Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem Jelenia Góra - Brela - Jelenia Góra

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 07.07.2008 13:15

Niestety ja już jestem po wakacjach. Było naprawdę super. Jeśli macie jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem. (Jechałem route 86)
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 07.07.2008 13:32

Bierut napisał(a):Było naprawdę super. Jeśli macie jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem. (Jechałem route 86)

Napisz kiedy jechałeś i jaka sytuacja korkowa.
bukmacher3
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bukmacher3 » 07.07.2008 21:19

Czy możesz podać jakie ceny artykułów spożywczych w sklepach i restauracjach. Czy jechałeś przez Czechy i Słowację płatnymi drogami oraz gdzie przekraczałeś granicę w Polsce. Ponadto nocowaliście czy na jeden raz. Ile trwała podróż.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 07.07.2008 22:35

Pisales w watku o winetach w SLO ze bedziesz jechal "bezoplatowa" droga przez centrum Mariboru, zmieniles opcje na wegierska? Chyba ze cos pomylilem czytajac te 600 postow :wink:
Tez jade z Jeleniej Gory na poczatek na wyspe Pag i raczej bede kombinowal jak nie zaplacic tego 35 eurowego myta :D
bietka1964
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bietka1964 » 08.07.2008 06:06

Jakie są ceny za apartament w Breli?No i korki również mnie interesują.Jedziemy tam we wtorek ale powrót raczej w sobotę.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.07.2008 18:49

jdubowski napisał(a):
Bierut napisał(a):Było naprawdę super. Jeśli macie jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem. (Jechałem route 86)

Napisz kiedy jechałeś i jaka sytuacja korkowa.

Ja planowałem podróż poza dniami najbardziej narażonymi na korki. Do Chorwacji wyruszyłem w niedzielę rano z planowanym noclegiem. Drogi w niedzielę i poniedziałek prawie puste. Powrót we wtorek również bez problemów. Z powrotem bez noclegu. Trasa Brela - Jelenia Góra (prawie 1300 km - 14 godzin i 20 minut. W tym postoje o ogólnej długości 1 h i 30 min.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.07.2008 18:59

Ups. Odpowiedź poniżej.
Ostatnio edytowano 08.07.2008 19:27 przez Bierut, łącznie edytowano 1 raz
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.07.2008 19:06

bukmacher3 napisał(a):Czy możesz podać jakie ceny artykułów spożywczych w sklepach i restauracjach. Czy jechałeś przez Czechy i Słowację płatnymi drogami oraz gdzie przekraczałeś granicę w Polsce. Ponadto nocowaliście czy na jeden raz. Ile trwała podróż.

Ogólnie mięsa, nabiał, pieczywo conajmniej dwukrotnie drozsze niż w Polsce (chleb 8-10 kun, mleko 7-8 kun), tyle samo co u nas kosztuje piwo (Karlowacko niecałe 6 kun) i kosmetyki i chemia gospodarcza.
Tak, przez Chechy i Słowacje płatnymi. Nie są drogie, a szybko się jedzie. Polecam wziąść słowackie korony (300) na winietę, bo po przekroczeniu granicy ciężko zapłacić kartą. W Czechach bez problemu. O noclegach napisałem wyżej. Dodam, że w okolicach Karlovac wynajeliśmy pokój (z łazienką) za 30 Euro.
W restauracjach: piwo 15 kun, cola 14, pizza ok. 40, spagetti też. Najdroższe są dania mięsne nawet 100 kun za osobę.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.07.2008 19:12

sebak napisał(a):Pisales w watku o winetach w SLO ze bedziesz jechal "bezoplatowa" droga przez centrum Mariboru, zmieniles opcje na wegierska? Chyba ze cos pomylilem czytajac te 600 postow :wink:
Tez jade z Jeleniej Gory na poczatek na wyspe Pag i raczej bede kombinowal jak nie zaplacic tego 35 eurowego myta :D

Trasę przez Maribor dawno już odrzuciłem. Okazało się, że na dobre. Przejazd przez Węgry był naprawdę świetny. W niedalekiej przyszłości trzeba uważać na nowy odcinek prawie gotowej A5 w Słowenii (obwodnica Lendavy). Zaraz za granicą droga przechodzi w autostradę. Na mapach tego nie widać. Najlepiej tuż za granicą zjechać na rondzie na Dolga Vas i przejechać przez Lendavę.
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 08.07.2008 19:22

bietka1964 napisał(a):Jakie są ceny za apartament w Breli?No i korki również mnie interesują.Jedziemy tam we wtorek ale powrót raczej w sobotę.

My wynajęliśmy apartamet 2+3 z klimą i z taksą klimatyczną za 63 Euro, miejsce parkingowe w cenie. Podaję bo w Breli to nie jest oczywiste. Jak pisałem w niedzielę i w dniach powszednich nie było korków. Jeśli w sobotę to polecam wyruszyć jak najszybciej z rana. I to bardzo wcześnie.
tomotg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomotg » 16.07.2008 10:10

Bierut a w sklepach bez problemu mozna w Breli placic karta visa electron?
Bierut
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bierut » 17.07.2008 09:39

Oczywiście można. Jest tam Konzum przy porcie i Studenac (trochę tańszy) na ulicy Frankopańskiej ( to ta górna ulica co prowadzi do Baska Voda)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone