PS. Miejscowe firmy biorą 2-3 x tyle. Być może Polacy omijają podatki...Choć i tak rentowność jest niezła.
Rysio napisał(a):Więc zacząć należy od tego, że winiety są imienne i na dany sprzęt. Musisz mieć też prawo do dysponowania sprzętem. To że policja nie sprawdza - dasz mi gwarancję na piśmie? Ostatnio kontrolę drogową miałem chyba z 10 lat temu, więc prawka, dowodu rejestracyjnego i przeglądów idąc tym tropem mógłbym nie mieć. Lewy czarter jest niezgodny z chorwackim prawem i tym miłym akcentem można zakończyć dyskusję.
DRAPAKUS napisał(a):Umowę wynajmu co musiałbyś mieć więcej ?
smoki3 napisał(a):DRAPAKUS napisał(a):Rysio napisał(a):Zgadza sie. Jakie papiery potwierdzające własność zestawu dostanę od Ciebie by wykupić winietę?
Umowę wynajmu co musiałbyś mieć więcej ?
Przecież Ryszard wyraźnie napisał że wynajmując w ten sposób sprzęt nie płacisz podatku i łamiesz Chorwackiej prawo. Biorąc od ciebie umowę najmu z poświadczeniem na chorwacki oraz oczywiście z zaznaczoną ceną najmu dostarczam na siebie i ciebie ewentualnej kontroli bicz na własną skórę.
A tak z drugiej strony w Polsce od takiego najmu zamieżasz płacić podatek?
W prawie Europejskim jest coś o unikaniu podwójnego opodatkowania jednak radził bym się udać do prawnika zajmującego się takimi sprawami.
Rysio napisał(a):DRAPAKUS napisał(a):Umowę wynajmu co musiałbyś mieć więcej ?
W takim przypadku powinno być ok. Oczywiście umowa z tłumaczeniem przysięgłego lub dwujęzyczna. Na takiej podstawie każdy z najemców sprzętu kupuje własną winietę. Czynność prawna zostaje dokonana w Polsce, więc urząd chorwacki nie ma nic do tego i winietę musi wydać.
Co do ceny to te 2 tygodnie za 2500 zł to dla mnie zaporówka, tym bardziej że muszę go wieźć z Polski do Cro a to jednak spora upierdliwiość i nie do każdego auta da się spakować. Ja za używany przez 3 lata zestaw T 40 AL + BF20 zapłaciłem 11tyś. Czyli w 5 roku pływania już jestem na plusie.
Ps. Pakowanie silnika 15 kucy do boxa dla mnie jest trochę kozackieUważaj żebyś nie miał dachu wgiętego
DRAPAKUS napisał(a):Idąc tym tropem po co wynajmować busa żeby jechać na Chorwację ...
DRAPAKUS napisał(a):Winieta z tego co się orientuje jest na łódkę nie na właściciela, co za tym idzie na mojej winiecie może teraz do końca roku pływać każdy.
Rysio napisał(a):DRAPAKUS napisał(a):Winieta z tego co się orientuje jest na łódkę nie na właściciela, co za tym idzie na mojej winiecie może teraz do końca roku pływać każdy.
Tu byłbym ostrożny czy nie podpadniesz pod nielegalny czarterKlik.
Wprawdzie popis osoba został zlikwidowany, jednak w tym przypadku jak chcesz zrobić, ewidentnie podpadasz pod black charter a to może słono kosztować.
Powrót do Plaże i Adriatyk. Żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie ...