Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran
Re: Uchodżcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 17.12.2015 23:35

pablos77 napisał(a):Mówicie żeby rezerwować. Hmm Ja myślę że jeszcze za wcześnie. Ja czeka jak się sytuacja rozwinie. Jak się uspokoi to rezerwuje.

A tak marginesie czy jak zarezerwuje teraz to macie cenę lepszą? Czy bez zmian. Tylko dostępność większa. :)

Tam gdzie ja rezerwuję wolne miejsca na lipiec / sierpień kończą się w lipcu / sierpniu roku poprzedniego. Rezerwację robię nie wtedy jak się żegnam z gospodarzami ale wtedy jak się z nimi witam :lol:
pablos77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablos77 » 19.12.2015 09:04

Mam pytanie w sprawie rezerwacji mobilnej. Czy ktoś z forum korzystał z aplikacji Airbnb na androida.

https://play.google.com/store/apps/deta ... roid&hl=pl

Bardzo ciekawa apka i zastanawiam się czy rezerwować tradycyjnie czy spróbować poprzez tę aplikację.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.12.2015 14:28

A nie lepiej na booking.com - masz na PC i masz na Androida, a nawet na iOS.
bracik001
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bracik001 » 05.01.2016 17:39

Rysio napisał(a):
Tam gdzie ja rezerwuję wolne miejsca na lipiec / sierpień kończą się w lipcu / sierpniu roku poprzedniego. Rezerwację robię nie wtedy jak się żegnam z gospodarzami ale wtedy jak się z nimi witam :lol:

A ja w grudniu 2014, tak tak w grudniu 2014 8O zrobiłem rezerwację na lipiec 2016. Na 2015 już było zarezerwowane.
Już potwierdzone i zaklepane na 100% :lol:
slavko.v
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slavko.v » 15.01.2016 12:59

Jest zima 2016 roku, media milczą na wiele tematów związanych z imigrantami ekonomicznymi zwanych uchodźcami... codziennie granicę HR/SLO, SLO/A, A/D przekracza ok. 3 tys. osób, granice UE są dalej dziurawe jak ser szwajcarski... jak zacznie się wiosna, zacznie się prawdziwy potop, to nie będą 3 tys, będzie 10-15 tys. dziennie osób, które chcą wejść do strefy Schengen... poza tym w Bośni, Czarnogórze, Kosowie, Macedonii, Albanii następuje radykalizacja środowisk związanych z ISIS i pewnie będzie się pogłębiać...(zamach na generała Armii BIH koło Mostaru, zabójstwa żołnierzy BIH, setki aresztowań osób mających związki z ISIS, przemyt broni) + w problemy na przejściach granicznych, w związku z tym zrezygnowałem w tym roku z wyjazdu na ukochane Bałkany... Mam nadzieję, że moje czarnowidztwo się nie sprawdzi! Życzę wszystkim uwielbiającym Bałkany udanych wakacji i szczęśliwego powrotu do kraju.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 15.01.2016 13:14

To chyba będzie gorący temat w tym roku. Co prawda zrobiliśmy rezerwacje na przełom cze-lip, ale jeśli coś będzie odrobinę nie tego, to wakacje będą w kraju. My nie z tych turystów co jadą bo taniej, a za to na miejscu trochę strzelają...

Z drugiej strony, nie ma co się nakręcać negatywnie już teraz. Pożyjemy zobaczymy.
Ostatnio edytowano 15.01.2016 13:47 przez jan ostrzycki, łącznie edytowano 2 razy
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 15.01.2016 13:40

jan ostrzycki napisał(a):To chyba będzie gorący temat w tym roku. Co prawda zrobiliśmy rezerwacje na przełom cze-lip ale jeśli coś będzie odrobinę nie tego, to wakacje będą w kraju. My nie z tych turystów co jadą bo taniej, a za to ale na miejscu trochę strzelają...

Z drugiej strony nie ma co się nakręcać negatywnie już teraz. Pożyjemy zobaczymy.

Zgadzam się z tobą jan ostrzycki jedziemy tak samo i zaliczka też wpłacona, ale nic na siłę .
klerjeser
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) klerjeser » 15.01.2016 13:50

andywiki napisał(a):
jan ostrzycki napisał(a):To chyba będzie gorący temat w tym roku. Co prawda zrobiliśmy rezerwacje na przełom cze-lip ale jeśli coś będzie odrobinę nie tego, to wakacje będą w kraju. My nie z tych turystów co jadą bo taniej, a za to ale na miejscu trochę strzelają...

Z drugiej strony nie ma co się nakręcać negatywnie już teraz. Pożyjemy zobaczymy.

Zgadzam się z tobą jan ostrzycki jedziemy tak samo i zaliczka też wpłacona, ale nic na siłę .

W zeszłym roku robiłem rezerwację pod koniec marca. Wcześniej rozpoznane ponad 20 miejsc i prawie wszystko było wolne na połowę sierpnia. od Splitu w dół plus Hvar/Korcula. Miejsca z parkingiem, klimą, przy plaży. W Mimicach gdzie byliśmy, apartamentowce były zapełnione, ale w praktycznie w każdym były 1-2 wolne kwatery.

Tak że nie wiem co to za kwatery, że trzeba rezerwować rok i więcej wcześniej.
jan ostrzycki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan ostrzycki » 15.01.2016 14:43

klerjeser napisał(a):Tak że nie wiem co to za kwatery, że trzeba rezerwować rok i więcej wcześniej.

Jak coś mi się spodobało TERAZ i pasuje na 100 % to nie ma po co czekać do wiosny. Co nie?
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 19.01.2016 08:05

Nie wiem jeszcze jak to się przełoży na jazdę ale właśnie znalazłem coś takiego

Austria zdecydowała o tymczasowym zawieszeniu zasad Schengen na swoich granicach. Wraca kontrola na granicach.

Porozumienie z Schengen zostało tymczasowo zawieszone na austriackiej granicy - poinformował kanclerz Werner Faymann w rozmowie z dziennikiem "Osterreich". Wiedeń wprowadza również system monitorowania osób ubiegających się o azyl w Austrii. Na granicy wszyscy podróżni mają obowiązek okazania dowodu osobistego. Ci, którzy go nie posiadają, lub zostali wcześniej odrzuceni na niemieckiej granicy, zostaną automatycznie zawróceni do swoich krajów.

(…) W sobotę 17 stycznia 2016 r. weszły w życie nowe przepisy austriackiego Ministerstwa Obrony - na granicach rozmieszczone zostało wojsko, które skontroluje przybyszy z Bałkanów. Odesłani z granicy zostaną wszyscy ci, którzy chcą przez Austrię dotrzeć do innych krajów i nie zamierzają ubiegać się o status uchodźców. Nowe przepisy zakładają kontrolę wszystkich uchodźców i odsyłanie imigrantów ekonomicznych.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 19.01.2016 08:46

Na pewno przełoży się to na korki i jeszcze raz korki na przejściu granicznym z Austrią.
Myślę, że w tym roku będzie zdecydowanie mniej turystów niż w zeszłym roku spowodowane strachem.
Z drugiej strony zdecydowanie łatwiej może można coś ciekawego na nocleg i może ceny spadną.
Ale to gdybanie czas pokaże.
Koenig
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koenig » 19.01.2016 09:25

Co do gdybania to całkowicie się zgadzam, coś więcej będzie wiadomo w czerwcu dopiero, gdy coś już się powoli ruszy.
Niestety, jeśli chodzi o ceny i miejscówki to póki co nie wygląda na to żeby bardzo było w czym przebierać i żeby ceny w sezonie spadły. Jak już napisałem zobaczymy bliżej lata, tylko nie każdy chce/może tyle czekać z miejscówką lub może jechać w ciemno.
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 19.01.2016 09:40

Cena zależy od tego ile ktoś jest w stanie zapłacić i czy w ogóle ma kto zapłacić. Już da się zauważyć z relacji innych forumowiczów, że w tym roku jakby mniej turystów w Cro. Ja sam zrezygnowałem głównie z powodu obaw żonki :D .
W tym roku już jej się nie uda :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.01.2016 11:35

A ja myślę że tendencja może być odwrotna. Wiele osób skreśliło Turcje, Egipty czy inne Maroca z wakacyjnych kierunków a gdzieś się będą musieli podziać w wakacje 8)
majchrzy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchrzy » 19.01.2016 11:55

Rysio napisał(a):A ja myślę że tendencja może być odwrotna. Wiele osób skreśliło Turcje, Egipty czy inne Maroca z wakacyjnych kierunków a gdzieś się będą musieli podziać w wakacje 8)

Suszna uwaga :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone