Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Witam, przywitanie i dwa pytania...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bourbon
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bourbon » 03.07.2008 20:35

Witam, debiutując na forum chciałem się na wstępie ładnie przywitać :-)
Poczytuję Was od jakiegoś czasu, a że wyjazd już, tuż, tuż, to czas przyszedł na rejestrację :-)

Śmigamy w dwa samochody w najbliższy poniedziałek wieczorkiem (07.07.2008), najprawdopodobniej do Primosztenu choć pod uwagę bierzemy też Pakostane. To mój pierwszy wyjazd w tym kierunku, więc podchodzimy do tego trochę nieśmiało :-)

Pytanka mam dwa:

1. Jak może wyglądać baza noclegowa we wtorek około południa w w/w miasteczkach, jedziemy w ciemno i mam nadzieję, że nie będzie z tym problemu... Chcielibyśmy oczywiście być razem, czyli potrzebne były by ze dwa 4 osobowe apartamenty w jednym budynku :-)

2. Drugie pytanie bardziej hardcorowe, znajomy ma dwoje dzieci, jednemu z nich w maju skończył się paszport, złożyli wniosek o nowy ale nie zmieścili się w czasie :-(. Tak więc paszport będzie tydzień później niż wyjazd (sic). Urlopy dawno zaplanowane bez możliwości ich przełożenia i jest zonk... Znajomy ma plan licząc na brak drobiazgowej kontroli na granicach, śmigać na ten już nieważny paszport dla dziecka, ew. zabrać jeszcze odpis aktu urodzenia, może leg. szkolną (będą oboje rodzice) co o tym myślicie???

Czy zostają im już tylko wczasy w Sarbinowie ?

Pozdrawiam
Tomasz
chapajew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chapajew » 03.07.2008 20:51

Zależy na kogo trafisz na granicy. Może się udać, a mogą i nie wpuścić do Chorwacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2008 21:18

Bourbon napisał(a):.... Znajomy ma plan licząc na brak drobiazgowej kontroli na granicach, śmigać na ten już nieważny paszport dla dziecka, ew. zabrać jeszcze odpis aktu urodzenia, może leg. szkolną (będą oboje rodzice) co o tym myślicie???.....

Legitymacja szkolna czy akt urodzenia mają dokladnie taką samą moc dowodową na granicy jak nieważny paszport - te dokumenty nie potwierdzają Twojej tozsamości ani obywatelstwa :wink:

Chorwaci zazwyczaj nie wnikają w treśc paszportów czy dowodów osobistych ani przy wjeździe ani przy wyjeździe - najczęściej ograniczają się do wzrokowego stwierdzenia czy ilość okładek = ilości pasażerów.

Problem może być gdzie indziej o czym mało kto myśli :idea:
Droga powrotna.
Nie wiem do jakiego kraju w strefie Schengen bedziesz wjeżdzał z HR (za Słoweńców się nie wypowiadam bo nie jeżdzę przez ten kraj) ale są jeszcze Madziary - a Ci np. w tamtym roku na zewnetrznych granicach potafili być bardziej papiescy od Papieża.
Sprawdź sobie u tych co wrócili w tym roku czy Wegrzy sprawdzają paszporty przy wjeżdzie bo to granica UE - bo jak tak to radzę Ci jednak te wczasy w Sarbinowie :wink:
chapajew
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) chapajew » 03.07.2008 21:51

Do Polski to jakoś wrócisz zawsze można zgłosić że się paszport zgubiło. Ale ogólnie to odradzam wyjazd bez ważnego dokumentu.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 03.07.2008 22:16

Piotrek_B napisał(a):Problem może być gdzie indziej o czym mało kto myśli :idea:
Droga powrotna.
Nie wiem do jakiego kraju w strefie Schengen bedziesz wjeżdzał z HR (za Słoweńców się nie wypowiadam bo nie jeżdzę przez ten kraj)

Słoweńcy zwykle patrzą do paszportów i na zdjęcia ich posiadaczy porównując je z "oryginałem" siedzącym w samochodzie, przynajmniej wczoraj tak wjeżdżałem...
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 03.07.2008 22:19

chapajew napisał(a):Do Polski to jakoś wrócisz zawsze można zgłosić że się paszport zgubiło.

Koczowanie przez kilka dni w Zagrzebiu moze być męczące lub kosztowne, a ponadto ambasadorowi w żywe oczy kłamać nie wypada (co wyjdzie na jaw bo MSZ pyta MSW o zawartość akt paszportowych).

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone