Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

veli losinj

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mucha
Croentuzjasta
veli losinj

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 21.06.2009 13:13

Witam wszystkich , szukałam informacji na forum dotyczących veli losinj, ale znalazlam tylko info dotyczące kempingów i szczątkowe informacje, więc albo źle szukam albo nie ma nic konkretnego na ten temat.Czy ktoś z cromaniaków tam był i może udzielić mi informacji odnośnie typu plaż, miasteczka, gastronomii?Chcemy zarezerwowac apartament znajdujący się 700 m od centrum i nie wiem, czy jak na veli losinj to duzo czy mało , pod górke czy po płaskim.Jedziemy z psem , więc ważne ,żeby on też mógł skorzytać z wakacji a nie przeciskał się przez tłumy;)Z góry dziękuje za informacje .
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 21.06.2009 13:38

Witam,
Jadę w tym roku trzeci raz do Veli Losinj. Siedemset metrów od centrum to żadna wskazówka. Na stronach agencji turystycznych z Veli i Mali Losinj są mapki z lokalizacjami apartamentów. Może tam coś znajdziesz? Z tego co kojarzę "na szybko" w Veli są dwie agencje: PALMA i VAL. Na stronie tej pierwszej są na 100% pokazane lokalizacje. Ja korzystam z hotelu, więc niewiele pomogę. Proponuję google :) .
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji :)
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 21.06.2009 13:47

Apartament, który nas interesuje jest właśnie z agencji Val , jest zlokalizowany na mapce , ale szczerze nie wiele mi to mówi;)Chodzi mi o ukształtowanie terenu np. w Rabaci 500 m do morza to była wyprawa z górki i pod górke .A jak wyglądają plaże i okolice?Czy jest co robić , gdzieś wyjść, oczywiście nie chodzi mi o jakies super centrum , tylko miejsca żeby coś zjeśc pospacerować itp.Jaki klimat panuje w miasteczku , senny, umiarkowany, rozrywkowy?I oczywiście czy godny polecenia:)?Będe wdzięczna za info.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 21.06.2009 14:08

Plaże - typowa Chorwacja. My uwielbiamy skałki, ale w zatoczce Rovenska jest też żwirek. Miasteczko moim zdaniem super. Kawiarenki, restauracje, cukiernie, 2-3 sklepy, stoiska z pamiątkami itp. Tak "w sam raz" dla osób, które nie lubią wielkich kombinatów turystycznych, ale też nie chcą spędzać wakacji na kompletnym odludziu. Kończę, bo jadę grać na "poprawinach" :)
Pozdrawiam :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 22.06.2009 21:38

Witam,
Jak masz "namiar" na ten apartament z agencji VAL, to podaj mi nazwę albo linka. W końcu byłem już dwa razy w Veli Losinj i trochę się szwendałem po okolicy :) . Może skojarzę i napiszę coś więcej o lokalizacji, ukształtowaniu terenu itp.
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 26.06.2009 15:29

To są 2 apartamenty http://www.val-losinj.hr/EN/smjestaj/ob ... -lili_298/ i http://www.val-losinj.hr/EN/smjestaj/ob ... ana_2_280/ zastanawia mnie jak wygląda kwestia parkingu w miasteczku , wiem że do apartamentów nie ma dojazdu , a samochód zostawia się na parkingu , nie wiem czy jest płatny , a jeśli tak to ile kosztuje?Nie wyobrażam sobie jak przez pół km od parkingu do apartmantu taszczyć wszystkie bagaże , bo jak wiadomo jadąc samochodem zazwyczaj upycha się w nim wszystko maksymalnie;)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.06.2009 18:39

Jeżeli macie wybrać jeden z tych dwóch, to ja wybrałbym Lili. W 2007 szwagier miał apartament z agencji Palma bardzo blisko tego "waszego". Rezerwowałem mu to miejsce w kwietniu i już wtedy lepsze lokalizacje były zajęte. A wracając do Lili:
- blisko do "głównego" sklepu
- blisko do centrum z kafejkami, barami itp.
- możecie korzystać z plaży hotelowej (skałki, drabinki), albo ze żwirkowej w zatoczce Rovenska (niedaleko)
Parking był do tej pory bezpłatny :) . Z tego co kojarzę, to można podjechać blisko apartamenu (może nawet bardzo blisko), wypakować bagaże i wrócić na parking. Piesek znajdzie też trochę trawki dla siebie :) . Ta druga lokalizacja chyba trochę za daleko.

mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 28.06.2009 14:06

Dziękuje za informacje;)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 28.06.2009 16:51

Proszę bardzo :) .
Trzeba przyznać, że te mapki są bardzo niedokładne. Lokalizacja jest pokazana dość orientacyjnie. Trochę szkoda, że wybór tylko taki. Tu może jeszcze wyjaśnię, że do morza jest faktycznie ok. 200 metrów, ale do plaży jest nieco więcej (może 400-500).
Co nie zmienia faktu, że Veli Losinj to urocze miejsce :)
mucha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mucha » 29.06.2009 11:57

Jednak zrezygnowaliśmy z Veli Losinj , ten apartament 200m do morza jest juz zarezerwowany, oferują teraz 800m od morza za 60 euro , bez klimy itp., więc troche za drogo, a warunki takie sobie ,niemniej jednak dziękuje za pomoc:)Znaleźliśmy pare ofert na Braci i w Breli i teraz nad tym się zastanawiamy;)
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 29.06.2009 12:22

O tej porze ani w Mali ani w Veli się już nic ciekawego nie znajdzie, no chyba że na wrzesień.

Taka specyfika wyspy
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 29.06.2009 13:04

mucha napisał(a):Jednak zrezygnowaliśmy z Veli Losinj , ten apartament 200m do morza jest juz zarezerwowany

Szkoda :(
Ale może za rok :)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne