Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Włochy samochodem: Liguria, Włoska Riwiera - inspiracje i po

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
mysza73
Weteran
Re: Włochy samochodem: Liguria, Włoska Riwiera - inspiracje

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.06.2025 14:17

piekara114 napisał(a):Koniecznie sprawdź ceny lamp chops - to mój wyznacznik cen w Grecji :D obok oczywiście pita-gyros, frappe, saganaki i kleftiko :lol: Będę czekała na informacje na żywo :oczko:
Będziemy się nimi wymieniać, mam nadzieję :smo:

piekara114 napisał(a):Dawno się TU nie odzywałaś....

Aaaa, bo trochę nie było nastroju ... życie ...
Ale wiadomości z Włoch śledzę, bo Italia dla mnie to jest ... ITALIA :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.06.2025 19:38

te kiero napisał(a):na 25lecie na 1 miejscu jest włoski but

Doskonały wybór :hearts: :oczko_usmiech:

te kiero napisał(a):Więcej pewnie mogliby napisać: tony, mysza, marze_na itp

Czuje się wywołana :lol: .
W niedzielę wróciliśmy z drugiego w ciągu roku, dłuższego samochodowego tripu po Italii. We wrześniu było Iseo i Dolomity, teraz w czerwcu Toskania i Garda.
Do eksperta mi daleko, ale trochę świeżych spostrzeżeń mam :D .

Tym razem przez Austrię jechaliśmy S6 omijając Graz, potem przez Klagenfurt i Villach. Myślę, ze zostaniemy przy tej trasie na dłużej.
Do IT wjeżdżaliśmy z pominięciem autostrady. Pierwszy nocleg mieliśmy już w Gemonie, a różnica w czasie przejazdu wg. google maps była w zasadzie nieistotna. W bonusie dostaliśmy widoki i pustą w zasadzie drogę 8) .
Powrót przez Brenner i Innsbruck, ale dołem, krajówką. Nie pierwszy raz omijaliśmy autostradę Brenner. Manewr ten stosowaliśmy już lata temu przy powrotach z wyjazdów narciarskich. Najczęściej oszczędność czasu na A22 jest niewspółmierna do kwoty, jaką trzeba zapłacić za przejazd. Tym razem autostrada w stronę Brenner była w sobotę tak zakorkowana, że czasowo wychodziło nią dłużej :rotfl: . Uciekliśmy zjazdem przy Bressanone.

O problemach z bramkami nie napiszę, bo nic zaskakującego nas nie spotkało, ani przy pobieraniu biletu ani przy płatnościach. Ale uczciwie przyznam, że z włoskich autostrad korzystamy niewiele. Tym razem całe dwa razy :roll: , odcinki między Florencją, a Rovereto i miedzy Neumarkt, a Bressanone.

Tankowanie nie wzbudza już większych emocji :).
W zeszłym roku mieliśmy jeszcze trochę stresa, kiedy tankując w sobotnie popołudnie zablokowało nam na karcie kwotę ze trzy razy większą niż wartość wlanego do baku paliwa. Korekta obciążenia i zwrot nastąpiły dopiero w poniedziałek popołudniu.
Teraz staraliśmy się zajeżdżać na stacje w godzinach pracy, tankowaliśmy i płaciliśmy tradycyjnie przy kasie. Zdarzało się nawet, że pracownik stacji sam podchodził do nas z terminalem.
Bolała jedynie cena paliwa, 1,65 - 1,75 euro. Uwaga, na dystrybutorach "servito" ok. 20-25 centów drożej.

Generalnie drogi są słabe, dziurawe, z pierdyliardem niezrozumiałych ograniczeń prędkości i mnóstwem zdających się nie mieć końca remontów.
Wrażenie robią za to tunele. Tu Włosi mają rozmach :lol: .
Osobiście wolę przemierzać Włochy koleją, ale ta niestety nie wszędzie dojeżdża :rotfl: .
Ostatnio edytowano 18.06.2025 08:30 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 18.06.2025 08:22

marze_na napisał(a):Generalnie drogi są słabe, dziurawe, z pierdyliardem niezrozumiałych ograniczeń prędkości i mnóstwem zdających się nie mieć końca remontów.

Mam podobne wrażenie. Jeszcze w oczy rzuciła mi się ogromna ilość fotoradarów. Nocleg mieliśmy jakieś 4km od jeziora i na tej trasie było ich 3 lub 4.
sz_sz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sz_sz » 20.06.2025 14:02

Postaram się w ten weekend odpowiedzieć na posty które uzbierały się od mojej ostatniej odpowiedzi, bo tak wyszło że zaraz po napisaniu tematu spontanicznie postanowiliśmy wybrać się do Włoch :lol: i czasu na nic nie było. Tym razem okolice Ravenny. Także za jakiś czas pojawi się również jakaś relacja z tego wyjazdu a i jeszcze zeszłoroczny wyjazd czai się na upublicznienie 8) Także czekajcie cierpliwie. :verryhappy:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.06.2025 19:30

marze_na napisał(a):

Jeszcze tak półtorej roku.... Trochu już spędziłem czasu na mapach; Wasza "Kampania" pokazana...
Jeszcze kombinuję czy wracać z dołu "buta" w górę, czy przeprawić się do Cro.

te kiero napisał(a):Więcej pewnie mogliby napisać: tony, mysza, marze_na itp

Czuje się wywołana :lol: .
W niedzielę wróciliśmy z drugiego w ciągu roku, dłuższego samochodowego tripu po Italii. We wrześniu było Iseo i Dolomity, teraz w czerwcu Toskania i Garda.[/quote]
Będzie relacja na tej "Waszej" stronie? :chytry:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.06.2025 20:22

te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):
Jeszcze tak półtorej roku....
Myślisz już tak dokładnie i szczegółowo o podróży na 25 lecie za 1,5 roku :bojesie: ? Ja mam za 2 lata, ale to tego czasu szmat czasu jeszcze i nawet o tym nie myślę, ba nawet nie myślę o tegorocznej... Tyle się może przez ten czas zdarzyć... Jak to mówią ...opowiedz Panu Bogu o swoich planach.....
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 21.06.2025 13:01

te kiero napisał(a):Będzie relacja na tej "Waszej" stronie? :chytry:

Taki jest plan 8)
Zaległe trzy wyjazdy do Lombardii też chciałabym zebrać w końcu do kupy :lol:
sz_sz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sz_sz » 27.06.2025 20:03

te kiero napisał(a):Tutaj opisana nasza Liguria+ (5T), może kiedyś uzupełnię to co było włoskiego - i nie tylko - po drodze...
5t-t57741.html

Dzięki za link i relację, na pewno się przyda, bo 5T jeszcze jest na liście do odhaczenia. :)
dids76 napisał(a):Też takie preferuję i u nas często z nich korzystam. Zaskoczyło mnie jednak we Włoszech to że nie mogłem zadeklarować kwoty za jaką chcę zatankować a z automatu zablokowało mi na karcie niecałe 140 euro. Możliwe że ja coś pokręciłem ale cała procedura tankowania wyglądała inaczej nic u nas.

To są Włochy, dobrze że te automaty w ogóle działają ;) bo bramki się lubią zaciąć na autostradzie i stoisz jak baran, klikasz klikasz a z tyłu orkiestra klaksonów. Dla porównania w Szwajcarii masz dwie opcje blokady do wyboru, 70 i 140 CHF. Tak czy inaczej to tylko blokada i zwykle najpóźniej w parę godzin jest rozliczona.
marekkowalak napisał(a):Ktoś coś dopowie? Jak może być autostrada płatna bez bramek, skoro w Italii nie ma winiet.

Całe szczęście nie ma tego dużo, raptem kilka odcinków na północy: https://pedemontana.com/en
Co do znaków na autostradach, mnie bardziej denerwuje to że często jest dużo ograniczeń, które nie są anulowane, bo chyba ktoś zapomniał. Podobnie w tym roku widziałem na A1 sporo takich remontowych ograniczeń, ale remontu już dawno nie było.
piekara114 napisał(a):W ostatnich latach jestem i tu i tu i jednak Grecja wypada taniej.... Nie mam na myśli pizzy, bo ją na urlopach nie jadam, chyba, że jestem we Włoszech :mg:

Dawno w Grecji nie byłem, ale cenowo to chyba zwykle tak wyglądało Grecja < Włochy < Francja / Hiszpania. Co do autostrad, zerknij wyżej, podałem stronę. Niby jest opcja angielskiego, ale to typowe we Włoszech że nie ma pełnych tłumaczeń, tylko częściowe (i w większości są to twarde tłumaczenia rodem z tłumacza Google - także sporo błędów).
mysza73 napisał(a):W południowych Włoszech (Bari i okolice) też spokojnie można zjeść obiad z owocami morza za 15 euro (pod koniec maja tak było ;) )

Południe Włoch owszem, jest sporo tańsze niż północ.
marze_na napisał(a):Generalnie drogi są słabe, dziurawe, z pierdyliardem niezrozumiałych ograniczeń prędkości i mnóstwem zdających się nie mieć końca remontów.
Wrażenie robią za to tunele. Tu Włosi mają rozmach :lol:

I to jest doskonałe podsumowanie Włoch :zeby:
Ale co do tunelów się nie zgodzę. Ich tunele, owszem są liczne, ale po przejechaniu Szwajcarii, w której jest mniej a dłuższych tuneli, wjeżdżając we włoskie tunele, miałem wrażenie że jestem w slumsach - wszystko odrapane i brudne.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 27.06.2025 20:09

sz_sz napisał(a):
marekkowalak napisał(a):Ktoś coś dopowie? Jak może być autostrada płatna bez bramek, skoro w Italii nie ma winiet.

Całe szczęście nie ma tego dużo, raptem kilka odcinków na północy: https://pedemontana.com/en

Coś jak u nas Toll Ticket kiedyś na A2 czy A4, tylko że można płacić aż do 15 dni po przejechaniu odcinka.

Niegłupie rozwiązanie - mam nadzieję, że Włosi pójdą w tym kierunku.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 28.06.2025 06:01

piekara114 napisał(a):
te kiero napisał(a):
marze_na napisał(a):
Jeszcze tak półtorej roku....
Myślisz już tak dokładnie i szczegółowo o podróży na 25 lecie za 1,5 roku :bojesie: ? Ja mam za 2 lata, ale to tego czasu szmat czasu jeszcze i nawet o tym nie myślę, ba nawet nie myślę o tegorocznej... Tyle się może przez ten czas zdarzyć... Jak to mówią ...opowiedz Panu Bogu o swoich planach.....

Po pierwsze nie żyję w myśl tego powiedzenia, bo jeżeli już to nie Jego wina. Po drugie to siedzenie nad mapą, weryfikacje i podliczenia to dla mnie relaks. Po trzecie trzeba sprawdzić na ile kasy mniej więcej trzeba się nastawiać. Po czwarte zawsze stwierdzamy: najpierw trzeba w zdrowiu dożyć, co coraz częściej nie jest takie oczywiste. Po piąte warto mieć marzenia: do tego czasu mam już zaplanowane w podobny sposób 3 wyjazdy.

Na pewno odpadł pomysł przeprawy przez Adriatyk z uwagi na koszty. Niestety doszedł cypel Gargano, w sensie jak go tu wkręcić w wyjazd :zeby: Na razie wychodzi 15 włoskich dni, a urlopu dni pewnie będzie 16 :|

W zakresie autostrad włoskich to jeszcze niezbyt przypadł mi do gustu odcinek SPV za Treviso do Trydentu, gdzie jeśli dobrze pamiętam płaci się super małe kwoty, ale na kilku bramkach, zupełnie jak w Grecji.
sz_sz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sz_sz » 28.06.2025 19:25

marekkowalak napisał(a):Coś jak u nas Toll Ticket kiedyś na A2 czy A4, tylko że można płacić aż do 15 dni po przejechaniu odcinka.

Niegłupie rozwiązanie - mam nadzieję, że Włosi pójdą w tym kierunku.

Niegłupie pod warunkiem że jest powszechne, bo w obecnej sytuacji gdzie jest kilka odcinków i taka sobie świadomość (ok, są znaki, ale nie trudno o przegapienie), możne to i słono co niektórych kosztuje.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.06.2025 20:29

te kiero napisał(a):Po drugie to siedzenie nad Po piąte warto mieć marzenia: do tego czasu mam już zaplanowane w podobny sposób 3 wyjazdy.
Ja mam zaplanowanych z 15 wyjazdów, ale nie w takim stopniu, jakimi drogami jechać czy ile to wyjdzie (tu tylko orientacyjnie 10 czy 20 tys). Plany mam w ogólnym zarysie, bo dużo zależy od chęci na miejscu i okoliczności danego wyjazdu, a od pomysłu do realizacji jest często długa droga (np Rzym i mnie). A właśnie z Twojego nr 4 nie robię szczegółowych planów na dalej jak za 6 m-cy, bo nawet one mogą nie wypalić....
Poprzednia strona

Powrót do Włochy - Italia

Włochy samochodem: Liguria, Włoska Riwiera - inspiracje i po - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone