Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Zagrzeb - bramki - nie bójcie się płacić kartą!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brzo1985
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brzo1985 » 02.06.2012 09:38

a'propos, bo miałem zapytać:
- czy opłaca się wyciągać kuny z bankomatu?
- jeśli tak - to z jakiego banku najtaniej?
- i w jakim mieście?
- lepiej przed południem czy po południu?

dziękuję za odpowiedzi

Ad.1- jak chcesz, to możesz wyciągać kuny leśne
Ad.2- zapytaj o prowizje w polskim banku
Ad.3- możesz na wsi
Ad.4- najlepiej nad ranem

Jeśli się zgrywasz, to Ci wychodzi...

http://www.mastercard.com/plp/personal/ ... index.html

http://visa.via.infonow.net/locator/eur ... chPage.jsp
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.06.2012 11:25

Adam Sz. napisał(a):Żeby kartą zapłacić, to trzeba na niej coś mieć :wink:

Niekoniecznie.
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 02.06.2012 15:18

Bocian napisał(a):
Adam Sz. napisał(a):Żeby kartą zapłacić, to trzeba na niej coś mieć :wink:

Niekoniecznie.

No właśnie, system nie odwołuje się do salda rachunku, tylko sprawdza ważność karty i obciąża rachunek, jeśli na koncie jest za mało środków, wystąpi saldo ujemne, ale i tak system przepuści - i w droge. Gdyby system odowływał się do salda rachunku wtedy cała operacja trałaby zdecydowanie dłużej, a tak wszystko dzieje się błyskawicznie.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.06.2012 15:36

edo napisał(a):Witam, obawa przed płaceniem kartą może kosztować 3-4 godziny w korku przed Zagrzebiem.

W życiu nie płaciłem kartą i nie stałem w żadnym korku.
Jonasz! :mrgreen:
kropi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kropi » 02.06.2012 22:03

2 lata temu bałem się karty i stałem ze 20 minut, ale w ub. roku postanowiłem się przełamać i dałem radę - do "ludzkich" bramek korek ze 2 km, a do automata niente, cała operacja zajmuje 5 sekund, tylko trzeba odpowiednio wcześniej się zdecydować i zjechać z głównej drogi, potem można sobie już tylko popatrzeć...
lecza
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lecza » 02.06.2012 22:40

A czy kartę Visa z PKO bp akceptują
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 02.06.2012 22:52

lecza napisał(a):A czy kartę Visa z PKO bp akceptują

Visa to Visa - akceptują niezależnie od banku :-)
W Chorwacji wszystkie popularne karty są akceptowane w normalnych warunkach, bo nie mówię tu o awariach terminali itp :-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2012 07:07

Kupiłem wczoraj via box. W przyszłym tygodniu przetestuję do Krakowa i nazad, za dwa łódzki odcinek.

W Cro jestem zdecydowany na ENC.
goyco6
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) goyco6 » 06.06.2012 07:52

witam
może nie boją się płacić kartą tylko obawiają sie przepłacenia za przejazd(było kilka wypowiedzi na tym forum o klasyfikacji przez automat samochodu nie do kategorii I tylko II to jest ok. 80 k więcej z Zagrzebia do Splitu)
może to być powodem

automat - do którego wkłada się kwitek i kartę :lol: :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.06.2012 07:53

goyco6 napisał(a):witam
może nie boją się płacić kartą tylko obawiają sie przepłacenia za przejazd(było kilka wypowiedzi na tym forum o klasyfikacji przez automat samochodu nie do kategorii I tylko II to jest ok. 80 k więcej z Zagrzebia do Splitu)
może to być powodem

automat - do którego wkłada się kwitek i kartę :lol: :lol:

Witam
Za to skasuje Cię cwany Pan w budce...

:wink:
irekz12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) irekz12 » 18.06.2012 16:41

witam wszystkich ,proszę powiedżdzcie bo do końca nie wiem jak to jest.
,Mam kartę PKO BP VISA zwykła bankomatową ,nie kredytową,debetową tylko zwykła bankomatową,rozumiem mogę płacić karta za zakupy,paliwo w trasie,jeśli w danym miejscu są obsługiwane karty Visa,ale jak jest na bramkach w Chorwacji na tej karcie,skoro tam nie podaje się pinu,więc przejadę na niej czy nie
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 18.06.2012 16:59

irekz12 napisał(a):witam wszystkich ,proszę powiedżdzcie bo do końca nie wiem jak to jest.
,Mam kartę PKO BP VISA zwykła bankomatową ,nie kredytową,debetową tylko zwykła bankomatową,rozumiem mogę płacić karta za zakupy,paliwo w trasie,jeśli w danym miejscu są obsługiwane karty Visa,ale jak jest na bramkach w Chorwacji na tej karcie,skoro tam nie podaje się pinu,więc przejadę na niej czy nie

Przejedziesz bez podawania pinu, ja za wszystko staram się płacić kartą
irekz12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) irekz12 » 18.06.2012 17:23

to na jakiej zasadzie pobierają kasę jak nie wołają pinu,czy na zwykłej karcie bankomatowej można dokonać tranzakcji bez pinu
aż dziw bierze ze żadnych wałków nie robią przecież mogą różne sumy ściągać,u nas to by już kręcili lody
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2012 17:27

irekz12 napisał(a):to na jakiej zasadzie pobierają kasę jak nie wołają pinu,czy na zwykłej karcie bankomatowej można dokonać tranzakcji bez pinu
aż dziw bierze ze żadnych wałków nie robią przecież mogą różne sumy ściągać,u nas to by już kręcili lody

Nie robią rzeczy niezgodnych z prawem.
Zacznij pisać po polsku; to nie jest żaden popularny portal internetowy, na którym odchodzi "klawiaturówka".
haka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) haka » 18.06.2012 17:28

Może tak jest bo chorwaci nie mają natury polaków. Nas ukształtowała historia gdzie zawsze musieliśmy kombinować przed władzą. Widać że chorwaci są uczciwsi. I oby tak dalej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Zagrzeb - bramki - nie bójcie się płacić kartą! - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone