Re: Uchodżcy,zamieszki,problemy,kontrole -granice,autostrady
napisał(a) Jaclaw » 04.10.2015 08:59
Powrót wczoraj (3.10) z okolic Rijeki, a dokładnie z Brsec, do Katowic przez Słowenię (Rupa), Austrię i Czechy bez problemów jeśli chodzi o imigrantów, natomiast jest mnóstwo remontów - sam nie wiem czy nie było więcej odcinków remontowanych, czy normalnych.
Na granicy chorwacko-słoweńskiej standardowa kontrola dokumentów, na słoweńsko-austryjackiej stała para policjantów i zerkała do tirów (blokując przy okazji cały ruch, bo jakoś nie przyszło im do głowy, aby tiry brać na bok - na szczęście trwało to chwilę) oraz wybiórczo patrzyli niektórym do dokumentów, na granicy austryjacko-czeskiej podobnie, przy czym tu byli mądrzejsi i autobus ściągnęli na bok.
Skoro mowa w tym wątku też o utrudnieniach, to jak pisałem mnóstwo remontów, ale gdyby ktoś wracał podobną trasą to uwaga na Słowenię, bo w okolicach Pivki poważny remont drogi i trzeba się kierować na Kneżak (brak czytelnych znaków o objeździe), a i tak w Pivce trzeba pojechać objazdem (tu już znaki są) okolicznymi wioskami, aby wjechać do... Pivki i potem na autostradę w Postojnej. Taki stan rzeczy chyba trochę potrwa, chociaż nie wiem jakie jest tempo słoweńskich robót drogowych. A potem na autostradzie była jeszcze jedna atrakcja, jeden pas na wiadukcie (niestety nie pamiętam gdzie dokładnie i czy to było coś chwilowego wczoraj, czy dłuższa akcja) zamknięty i trzeba zjechać z autostrady do następnego węzła wjazdowego - wczoraj brak jakichkolwiek znaków o objeździe, trzeba jechać za resztą, z którą stało się wcześniej w korku (w naszym przypadku 3-4 kilometrowym). Generalnie miałem ochotę Słoweńcom, tę ich drogą winietkę w tyłek wsadzić...

Reszta już bez takich atrakcji, tylko co chwila "chłopek z łopatą" i zwężenia na całej trasie.