Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

WŁaŚnie WrÓciŁam Z Istrii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 14.08.2007 08:17

JA TAM TEŻ WOLĘ NAWET GORSZY APARTAMENT, ALE CISZA I INTYMNOŚĆ, A CENY ZBLIŻONE, NO I SAMOCHODU NIE TRZEBA SZARPAŚ Z PRZYCZEPĄ, DLATEGO JĄ SPRZEDAŁEM.mówie wam tylko apartament
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.08.2007 08:27

"paollo" -na pobyt z "Eurocampem" lub "Selectcampem" nikt nie "szarpie" samochodem przyczepy.
Przyczepy i namioty stoją i czekają na wynajęcie, w szczycie sezonu wychodzi drogo, ale czerwiec lub wrzesień - czemu nie - tanio, jeszcze i już cicho na kempingach - może kiedyś skorzystam z takiej oferty
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 14.08.2007 21:31

Hej Elżbieto

Mam kilka pytań odnoście Campingu Laternacamp z Eurocampem:

1. Łatwo trafić na ten camping (jadę 1 raz samochodem do Chorwacji) chodzi mi o dojazd już w Cro ?
2. Jaka jest odległość do morza od mobilhomów ?
3. Jaka jest plaża, kamienista, pułki skalne, dużo ludzim tłoczno ?
4. Czy na basenie zwykle jest dużo ludzi (2700 miejsc ma cały camping) ?
5. Czy parking jest bezpieczny, podobno jest oddalony troszkę ?
6. Podobno są sektory narodowościami ?
7. Ile kosztuje wyżywienie na campingu np. pizza ?
8. Czy leżaki są płatne przy basenie ?
9. Czy idąc w jedną lub w drugą stronę plażą opalają się nago ? Czy w pobliżu jest plaża FKK (na mapie widziałem FKK Solaris) ?
10. Jak jest procedura przy przyjeździe ? (oddaje się dowód osobisty/paszport w recepcji - czy trzeba) przyjmuje się wyposażenie tego mobilhomu/namiotu ?

Uff sporo się uzbierało :D
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 15.08.2007 10:29

Cześć Kruku
Najpierw parę uwag ogólnych.
czemu nie korzystacie z promocji 7 za 10 ? Płacąc za 7 nocy dostalibyście dodatkowo 3 darmowe.
W Lanternie są 2 niemrawe rezydentki Eurocampu mówiące świetnie po angielsku ( ale po niem.już się nie dogadacie) są chyba Chorwatkami,więc w razie czego można próbować po chorwacku , no i zawsze pozostaje jeszcze język migowy.
Weżcie coś na komary i mrówki.Nie było ich dużo , ale nie wiem jak będzie we wrześniu.
Teraz twoje pytania :
1.Nie było problemów ze znalezieniem cempingu , drogi są dobrze oznakowane
Przez Słowenię jedzie się cudnie , w większości autostrady i drogi szybkiego ruchu ,aż do Kopru, potem na Buje , i dalej na Novigrad
2.Mobilhomy stoją na uboczu , do plaży prawdopodobnie będziecie schodzić po schodach ( ponad 100 schodów ), ale za to plaża w tym miejscu ładna i jest tam najtańsza knajpka , taka mała i siedzi się wyłącznie na dworze.
3.Plaża różna zależnie od miejsca, jest i żwirek i pólki skalne , trzeba poszukać coś dla siebie.We wrześniu na pewno nie będzie tłoku.
Oczywiście buty do wody obowiązkowo.
4.Baseny : będziecie mieli blisko do górnego z normalną wodą ,
na dole jest większy z wodą morską i jacuzzi.Podobno w sezonie jest tam aż czarno od ludzi , w połowie czerwca było jeszcze przyzwoicie , pod koniec jak dla mnie już za tłoczno.W twoim terminie będzie O.K.
5.Samochód mieliśmy przy namiocie , do niektórych mobilhomów nie da się dojechać , najlepiej jak wam rezydent pokaże gdzie stanąć.
6.O żadnych sektorach narodowych nie słyszałam
7.Camp jest drogi ,ceny są ustawione pod Niemców , starajcie się kupować poza , a najlepiej (jak nie chcecie za bardzo szaleć ) zabrać jak najwięcej żarcia z Polski , zwł.konserwy mięsne i wędliny , bo tu jest duża przebitka
Naprzeciw wyjazdu z campingu jest budka z owocami i alkoholem.
Wystawione są butelki z etykietami , ale kobieta zaproponowała nam te same bez etykiet w cenie sporo niższej.
Za pizzę w tej małej knajpce zapłaciliśmy ok30 kun ( może we wrześniu będzie taniej )
8.Leżaki przy basenie chyba płatne , ale głowy sobie nie dam uciąć
9.Żadnych nagich ciał nie widziałam , czasem Niemki topless
10.Przy przyjezdzie trzeba oddać paszport w recepcji i zwykle tego samego dnia już go można odebrać. Potem idzie się do namiotu rezydentek ( poznacie po kolorach Eurocampu), najczęściej nikogo tam nie ma , więc żeby nie czekać w nieskończoność trzeba zajrzeć do tyłu do namiotów gdzie mieszkają.
Warto przyjechać wcześniej niż na 15-tą . Jak MH jest posprzątany dostaniecie go zaraz po przyjeżdzie ( myśmy o 11-tej już byli w namiocie ).
W dniu wyjazdu o 10-tej zdaliśmy namiot ( nie było żadnego sprawdzania ) i spędziliśmy resztę dnia na plaży , bo ze względu na dzieci planowaliśmy podróż nocą.W ten max.wykorzystaliśmy czas pobytu.
To chyba tyle , mam nadzieję ,że pomogłam , w razie czego pytaj ( do września jeszcze się coś nasunie )
Pozdrawiam
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 15.08.2007 11:07

elzbieta napisał(a):Pytanie do M@rcysi o camp Bijela Uvala :
czytałam trochę o tym campie na niemieckim forum.Pośród ogólnego piania z zachwytu było parę wypowiedzi krytycznych.Generalnie wszyscy ,którzy narzekali , narzekali na to samo . Chodzi o chałas , ponoć muzyka na tarasie gra do 24-tej tak głośno , że aż słychać w Zelenej Lagunie , a potem grupki rozwydrzonej młodzieży imprezują dalej ,na co dyrekcja campu nie reaguje .
Czy to prawda , czy też Niemcy są po prostu przewrażliwieni ?
A drugie o co chcę zapytać : czy teren w Bijelej Uvali jest równy czy spadzisty ( górzysty ?).
Jak wypadnie mieszkać daleko od plaży (a jadąc z Selectcampem raczej się tego spodziewam ) to powroty do namiotu pod górę z dziećmi i sprzętem plażowym mogą być ciężkie.
byłem na przełomie czerwca i lipca jeśli chodzi o hałas to wręcz przeciwnie. słychać go było z Zelenej tam była codziennie dyskoteka i turniej piłkarski przy oświetleniu (przez ok. tydzień) ale naprawde nie było to uciążliwe.Najgłośniej zachowywali sie młodzi Niemcy,ale po interwencji wielkiego wytatuowanego Duńczyka kolejne wieczory spędzali poza namiotem :D sąsiadów na campie nie wybierasz.Nad samym brzegiem są hotele z których dobiega muzyka i pewnie o to chdziło tym cytowanym Niemcom.Ale bez obawy będziesz miała do nich jakieś 400-500m parcele Selektcampu są w głębi campu.Teren jes lekko pochylony ale wszędzie są alejki zresztą nasze dzieci ciężko było wyciągnąć nad morze byli stałymi bywalcami licznych basenów jeden kompleks dosłownie 30m od namiotów
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 15.08.2007 11:17

zapomniałem dodać że byliśmy z vacansoleil,łaziłem po wszystkich i porównywałem.Teraz wiem że praktycznie wszystkie te firmy oferują identyczne warunki ,tylko kwestia szczęścia ,czy twój namiot będzie roczny 2 czy 3 letni.Jeśli będę szukał w przyszłym roku to sugeruję się ceną ze wskazaniem na vacansa ponieważ mają biuro na miejscu (dla mnie) w Lublinie :wink:
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 15.08.2007 11:44

To "wychodzi" 9.90Euro/osobę za 1 dzień za spanie pod namiotem?

Za 10euro od osoby to wynajmę apartament , mam to wszystko co Wy, nie słyszę jak za ścianą a raczej pokrowcem ktoś jęczy lub wzdycha, o chrapaniu nie wspomnę, icon_lol.gif mam kuchnie i łązienkę tylko dla siebie i najważniejsze nie muszę rozkładać i składać namiotu. A jak będę chciał być bliżej natury to położę się na tarasie i tam będę spał.

Zresztą to kazdego indywidualna sprawa.
Dokładnie....ja wiem co znaczy poranne bieganie po całym domu dzieci ,które wstały o 7 strach same wypuścić,bo może wpadną pod samochód na "znacznie' oddalonej Jadrance :lol:" kontakt "z sąsiadami zza ściany typu, dzień dobry,dowidzenia na holu,osiedle domów mieszkalnych albo centrum miasta i tego typu" udogodnienia" :wink: na campie cały dzień mogę chodzić w kąpielówkach,dzieci po pierwszym dniu mają całą, międzynarodową ekipę kolegów,rodzice zresztą też :wink: a kwatera? no może na emeryturze kto wie? :lol: :wink:
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 15.08.2007 13:54

Czyli ogólnie jesteś zadowolony z Bijelej Uvali ?
Ja też po wielu latach jeżdżenia na kwatery, teraz jak mam dzieci to preferuję campy.Jest niepowtarzalna atmosfera , wszyscy czują się bezpiecznie . W domu boję się puścić moją 7-latkę samą do sklepu za rogiem , a tam jakoś nie wpadam w panikę jak stracę dzieci z oczu.
Przy porównywaniu cen z kwaterami trzeba wziąć pod uwagę bezpośredni dostęp do morza , bezpłatne baseny , animacje dla dzieci itp.
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 15.08.2007 18:53

elzbieta napisał(a):Czyli ogólnie jesteś zadowolony z Bijelej Uvali ?
Ja też po wielu latach jeżdżenia na kwatery, teraz jak mam dzieci to preferuję campy.Jest niepowtarzalna atmosfera , wszyscy czują się bezpiecznie . W domu boję się puścić moją 7-latkę samą do sklepu za rogiem , a tam jakoś nie wpadam w panikę jak stracę dzieci z oczu.
Przy porównywaniu cen z kwaterami trzeba wziąć pod uwagę bezpośredni dostęp do morza , bezpłatne baseny , animacje dla dzieci itp.
jestem,zdecydowanie zadowolony.Ja mam synów w wieku 8 i 3 lata i przynajmniej mogliśmy chwilę odpocząć,czy to na basenie,czy podczas animacji.Byliśmy spokojni że nic im się nie stanie.Już po 2 dniach czuliśmy się z sąsiadami jak starzy znajomi i nieważne czy to byli Niemcy,Holendrzy,Czesi,czy Polacy. dzieci świetnie się bawiły a my mieliśmy przez to czas dla siebie,więc nikt mi nie powie że kwatera ma w w tym wypadku przewagę.Generalnie camp jest OK warunki sanitarne super,czysto, 3 kompleksy basenowe, nowe drewniane place zabaw na piachu,do Poreci jakieś 2-3km bez korków,sporo malutkich plaż na około..było super :lol:
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 15.08.2007 19:35

Dziękuję Elżbieto

Wiem, że jest 7/10 ale moi znajomi mają tak urlop i szkoda, że nie możemy skorzystać. Twoje informacje są bardzo przydatne. To dobry pomysł zdać w piątek przeczekać do wieczorka i wrócić na noc bez korków na trasie. mam jeszcze kilka pytań :-) :

1. Czy jest muzyka na campie, leci z głośników na drzewach czy coś takiego :-) ?

2. Czy wjeżdżając z campu jest jakiś tani hipermarket, w którym mozna zrobić zakupy ?

3. Czy jest jakas animacja na terenie campu ?

4. Czy tem MH sa takie ładniutkie jak katalogu czy już ząb czasu je dopadł ?

5. Czy skutery sa w pobliżu to wypożyczenia, i ile kosztują ?

Pozdrawiam Kruk
Pawełka
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pawełka » 15.08.2007 21:05

Kochani CROmaniacy!
W tym roku od 30 czerwca przez dwa tygodnie przybywaliśmy w Fazanie k. Puli (Istria). Cena za apartament 65 m2, 2 sypialnie, łazienka, Pokśj dzienny z "wersalką" i częśció kuchenną, taras oraz altana w ogrodzie do wyłącznej dyspozycji dla 5-osobowej rodziny wynosiła TYLKO 40 Euro. Zawsze rezerwuję apartament na przełomie roku: grudzień/styczeń. To się opłaca, więc wszystkim polecam zacząć myśleć o WAKACJACH ale tych 2008.

pozrdav
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 15.08.2007 22:29

Kruk napisał(a):Dziękuję Elżbieto

Wiem, że jest 7/10 ale moi znajomi mają tak urlop i szkoda, że nie możemy skorzystać. Twoje informacje są bardzo przydatne. To dobry pomysł zdać w piątek przeczekać do wieczorka i wrócić na noc bez korków na trasie. mam jeszcze kilka pytań :-) :

1. Czy jest muzyka na campie, leci z głośników na drzewach czy coś takiego :-) ?

2. Czy wjeżdżając z campu jest jakiś tani hipermarket, w którym mozna zrobić zakupy ?

3. Czy jest jakas animacja na terenie campu ?

4. Czy tem MH sa takie ładniutkie jak katalogu czy już ząb czasu je dopadł ?

5. Czy skutery sa w pobliżu to wypożyczenia, i ile kosztują ?

Pozdrawiam Kruk

Szkoda ,że nie korzystacie z promocji , ale i tak ceny we wrześniu są niezłe ( w czerwcu tyle się płaci za namiot ).
Nie na wszystkie twoje pytania potrafię odpowiedzieć :
Muzyka jest w tzw.głównej restauracji , na dole przy samym morzu i u was nie będzie jej słychać. O 20,30 jest program dla dzieci (animator + muzyka z taśmy ) , a potem gra zespół ,niestety codziennie ten sam i repertuar też mało urozmaicony.
Nie wiem czy jest gdzieś hipermarket , myśmy raczej wieżli wszystko z domu ,żeby potem mieć spokój i nie tracić czasu na zakupy .
Ale wystarczy jakiś większy sklep poza campem i już będzie korzystniej , zresztą może we wrześniu , to i w Lanternie nie będzie tak tragicznie.
Animacje są głównie dla dzieci , dla dorosłych też coś było , jakiś aerobic w basenie , turnieje siatkówki itp. Terminy są wywieszone na campingu , m.in.na basenie i w toaletach.
Na temat skuterów nic ci nie powiem , gdyby nie było w Lanternie to możesz pytać w ośrodku sportowym sąsiadującym z campem ( od dolnego basenu idziesz wybrzeżem w lewo , az do końca)
MH Eurocampu znam z poprzednich lat , wprawdzie inny typ ,ale też ***.
Naprawdę są przyjemne , z sensem urządzone, mnóstwo szafeczek , ale wszystko jakby w mniejszym wymiarze .
Nie ma cudów , jak na 24 m jest wszystko to musi być ciasnawo.
Kruk
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kruk » 15.08.2007 22:34

Napsz jeśłi możesz gdzie wymienić euro ? na terenie campu ? a może płacić w euro ?
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 17.08.2007 10:39

Kruk napisał(a):Napsz jeśłi możesz gdzie wymienić euro ? na terenie campu ? a może płacić w euro ?
staraj się nie płacić w euro gdyż przelicznik może cię conajmniej zdziwić
:lol: jeśli nie wk.... :wink: ,chociaz bywa że podany jest kurs na tablicy dość zbliżony do realnego,jednak zdecydowanie lepiej jest płacić kuną.Na campie w recepcji często można wymienic ale to nie reguła.Zresztą nie masz co się martwić najważniejsze że masz co wydawać nawet gdybyś miał hrywny :wink: to sobie z pewnością poradzisz :papa:
elzbieta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) elzbieta » 17.08.2007 14:56

Kruk napisał(a):Napsz jeśłi możesz gdzie wymienić euro ? na terenie campu ? a może płacić w euro ?

Broń Boże na campie . Możesz wymienić na granicy albo gdzieś po drodze .
Raczej nie kupuj kun w Polsce ( chyba ,że małą ilość żeby coś było na początek ).Przeliczaliśmy to , bardziej się opłaca wieżc do Cro Euro albo złotówki ( wymienialiśmy zł w Umagu ).
Na terenie campu nie znajdziesz też budki telefonicznej . Można dzwonić z recepcji , ale nie rób tego , bo potem dostaniesz piękny wydruczek z komputera z kwotą do zapłacenia , która może cię zwalić z nóg.
Pozostają komórki albo budki tel.poza campem.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi