Re: Kalendarz wyjazdowy - WAKACJE 2016
napisał(a) travel » 10.11.2015 17:25
joso79 napisał(a):Kochani a nie boicie się jechać ze względu na sytuację z uchodźcami? Jakieś kłopoty na granicach itp? Ja się wstrzymuję z rezerwacją z tego powodu.
Ja wszystko rezerwowałam na wrzesień 2016 we wrześniu 2015
Nie ma co panikować i wyolbrzymiać problemów
Kontrole na granicach , dłuższa podróż
Jak jechałam do Chorwacji w 2000r- 5 lat po wojnie na bałkanach to dopiero były problemy i dłuższa podróż.
Polska nie była w unii i w szengen - na każdej granicy nas kontrolowali a najgorzej było na granicy czesko- austriackiej(dawna granica z unią) - 2 godziny stania a potem wybebeszenie całego samochodu
W Chorwacji autostrada była tylko do Karlovaca.
Jechaliśmy wtedy aż za Makarską, więc najkrótsza droga prowadziła przez wyludnione ,zrujnowane i zaminowane wioski( tak dobrze czytacie ZAMINOWANE -dowiedziałam się o tym w drodze powrotnej od Chorwata , który miał koło domu rozminowany niewielki ogródek) , przez góry i serpentyny.
Asfalt był tak zniszczony przez gąsienice czołgów i pociski ,że myśleliśmy że samochód się psuje tak wyły opony podczas jazdy.
W nocy na odludziu zatrzymywało nas wojsko a potem inne podejrzane typy .
1150km przejechaliśmy w 22 godziny ( w tym 2 godziny na krótki sen).
Teraz ten dystans pokonujemy w 12-13 godzin, wliczając w to korki na bramkach i np.we Wiedniu.
Gorzej być nie może .
Niemcy niedługo przestaną przyjmować uchodźców z otwartymi rękami .Zresztą już tak się dzieje.
To przestaną tak się pchać do tego dobrobytu.
Popieram post wyżej - socjal na poziomie 0 euro wszystko rozwiąże