drodze są bardzo interesujące i malownicze - Fogarasze i siedmogrodzkie miasteczka w Rumunii, Rilski Monastir w Bułgarii, klimatyczne uliczki w Belgradzie i wiele wiele więcej...

Pod warunkiem, że masz ochotę, czas i kasę na zwiedzanie krajów po drodze a nie szybki dojazd na miejsce i wejście do wody na dwa tygodnie.
Moim dzieciom wystarczy woda i skały do skakania, jak im się to znudzi, zmienię sposób odpoczynku.

klerjeser napisał(a):Nie wspominając o Stambule, który jest jedną wielką Historią przez duże H.

Nie musisz mi tego tłumaczyć, broniłam sie z Historii Sztuki, nawet z architektury muzułmańskiej.
boboo
zbanowany

Postnapisał(a) boboo » 20.01.2016 09:00

klerjeser napisał(a):Najlepiej jakby się miało destynację wakacyjną za rogiem
Za rogiem? 8O Nie lepiej napisać "za cornerem"?
klerjeser napisał(a):Upieranie się że tylko samochodem, nie samolotem to też przejaw zbetonienia, tylko w drugą stronę.
A kraje po drodze są bardzo interesujące i malownicze (...)
Nooo... szczególnie z wysokości 10 kilometrów.
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 09:29

Bea.ta napisał(a):
klerjeser napisał(a):Najlepiej jakby się miało destynację wakacyjną za rogiem :D

I mam, coś około 800km od chałupy. Na dodatek mieszkam cały rok w mocno wakacyjnym miejscu więc nie jest to dla mnie dziwne.

Coś czuję, że gdybym to ja użyła określenia zbetonienia - to zaraz krzyk by się podniósł, jak się odzywam do współforumowiczów, więc oszczędź sobie takich określeń bardzo proszę.
Lęku wysokości nie mam, bo trochę czasu w powietrzu spędziłam w szybowcu i w większych samolotach.
Nie upieram się, ale podchodzę do tego logistycznie.
Bardziej mnie stać na wyjazd z rodziną samochodem, czy kamperem niż samolotem. Nie jestem typem turysty hotelowego, któremu pod nos się podstawia, jestem i chcę być zależna od samej siebie.

klerjeser napisał(a):A kraje po drodze są bardzo interesujące i malownicze - Fogarasze i siedmogrodzkie miasteczka w Rumunii, Rilski Monastir w Bułgarii, klimatyczne uliczki w Belgradzie i wiele wiele więcej...

Pod warunkiem, że masz ochotę, czas i kasę na zwiedzanie krajów po drodze a nie szybki dojazd na miejsce i wejście do wody na dwa tygodnie.
Moim dzieciom wystarczy woda i skały do skakania, jak im się to znudzi, zmienię sposób odpoczynku.

klerjeser napisał(a):Nie wspominając o Stambule, który jest jedną wielką Historią przez duże H.

Nie musisz mi tego tłumaczyć, broniłam sie z Historii Sztuki, nawet z architektury muzułmańskiej.

Popełniasz podstawowy błąd związany ze zbetonieniem - automatycznie łaczysz samolot z turystyką masową typu AI. Gdybys miała trochę więcej wiedzy na ten temat i samej Turcji, wiedzialabyś, że oferta turystyki indywidualnej jest tam bardzo szeroka i spory odsetek lecących samolotami wybiera samodzielnie hoteliki i apartamenty. Przykład - np. Hisaronu przy Oludeniz czy okolice Kusadasi i Cesme.

Argument kosztów nie broni się, bo lot czarterem kosztuje w sezonie 600 zł w obie strony czyli nie jest to kwota nie do przejścia. A skoro interesuje cię tylko jak najszybszy dojazd, nie wyciągaj argumentu krajów po drodze, bo jeśli chodzi szybkość i komfort samolot jest bezkonkurencyjny.
Skakać ze skały dwa tygodnie? Oryginalne masz dzieci :D

Prawdziwa kobieta renesansu z ciebie. Brakuje jeszcze fizyki kwantowej i poezji staroskandynawskiej, a może nie brakuje? :D
Ostatnio edytowano 20.01.2016 09:33 przez klerjeser, łącznie edytowano 2 razy
klerjeser
zbanowany

Postnapisał(a) klerjeser » 20.01.2016 09:31

boboo napisał(a):
klerjeser napisał(a):Najlepiej jakby się miało destynację wakacyjną za rogiem
Za rogiem? 8O Nie lepiej napisać "za cornerem"?
A kraje po drodze są bardzo interesujące i malownicze (...)
Nooo... szczególnie z wysokości 10 kilometrów.

Cóż argument krajów "po drodze" wyciągnęła moja dyskutantka ;) Chociaż sama potem napisała, że interesuje ją jak najszybszy dojazd, a w takim przypadku samolotu raczej nie przeskoczy ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone