Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lulmar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lulmar » 29.06.2011 11:17

nie znam drogi przez Zwardoń. Jechałem przez Cieszyn na Żilinę tym niemniej obie trasy wyglądają rozsądnie.

Dobrze, że nie chcecie jechać objazdami Mariboru, ja żałuję że tak zrobiłem.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 29.06.2011 12:47

Jeździłem przez Cieszyn Graz i przez Chyżne - Bańska- Budapeszt. Kolejny raz tą drugą trasą. nie widzę powodu aby nadrabiać kilometrów jak czas przejazdu taki sam. Z winietami też nie ma żadnego problemu. Byłem w Słowacji wiele razy i jak się jeździ jak w każdym cywilizowanym europejskim kraju, to z Policją nie ma problemów.
Jeżdziłem na noc, od ok 19-tej, ale teraz prferuję wyjazd około 3 rano.
ElaK
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElaK » 29.06.2011 18:52

Na IFP właśnie napisali o strajku policjantów na Węgrzech. Podobno są duże utrudnienia ponieważ blokują oni węzły komunikacyjne, niektóre przejścia graniczne i większe miasta miedzy innymi Budapeszt. Utworzyły się kilkukilometrowe korki w niektórych miejscach. Czas przejazdu może się wydłużyć przy wyborze drogi przez Budapeszt. :cry:
weksla
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) weksla » 29.06.2011 19:24

ehh to chyba muszę rozpatrzyć jeszcze raz wątek trasowy:) nlock no bez jaj że zapłacę za przejazd 400m odcinkiem, takich jaj to mógłbym się spodziewać ale u nas w Polsce:D
Tak czy inaczej może masz racje że przez Cieszyn....
MichałK
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MichałK » 30.06.2011 05:04

ja planuje wyjazd 15.07 w nocy z krakowa i chyba wybiore trase przez Budapeszt który mam zamiar ominac w nocy. moze do tego czasu juz nie beda strajkowac a po 2 w nocy moze sie uda przemknac.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 30.06.2011 08:53

MichałK napisał(a):ja planuje wyjazd 15.07 w nocy z krakowa i chyba wybiore trase przez Budapeszt który mam zamiar ominac w nocy. moze do tego czasu juz nie beda strajkowac a po 2 w nocy moze sie uda przemknac.

Ja też w nocy z Krakowa, ale zaczynam o 3 rano 16-go. Jak dla mnie ta wersja ostatnio jest lepsza. Tylko nad ranem duży ruch z Budapesztu w stronę Balatonu. Za to nie łapie spanie po drodze.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 30.06.2011 14:36

weksla napisał(a):nlock no bez jaj że zapłacę za przejazd 400m odcinkiem, takich jaj to mógłbym się spodziewać ale u nas w Polsce:D
Tak czy inaczej może masz racje że przez Cieszyn....

To nie mój wymysł (ja tam jeszcze nie byłem 8)), ale sporo na ten temat dowiesz się tutaj
Podobne wieści wyczytałem ostatnio w "Poradniku motoryzacyjnym" Wyborczej o wakacjach autem z 16.06.
I może nie przez Cieszyn, ostatnio "lulmar" zachwalał nową autostradę do Bratysławy, więc sprawa trasy dalej otwarta :idea:
DeeJay_krk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeeJay_krk » 01.07.2011 00:04

My jutro startujemy z Krakowa okolo 17-18. Również wybrałem trese przez chyżne, bańską i budapeszt.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 01.07.2011 09:18

DeeJay_krk napisał(a):My jutro startujemy z Krakowa okolo 17-18. Również wybrałem trese przez chyżne, bańską i budapeszt.

Napisz, jak możesz, jak się jechało, bo ja za 2 tygodnie też tędy zamierzam jechać :-)
DeeJay_krk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeeJay_krk » 03.07.2011 18:22

Pomijająć pogode to dorga OK, wyjezdzając z Krakowa padało, słowacja też ulewa dopiero od Węgier sucho, no ale pogody się nie wybiera. Dalej już bylo eleganco sucho i autostrada, na granicy lekki korek, ale w sumie z pół godziny postoju, bliżej rana pewnie było gorzej.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 03.07.2011 18:54

DeeJay_krk napisał(a):Pomijająć pogode to dorga OK, wyjezdzając z Krakowa padało, słowacja też ulewa dopiero od Węgier sucho

Przez Słowację to która drogą jechałeś?
DeeJay_krk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeeJay_krk » 04.07.2011 18:05

D. Kubin, Ruzomberok, bańska, zvoleń i sahy.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 04.07.2011 18:58

I jak wygląda ta droga? Duży ruch? Ile czasu zajął Ci przejazd przez Słowację, tak około?
adasiek231
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adasiek231 » 05.07.2011 10:42

consett0805 napisał(a):
jgx1 napisał(a):ludzie dajcie sobie spokój z jazdą przez BB - jazda w słowackich górach (Dolowany czy jak im tam) to koszmar i co z tego że na mapie wygląda fajnie bo krócej? Lipa straszna - tylko Bratysława a dalej jak kto chce

Hehehe :D Bravo!!!

Miałem okazję to sprawdzić i w życiu już nie pojadę na Chyżne Zwoleń i Budapeszt dla mnie jazda po górach i zakrętach to masakra - wolę nadłożyć kilometrów ale mieć dwa pasy ruchu i prostą drogę. Ruch przez Budapeszt co prawda o 2 w nocy prawie żaden ale to i tak mnie nie przekonuje. Jak ktoś lubi takie trasy to jego sprawa - dla mnie to porażka zwłaszcza że lubię troszkę przyciskać pedał gazu więc ..... tylko autostrady :) następny raz sprawdzę trasę przez Austrię
edo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) edo » 05.07.2011 22:18

nawet jeśli chcemy jechać autostradą na Bratysławę to i tak szybciej i wygodniej wyjdzie opcja dojazdu do Rużemberoka przez Chyżne i potem 60km do Żyliny i dalej autostrada. Nie ma co kombinować z Cieszynem czy Zwardoniem, czasowo na pewno wyjdzie dłużej.

Też kiedyś byłem za autostradami, ale dojrzałem do tego że podróż ma być przyjemna, to też może być wypoczynek, a trasa Słowackimi górami jest piękna, w dodatku można się zatrzymac w jakimś ładnym miejscu, coś zjeść, odpocząć, a te max 1.5 godziny dłużej to znowu nie taka tragedia.
Ludziska jedziecie na wakacje , trzeba troche wyluzować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Krakowa przez Bratysławę czy Budapeszt - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone