napisał(a) AdamSz » 24.06.2008 23:05
Witam. Nie wiem, jaka idea Ci przyświeca, że jadąc pierwszy raz do Chorwacji, chcesz akurat do Prvić Luka. Byłem tam 3 lata temu, żeglując po Adriatyku. Staliśmy w Prvić Luka 1,5 dnia. Wioseczka wyjątkowo urokliwa, cicha, spokojna. Typowe klimaty środkowej Dalmacji. Na wyspie Prvić jest jeszcze jedna wioska - Sepurine. Ogólnie jest tam bardzo ładnie. Jednak, wg mnie, jest to miejsce bardziej do zwiedzenia, niz do dłuższego pobytu. Jeżeli będziesz chciał zwiedzać na lądzie (a jest co, szczególnie dla nowicjusza) , to co dzień wydasz kasę na prom do Szybenika, aby dostać się do samochodu (kolejny wydatek - parking). Na Prvić samochodem nie wjedziesz, bo poprostu nie ma tam dróg samochodowych. Ja zrobił bym odwrotnie - wynajął coś na brzegu i zwiedzał na lądzie oraz wyspy np. takie urokliwe wysepki, jak Prvić. No, ale to Twoja decyzja. Co do trasy. sprawa jest prościutka. Bez katowania się, wyjazd z Łodzi 6.00-7.00 na Gierkówkę, dalej Zwardoń (ew, Cieszyn), Bratysława, Wiedeń, Słowenia (ew. od Bratysławy Węgry), Chorwacja. Spanie tranzytowe za Zagrzebiem (ew. w Plitwicach, ze zwiedzaniem). Na drugi dzień dojazd na miejsce. Typowy schemat dla początkującego + konieczne zaliczenie na miejscu (wodospady Krka, Trogir, Primoszten, Split, Szybenik), Proponuję też rzut na południe - Omiś, Cetina, Biokowo. Na początek wystarczy. I tak będziesz oszołomiony i powalony na kolana pieknem Chorwacji.