Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jarek_Lodz
Globtroter
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek_Lodz » 20.09.2015 19:27

Przejscie Macelj. Trasa Zagrzeb Maribor przez autostrade.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Uchoźcy,zamieszki,problemy,kontrole granice,autostrady?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.09.2015 19:48

Przykleiłem watek aby był widoczny na pierwszej stronie. W tytule dodałem słowo "Uchodźcy".
Posty merytoryczne z wątku "Jak wyjechać z Chorwacji" przeniosłem tutaj.

Proszę użytkowników o nieodpowiadanie na pytania w nowych wątkach odnośnie sytuacji na granicach związanych z problemem uchodźców, wszystkie nowe pytania będą tutaj przenoszone, chociaż nie bezpośrednio po ich napisaniu.
Nikt z Adminów i Moderatorów nie jest na forum on-line 24/h na dobę :idea:

Wątek "Jak wyjechać z Chorwacji" z postami nie na temat zamknięty.

Proszę również nie odpowiadać na ten post :!: :!: :!:
Użytkownik usunięty
Re: Uchodżcy,zamieszki,problemy,kontrole -granice,autostrady

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.09.2015 22:09

Główne przejście graniczne Bregana między Słowenią i Chorwacją na autostradzie Lublana-Zagrzeb --- była blokada przejścia przez imigrantów,
żądających bezwarunkowego wpuszczenia ich do Słowenii,
powstały megakorki :!: :?

Obrazek
http://www.vecernji.hr/hrvatska/skoro-2 ... oj-1025806

Powtarzam wcześniejsze słowa:
tam gdzie nie ma łatwego dojazdu do granicy koleją
albo nikt ich nie podrzuci do granicy autobusami,
tam powinno być spokojnie. :roll:

Przejście Bregana jest niedaleko Zagrzebia i imigrantom łatwo się tam było dostać.
awadolko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) awadolko » 21.09.2015 13:42

Wczoraj po południu jechałem przez Macelj, około godzina korków z powodu kontroli dokumentów i sporego ruchu ( okolice godziny 13 ). Poza tym żadnych uchodźców, pełen spokój. Szerokości !
dziubeklublin
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dziubeklublin » 21.09.2015 13:54

W piątek przed południem przekraczałem granicę Gorican- Letenye, Żadnych utrudnień, żadnej kolejki, kontrola na granicy polegała na obejrzeniu okładek paszportów.
MartinoBIG
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MartinoBIG » 21.09.2015 15:52

Witam.
Ja jechałem w sobotę do Rogoznicy z Katowic i zero utrudnień.
30 sekund na granicy Słoweńsko Chorwackiej i to wszytko, a przepraszam okazało się że autostrada na CRO była w jednym momencie zamknięta i trzeba było zjechać na objazd przez Gospić to wszystko.
Łącznie z utrudnieniem objazdowym podróż 12.37 (czas jazdy podaje za kompem pokładowym) + ze 40 minut na postoje i macdonaldsy w Pepiczkach :D :D :D :D :D :D :D :smo: :smo:
molzes
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) molzes » 21.09.2015 20:21

Dzisiaj po godzinie 15 na granicy Słoweńsko - Chorwackiej w Macelj tylko kontrola paszportów. Na tej i pozostałych granicach - trasa standardowa z Cieszyna przez Żylinę, Bratysławę, Wiedeń, Maribor, Ptuj, Zagrzeb - bez "atrakcji" ze strony uchodźców. Spokój.
elstachu
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) elstachu » 22.09.2015 14:04

Dojechałem dziś do chorwacji - makarska.

Jechałem przez czechy, austię, słowenię
Najpierw ostrava-gorzyczki - przeleciałem zero kontroli itp, następnie kierunek brno i przejście z austrią w mikulov - bez kontroli, bez imigrantów, następnie wiedeń, graz i droga na Maribor, na przejściu granicznym, machnęli mi ręką, zero korków. Słowenia kierunek Ptuj i przejście Gornji Macelj, pokazałem dowód i od razu przepuścili - również zero korków, imigrantów itp, później zagrzeb i A1 do makarskiej. NUDA przez 1400km.

Nic podejrzanego nie widziałem, wyjechałem wczoraj o godzinie 19.00 z woj. świętokrzyskiego, za wiedniem 3h postój z krótką regeneracją sił. ZERO korków na granicach, autostradach itp, kilka remontów ale wszystko na bieżąco idzie.

pozdrawiam
arkona
Cromaniak
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 22.09.2015 14:41

Lednice napisał(a):Musi być otwarty korytarz dla tirów, więc zostawili furtkę na autostradzie :roll:

Problem polega na czym innym i co jest przerażające :evil:

Rząd sobie kompletnie nie radzi z tym, że imigranci łażą przez pola kukurydzy, bez dokumentów i nikt ich nie zatrzymuje :twisted:
Premier twierdzi, że nie wie, jak to ma zrobić :roll:
Granica z Serbią jest zamknięta dla podróżnych z ważnymi dokumentami, którzy nie mogą skorzystać z przejść granicznych ,a otwarta dla przemytników prowadzących ludzi bez dokumentów :!: :?
http://www.vecernji.hr/hrvatska/milanov ... at-1025494

Przecież ta furtka dla tirów i autobusów jest zamknięta. Te przejście mogą przekraczać tylko samochody osobowe.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2015 15:03

Teraz tak, ale jak pozamykali inne przejścia, to te było nadal otwarte dla tirów :roll:
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 22.09.2015 15:11

Lednice napisał(a):Teraz tak, ale jak pozamykali inne przejścia, to te było nadal otwarte dla tirów :roll:

Wcześnij pisałeś, że zamknęli wszystko przejścia, co nie było prawdą bo zostawili jedno, które według Twoich słów nie można zamknąć. To się wtedy nazywało wg Ciebie totalnym zaknięciem. To jak się nazywa obecna sytuacja kiedy te ostatnie przejście jest otwarte tylko dla osobówek?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2015 15:27

Pisząc o totalnej blokadzie, trochę przesadziłem :roll:

Przejście na autostradzie jest zamknięte dla tirów od poniedziałku :!:
Wcześniej było otwarte przy zamknięciu pozostałych przejść

Sytuacja jest na tyle absurdalna, że trudno w tym się połapać. Imigranci ciągną przez nikogo nie zatrzymywani przez pola kukurydzy, a karzą kierowców tirów, nie ma w tym kompletnie logiki :?
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 23.09.2015 07:27

Chyba trochę przestaję się dziwić ludziom którzy pod wpływem doniesień medialnych rezygnują z wyjazdów np do Chorwacji, nagonka w mediach straszna.
Kiedy byłem w Chorwacji (04-18.09.2015) i rozmawiałem z rodziną w Polsce ciągle pytali czy jest tam spokojnie i nie wiedziałem o co im chodzi bo olewałem polskie wiadomości aby nie psuć sobie wypoczynku kampanią wyb... Dopiero po powrocie zobaczyłem te wszystkie nagłówki "Chorwacja zalana migrantami", "Chorwacja zamyka granice", "Zamknięte przejścia graniczne z Chorwacją". Po powrocie rodzina nam powiedziała ze nie chcieli nas denerwować i psuć nam urlopu dlatego wprost nie mówili o co chodzi.
A teraz po tym przydługim wstępie ...gdybym tam nie był w tych dniach to bym... chyba w to uwierzył, dramat szukanie sensacji, a na miejscu cisza i spokój, na granicach cisza i spokój nikt z podróżujących imigranta nie widział! Gdzie się podziała dziennikarska rzetelność ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2015 08:01

Imigranci nie jadą nad Jadran wypoczywać, tylko ciągną do Niemiec :!: :!: :!: :!:
Trudno więc ich spotkać nad morzem 8)
Od granicy z Serbią przez kawałek Chorwacji ciągną tysiącami na Węgry i gdybyś tam pojechał, to byś takich kosmicznych bzdur, że problem nie istnieje, nie pisał :?
Kilka tysięcy, które przewieziono do Zagrzebia, chce dostać się do Słowenii i dalej do Austrii, a potem do Niemiec.
Efektami są zamknięta granica chorwacko-serbska i blokowanie przejść granicznych chorwacko-słoweńskich koło Zagrzebia. Doszli tam na piechotę lub podwozi się ich autokarami.
Do Maclej i Letenye nikt ich autokarami nie przewiózł, na piechotę jest za daleko, więc tam jest spokój :roll:
Kobal66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 23.09.2015 08:30

Lednice napisał(a):Imigranci nie jadą nad Jadran wypoczywać, tylko ciągną do Niemiec :!: :!: :!: :!:
Trudno więc ich spotkać nad morzem 8)
Od granicy z Serbią przez kawałek Chorwacji ciągną tysiącami na Węgry i gdybyś tam pojechał, to byś takich kosmicznych bzdur, że problem nie istnieje, nie pisał :?
Kilka tysięcy, które przewieziono do Zagrzebia, chce dostać się do Słowenii i dalej do Austrii, a potem do Niemiec.
Efektami są zamknięta granica chorwacko-serbska i blokowanie przejść granicznych chorwacko-słoweńskich koło Zagrzebia. Doszli tam na piechotę lub podwozi się ich autokarami.
Do Maclej i Letenye nikt ich autokarami nie przewiózł, na piechotę jest za daleko, więc tam jest spokój :roll:

Gdzie ty widzisz kosmiczne bzdury ? chyba w mediach. Gdzie napisałem ze problem nie istnieje!
Napisałem że media szukają sensacji i informują nie rzetelnie. Wracając z Chorwacji tez mogłem napisać że:
Na granicy Chorwacko - Słoweńskiej w Macelj korki i trzeba czekać że miasteczko namiotowe dla uchodźców stoi na granicy ale napisałem że jest dokładna kontrola dokumentów i że miasteczko jest przygotowane ale puste - teraz widzisz różnice miedzy "kosmicznymi bzdurami" i szukaniem sensacji a rzetelną informacją ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone