napisał(a) eRBe » 04.07.2012 20:28
welt28 napisał(a):I chciałbym was prosic o pomoc w kwesti jak jechac poczawszy od Swidnicy i mijac w miare mozliwosci Platne autostrady
Na poczatek powitac ziomka

i przy okazji reszte forumowiczow, bo chyba pierwszy raz sie udzielam, chyba ze kiedys pod innym nickiem, ktorego nie pamietam
Trase ze Swidnicy to mam juz obcykana, bo czwarty raz jade ('97, '98 i '2008) do Chorwacji. IMO najlepiej leciec w strone Klodzka i granice przekraczac w Boboszowie. Potem lecisz na Brno i Wieden. Platnych drog w CZ i AT nie zabardzo sie oplaca omijac, wiec winietka w CZ - 310 Koron + AT - 8EUR. W CZ mozesz sie tak zamotac, ze chcac nie chcac trafisz na platna i jeszcze sobie problemow narobisz

Kilka km przed Slowenia radze zjechac z autostrady na droge 69, kierunek Mureck. Granice przekraczasz na moscie w Mureck i pchasz sie bocznymi drogami w kierunku Ptuj. Dzieki temu ominiesz przynajmniej platne drogi w Slowenii, wiec choc te 15EUR zostanie Ci w kieszeni. Przez Slowenie jedzie sie tak krotko, ze nie poczujesz roznicy

Potem z Ptuj lecisz juz na Zagrzeb i dalej na Makarska. Niestety w CRO tez platnymi drogami. Bocznymi tez nie radze sie pchac, bo kiedys ze Swidnicy do Splitu jechalem 25h w gigantycznych korkach :/
P.S.
Poczytaj jeszcze na forum czy to ominiecie platnych drog w Slowenii jest nadal aktualne, bo ja mowie na podstawie tego, co wyczytalem tu w 2008 roku (i tak jechalem). Teraz droga z Ptuj do granicy moze byc juz platna. Zreszta sam cichaczem licze, ze ktos podpowie jak jest w tym roku to oszczedzi mi szukania