Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Klagenfurtu na Istrię przez Słowenię???

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 17.08.2009 20:05

Witam!

Czy ktokolwiek z Was jechał do Chorwacji (na Istrię) z Klagenfurtu przez Słowenię omijając słoweńskie autostrady???

Wiem, że według mapy jest to możliwe. Nie wiem tylko, czy ma sens. Jakoś przez Graz i Maribor nie mam ochoty jechać. Wolę wykorzystać jeszcze austriacką autostradę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2009 19:10

Pewnie się da ominąć Słoweńskie autostrady, ale czekają cię niezłe górki. Jeździłem tamtędy, gdy były jeszcze bramki na autostradach. Pozdrawiam.

ps. Zastanów się dobrze, czy czasami nie lepiej odżałować te 15Euro.
woojtekg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) woojtekg » 21.08.2009 21:53

Pierwszy raz jadąc do Chorwacji na Istrię jechałem tym skrótem z Klagenfurtu, bodajże na Leibpass, droga malownicza ładna, ale na długą podróż ciężka, autostrada z Grazu do Klaganfurtu tez była nieciekawa ( zwężenia, budowa - ale to juz pewnie jest zrobione ). Tyle, że ja potem jechałem autostrada na Ljublane i Koper.
Teraz jakbym miał dojechać na Istrie nie kombinowałbym, kupiłbym winiete za 15 Euro i jechałbym na Graz - Maribor - Koper
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 21.08.2009 23:21

Witaj!

Drogę z Klagenfurtu do Słowenii znam. Wiem, że jest wąska, kręta i stroma. Jechałem dość dawno i nie było jeszcze wtedy jak się nie mylę, żadnych opłat za autostrady słoweńskie z powodu ich niewielkiej ilości.

Chyba rzeczywiście nie warto oszczędzać na słoweńskich autostradach jadąc na Istrię. Droga przez Węgry i Chorwację autostradami też kosztuje, porównywalnie co przez Austrię i Słowenię.

Wydaje mi się, że jeśli będę mógł za dnia przejechać do Klagenfurtu i dalej, to tak też uczynię. Jeśli będę w Austrii za Wiedniem w nocy, to jadę z Grazu na Maribor i Lublanę.
komorfil
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) komorfil » 22.08.2009 20:09

też uważam że nie ma sensu omijać.
Wróciłem niedawno z Istrii i jechałem słoweńską autostradą aż do granicy austriackiej. Remontów niewiele, droga przyzwoita, tylko sensownych punktów obsługi klienta nie za wiele. Jechaliśmy z dziećmi i szukaliśmy miejsca na późny obiad nie chcąc zjeżdżać z autostrady - trochę trwało nim się pokazał taki punkt gdzie było wszystko: stacja benzynowa, toaleta z prysznicem, który po całym dniu w samochodzie (po drodze jeszcze zwiedzanie w Chorwacji tu i tam) chciałem wziąć przed całonocną jazdą no i restauracja.
Takich punktów na całej A1 jest chyba bardzo mało. Ale poza tym autostrada OK. Uważam, że tu jest prosta zasada: ktoś chce zwiedzać po drodze - jedzie bocznymi drogami. Ktoś po prostu chce gdzieś dotrzeć - nie ma nic lepszego od autostrady. Szybciej, prościej, z mniejszym zmęczeniem. Czym jest te parę euro przy całkowitych kosztach wakacji?
Seb-ol
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Seb-ol » 22.08.2009 22:38

Jechalem z Istrii do Wloch (przez Triest). Omijajac drogi plate w slowenii jechalem przez nastepujace miejscowosci: Koper, Bertoki, Dekani i Spodnie Skofije.

Pozdrawiam
Sebol

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone