napisał(a) matkaboska » 07.03.2007 15:31
Ha odesłano mnie do tego tematu
Więcej tu Taize niż samego Zagrzebia, ale to nic. Nie wiem tylko czy informacje jakie podam będą jeszcze komuś przydatne
Oto fotka samego meczetu:
Budynek z tego co wiem jest dość nowy (budowany po wojnie) i większość mieszkańców Zagrzebia nie ma o nim pojęcia. Szukając nie warto pytać o "dżamije" (po chorwacku meczet) gdyż zostanie się skierowanym do centrum miasta na plac o takiej właśnie nazwie (na nim kiedyś stał właśnie meczet i stad nazwa palcu i budynku) gdzie teraz jest galeria sztuki. Jak się nie mylę jedzie się tramwajami 8 i 14. Osiedle, które otacza dzamije jest dość ciekawe. Tradycyjnie w oknach są zielone zasłony etc. W samym meczecie ludzie są bardzo mili. Poprosiłam z koleżanką nawet pana z informacji żeby nas oprowadził. Pokazał nam biblioteke sale konferencyjną i miejsce gdzie kawe pije sobie starszyzna. Po zwiedzaniu warto iść do kaficia mieszczącego się w meczecie

Oprocz tradycyjnej kawy można zjeśc pyszną baklave i inne cudeńka, których nazw już nawet nie pamiętam

Ale ostrzegam cukier aż skrzypi w zębach przy jedzeniu! <pychota> Poza tym na tarasie kaficia ma się widok na kawałek miasta. Gdyby nie fakt, że jest tam też plac budowy to panorama robi wrażenie.
No i rada dla kobiet - wezcie jakąś chustę na głowę! A panów ostrzegam żeby sprawdzili czy nie mają dziurawych skarpet, bo poźniej można najeść się wstydu;)
Jeśli coś to znajdę jeszcze kilka zdjęć wnętrza