Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Warszawy do Omiszu przez Brno czy Bratysławę ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 09.08.2008 20:19

Proszę o radę . Jadę pierwszy raz do Chorwacji (Omis), wyjeżdzam z Warszawy i mam dylemat czy jechać przez Brno , Wiedeń itd , czy przez Czechy , Słowację (Bratysława) ,Wiedeń , Słowenia , Chorwacja . Czytając forum mam rozdwojenie jażni na temat drogi tyle samo za ile przeciw . Proszę doświadczonych Cromaniaków o radę będę wyjeżdzał z Warszawy 15.08.08r. w godzinach wczesnorannych mając nadzieję że dzień świąteczny zapewni mi drogę bez korków w Polsce i krajach tranzytowych przważnie wyznania katolickiego.Trasa przez Węgry nie wchodzi w rachubę . Wiem że na forum wiele napisano na ten temat , ale w większości są to starsze relacje .
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.08.2008 20:27

Nie wiem jakie to dla Ciebie godziny "wczesnoranne" ale od godziny 9 rano masz pewne, że zacznie się wzmożony ruch, na wszystkich drogach południowej Polki i to właśnie w kierunku południowym (dojazdy do Wisły, Zakopca, Ustronia, Słowacji i innych). Na Twoim miejscu, startowałbym tak aby na 7 - 8 rano być już za granicą Polski.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 09.08.2008 20:35

Chcę wystartować 3-4 w nocy aby być 7-8 już w Cieszynie
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 09.08.2008 22:55

Czy może ktoś potwierdzić - ponoć na wjeździe do Wiednia od strony przejścia w Mikulovie są jakieś roboty drogowe - czy oznacza to, że są objazdy, czy też mozna jechać normalnie? Jadę przez Wiedeń (jak zawsze) w nocy, więc korków się nie obawiam.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.08.2008 06:37

gacek.mw napisał(a):Czy może ktoś potwierdzić - ponoć na wjeździe do Wiednia od strony przejścia w Mikulovie są jakieś roboty drogowe - czy oznacza to, że są objazdy, czy też mozna jechać normalnie? Jadę przez Wiedeń (jak zawsze) w nocy, więc korków się nie obawiam.

Objazdów nie ma, zwężenia, w nocy jedź spokojnie tą drogą.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2008 08:06

Witam,możesz jeszcze pojechać przez Znojmo,jest tam bardzo fajna (kiedyś) strefa bezcłowa,sklepy w kształcie zamków,knajpki,smoki itp. fajne miejsce na odpoczynek i dla frajda dla dzieciaków,droga bardzo dobra a przed samym Wiedniem zaczyna się autostrada.
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 10.08.2008 09:30

Dzięki za informację. Znojmo to fajne przejście w kierunku na Alpy, na Cro po pierwsze - trochę się nadkłada, a po drugie - na granicy czesko -austriackiej mam zamiar być po północy - zakładam, że dzieci będą w tym czasie spać. Pobawią się rano, na dużym parkingu z placem zabaw przy autostradzie za Karlovacem, gdy ja będę robił drzemkę :-)

Kolega, z którym jadę namawia do trasy przez Słowację, ale ja chronicznie nie znoszę odcinka Cieszyn-Cadca (jeżdżę tam zimą na Wielką Raczę) a plusik tej drogi, którym jest ominięcie Wiednia nie ma zbyt dużego znaczenia przy jeździe w nocy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.08.2008 09:34

szaki17 napisał(a):Witam,możesz jeszcze pojechać przez Znojmo,jest tam bardzo fajna (kiedyś) strefa bezcłowa,sklepy w kształcie zamków,knajpki,smoki itp. fajne miejsce na odpoczynek i dla frajda dla dzieciaków,droga bardzo dobra a przed samym Wiedniem zaczyna się autostrada.

I z tego co pamiętam , burdele :):)
jak wygląda aktualnie porównanie drogi przez Czechy i przez Słowację? Czy w Słowacji nie jedzie sie lepiej bo jest więcej autostrady??
Pozdrav.
gacek.mw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gacek.mw » 10.08.2008 10:02

W wariancie przez Słowację od Cieszyna do granicy Słowenii jest 75 km drogami jednopasmowymi (no chyba, że w Austrii nie A6-A4-S1-A2 tylko krótszą drogą A6-krótko A4- a potem zwykłą 50 (tzw. wariant przez Eisenstadt :-) do S31-S4-A2 - wtedy trochę więcej). Tyle, że w innym wątku ktoś donosi, że cały odcinek Cadca-Zylina jest jednopasmowy w obie strony - straszne wykopki.

Droga przez Czechy to ok 90 km jednopasmówek - głównie odcinek Mikulov-Wiedeń.

Ruszam za siedem godzin tą drugą :-)
TTT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TTT » 10.08.2008 15:05

Ja wróciłem wczoraj - Nin - Zagrzeb - Cakovec - Redics - 86 przez Węgry (czasami bardzo dziurawa i koleiny niczym u nas) - Bratysława - Zilina - (jechałem już w nocy - ten kawałek drogi taki sobie) Cieszyn - ogólnie zawsze jechałem przez Czechy - Wiedeń - Graz - Krapina - Zagrzeb - ale teraz będę jeździł przez H.

Nin - wyjazd o 09:30 (start) - korek przed Sv Rok do 14:30 (45 km w 5 h !!!) - Cieszyn 0:30 (900 km w 10 h)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.08.2008 15:25

Sławomir Wocial napisał(a):I z tego co pamiętam , burdele :):)

Które reklamowane są w niesamowitych ilościach na reklamach przydrożnych łącznie z podaniem ceny za godzinę :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone