Re: Wybór miejscowości - dokąd jechać.
napisał(a) marekkowalak » 16.08.2021 13:15
radzio327 napisał(a):Witam, na początku września z żoną chcemy jechać do Chorwacji, byłem już w Primosten i Tucepi, w tym roku chcemy zwiedzić Jeziora Plitwickie, i Wodospady Krk, pytanie jaka miejscowość wybrac aby mieć dobre miejsce wypadkowe do tych 2 punktów, i tak aby na miejscu było co robić wieczorami i były fajne plaże, chodzi mi po głowie też wypad jednodniowy do Wenecji.
Oczywiście, że da się to połączyć.
Najlepszy w tym celu będzie rejon Kvarneru, czyli od Rijeki w dół aż do Zadaru. Myślę, że optymalna byłaby Crkvenica lub Novi Vinodolski. Ale jeśli zależy ci na plażach żwirowych lub z kamyczkami, to raczej dalej w dół - pomiędzy Zadarem i Szybenikiem (Vodice, Pakostane, Biograd).
Plitvice możesz zwiedzić na powrocie albo w drodze w tamtą stronę, podobnie Wenecję. Z Wenecją masz też opcję promem z Puli, są też wycieczki statkami z Rovinj czy Poreć.
Osobiście zaliczyłem kilka lat temu Wenecję i Park Krka na jednym wyjeździe (stacjonowałem w Primosten), a gdybym się uparł i wcześniej nie był, to Plitvice też bym odwiedził po drodze.