napisał(a) Tymoteusz-ka » 23.11.2006 22:49
W końcu trafiłam tutaj spowrotem......dość długo szukałam linka do tej strony, niestety skasowałam go.....ale już jestem...jak się ciesze...
Ja też się wybieram na Taize do Zagrzebia, huraaaa
Już nie mogę się doczekać...będe już na takim spotkaniu 8 raz.
Bardzo dobrą mam pamięć wzrokową, więc kupiłam sobie już jakiś czas temu mapę Zagrzebia i ćwiczę pamięć, co gdzie się znajduje? Już wiem, że najważniejsze, najciekawsze budowle znajdują się w centrum, w skupisku, więc przez te 5 dni pobytu tam, da się wszystko obejść pieszo.
Wyczytałam też dość ciekawą informację, że z placu Jelacica wyrusza kolorowa kolejka właśnie tymi uliczkami, gdzie się znajdują te budowle.....tylko nie wiem czy będzie ona kursowała w tym czasie?
Dowiedziałam się także, że warto obejrzeć ruiny średniowiecznego zamku na górze Medvednica, na północy....daleko to jest od centrum?
Jade do grupy pracy, liczę na nocleg blisko centrum, czy się uda? - zobaczymy
Hale, w których będziemy mieć modlitwy, znajdują się na południu miasta. W Zagrzebiu nie ma metra, inaczej bywało w większości miast, w których dotychczas sie odbywały spotkania.
Przy okazji i ja się dowiedziałam kilka innych ciekawostek, dzięki.
Chciałam Was poprosić o wypisanie podstawowych słówek po Polsku z przetłumaczeniem na Chorwacki:
dzień dobry
do widzenia
Dziękuje
prosze
słucham?
gdzie?
szczęśliwego Nowego Roku
jestem z Polski
itd.....