Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papse
Cromaniak
Re: Zamieszki, problemy, kontrole (autostrada) ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) papse » 19.09.2015 16:02

I pozamiatane :mrgreen:
3ff49b2238a8540bf4b5248f5043e99c.jpg

jeszcze tylko focia na pamiątkę
1.jpg
paulr
Cromaniak
Re: Jak wyjechać z Chorwacji?

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 19.09.2015 16:30

Ktos pyta jak sytuacja na granicy a tu dyskusja czy dobrze czy źle z uchodźcami.
A więc wracajac do tematu wszystko można sprawdzic w aplikacji Hak dostępnej w google play. Sa informacje o postojach min na granicach zamkniętych drogach korkach obraz z kamer itp.
doohoo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) doohoo » 19.09.2015 16:45

Kobal66 napisał(a):Witam dziś wracaliśmy z Primosten

Granica chorwacko - słoweńska dość dokładna kontrola dokumentów bz sprawdzania samochodu ale przed nami ściągnięto do kontroli samochód na numerach bułgarskich. widoczne na granicy namiotowe miasteczko stało puste.

Granica słoweńsko - austriacka przywrócono kontrole dokumentów każdy samochód dostawczy miał otwieraną ładownie

Ja jechałem dziś w nocy do Primostenu i tylko zerknięcie na paszporty Słowenia-Chorwacja. Zero utrudnień.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 19.09.2015 16:53

doohoo napisał(a):Czy ktoś dziś lub wczoraj jechał przez Czechy, Austrię, Słowenię i ma jakieś info jak tam po drodze?
Może ktoś dziś na noc jedzie?

Jechałem z wczoraj na dzisiaj na Pag przez Olomouc, Brno, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb i na granicach PL/CZ, CZ/A, A/SLO nie widziałem żadnego funkcjonariusza a na granicy SLO/CRO minimalna kolejeczka i ani Słoweniec ani Chorwat nawet nie wziął do ręki naszych dowodów osobistych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2015 17:17

Wracając do tematu, to główne przejścia drogowe (autostrady) powinny być czynne, przynajmniej nic nie słyszałem o zamknięciu takich.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 19.09.2015 17:32

Na Macelj ciasnawo w obie strony (kamerki).
P.
Jaclaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaclaw » 19.09.2015 18:37

Na początku chciałbym się przywitać, bo jestem tu nowy i wreszcie udało mi się założyć konto. :-)

Właściwie jutro miałem jechać na Istrię, ale z uwagi na niepewność odnośnie wyjazdu, na pewno opóźni się mój wyjazd o 1 dzień - o ile w ogóle się zdecyduję na ten wypad. Dlatego bardzo dziękuję już tym, którzy podają tu swoje relacje z wyjazdów i powrotów - śledzę je pilnie i czekam na kolejne.

Generalnie wydaje mi się, że sama Istria jest raczej bezpiecznym miejsce, przejazd przez Czechy i Austrię też raczej nie wygląda źle, natomiast martwią mnie granica Austria-Słowenia, no i oczywiście Słowenia-Chorwacja. Szczególnie boję się tego, co może oznaczać dla turysty, gdyby Chorwacja zamknęła wszystkie granice... no chyba jakoś powinni mnie wypuścić, ale kto to wie. Najgorsze, że człowiek sobie planuje urlop, wszystko ma już gotowe, a tu takie coś, ale co zrobić. :-(

Mam jednak jedno konkretne pytanie, czy ktoś ostatnio jechał przez przejście Austria-Słowenia: Spielfeld-Sentilj ? Tak z mapy wygląda, że może ono być najbardziej narażone na tłum imigrantów i może warto je ominąć, a jeśli tak to którędy najlepiej ? I jeszcze jedno, bo obiło mi się o uszy, że koło Wiednia mogą tworzyć się korki z powodu remontów, czy faktycznie tak jest ? Dodam, że jadę z Katowic, więc ostatecznie mogę próbować ominąć Wiedeń lecąc przez Słowację zamiast Czechy, tylko nie wiem, czy to ma sens.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.09.2015 18:49

Naprawdę trudno bawić się tu nam w proroków :!: :roll:

Na pewno są kontrole na granicy w Sentilj i na granicy chorwacko-słoweńskiej :!:

Raczej bym się nie obawiał tego, że Chorwacja zamknie granice ze Słowenią, a tego że grupy imigrantów zablokują przejścia graniczne albo będą protestować, gdy padnie decyzja o ich przymusowym wysłaniu do obozów :roll:
Kontrole dokumentów nie są specjalnie uciążliwe, jak ktoś ma wszystkie dokumenty w porządku. Wiadomo, że może to spowodować korki na autostradach, ale poza straconymi w najgorszym razie kilku godzinami, więcej problemów to nie powoduje.
Jest już po sezonie, więc ruch na przejściach granicznych jest zwykle o wiele mniejszy niż np. w sierpniu.

W Wiedniu korki bywają w godzinach szczytu, tyle że w godzinach szczytu omijając Wiedeń tracisz dwa razy więcej czasu niż jadąc przez miasto
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.09.2015 20:48

Zawsze jest słynny objazd Mureck - Lenart - Ptuj. Zjeżdżasz przed granicą A - SLO zjazdem 226.

Właśnie obejrzałem program tv o Calais. Oni robią co chcą. A kierowcy TIR ów są skazywani zą przemyt ludzi, oni włażą do naczep, a kierowca który sam zgłosił się na kontrolę bo podejrzewał że mu wleźli - może dostać od władz 25 lat lub 45 tys eur. Nie potrafię tego zrozumieć. ..... :?
Ostatnio edytowano 19.09.2015 21:32 przez ruwado, łącznie edytowano 3 razy
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.09.2015 21:06

Na granicę SLO - HR w ostateczności możesz próbować:
Cvetlin
Dobovec pri Rogatcu
małe lokalne przejścia, gdzie raczej nikt zadymy nie zrobi.

Ale jak na razie - Macelj spokojny
woj2nio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) woj2nio » 19.09.2015 21:18

szaki17 napisał(a):Po cichutku "kebaby" opanują całą Europę :twisted:

W tej chwili o "cichutku" mowy być chyba nie może ;)

w2o
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 19.09.2015 21:35

Jaclaw napisał(a):Mam jednak jedno konkretne pytanie, czy ktoś ostatnio jechał przez przejście Austria-Słowenia: Spielfeld-Sentilj ? Tak z mapy wygląda, że może ono być najbardziej narażone na tłum imigrantów i może warto je ominąć, a jeśli tak to którędy najlepiej ?

Skoro kierujesz się na Istrię możesz pojechać w Austrii z Grazu na Villach a następnie wjechać do Słoweni płatnym tunelem Karawankentunnel. Za tunelem blisko granicy i autostrady jest bajecznie położona miejscowośc Bled. Jezioro, w którego wodach odbijają się Alpy. Nad jeziorem góruje skała z zamkiem a na samym jeziorze jest wyspa z klasztorem czy kościołem (nie pamiętam już dokładnie).

Pozdrawiam.
Jaclaw
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaclaw » 19.09.2015 22:19

Dziękuję za wskazówki - szczególnie tą o płatnym tunelu, bo o tym nie wiedziałem. Generalnie raczej zamierzam kierować się w stronę przejścia Kastel, bo koszt winietki w Słowenii i autostrady na Istrię w Chorwacji jest porównywalny.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 19.09.2015 23:11

:D bez żadnych problemów, zamieszek i kontroli granicznych spędziliśmy dzisiaj cały dzień w Berlinie,...
kawo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kawo » 20.09.2015 09:02

paulr napisał(a):... wszystko można sprawdzic w aplikacji Hak dostępnej w google play. Sa informacje o postojach min na granicach zamkniętych drogach korkach obraz z kamer itp.

Szukam ale nie mogę/ nie wiem jak to znaleźć. Podeślij linka lub opisz jak do tej aplikacji dotrzeć. Jak wygląda ikonka.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Uchodźcy,problemy,kontrole -granice,autostrady? - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone