Iść nie będziesz to bez większej różnicy którędy pojedziesz. Ale polecam tylko autostrady. Ja za rok może przez Cieszyn, a do tej pory jeździłem tak:
Moja trasa do Cro dla posiadających GPS i umiejących z niego korzystać:
wyjazd Kruszwica 6.00 przez Konin, Kalisz, Ostrów Wlkp., Kępno, Namysłów, Brzeg, Strzelin (by ominąć Wrocław) i w Łagiewnikach wyjeżdżamy na drogę nr8, później Kudowa, Svitavy (nie posiadającym GPS odradzam!), dalej Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Marusići, 1460km.
Jazda na LPG i euro95 pierwsze tankowanie w Strzelinie na Orlen. Przed Kudową dobre stacje Shell ( tu LPG) i BP.
Vinietka na Czechy parę metrów po przekroczeniu granicy stacja po lewej stronie. Trzeba zjechać bo dalej długo nic. Parę metrów dalej skręcasz w lewo jak GPS pokaże. Gdy zobaczysz Shell po prawej to znaczy, że za daleko pojechałeś. Wbij w GPS na początek Brno i przed nim zmień na dalszy punkt lub zaznacz na trasie punkty (może drogi bo jak miasto to żeby do centrum Grażyna nie prowadziła).
Jak nie masz GPS to daruj tą trasę bo do Svitavy ok 100km jedziesz wioskami i skrzyżowania bez oznaczeń! Zgubisz się na 100%! Zwykła mapa bezużyteczna na tym odcinku!
Ja jechałem z automapa5 (trasa optymalna). Przez Svitavy można dużo skrócić.
Przed Brnem po prawej fajna stacja Jet, mają LPG.
Po przekroczeniu granicy Cz/Au jest stacja benzynowa po prawej na której kupisz winietkę. Można winietki kupić w Czechach na Austrię ale przepłacisz ok 6zł? Podobnie w Kudowie na Czechy.
W Słowenii się nie przejmuj, na granicy wręczą Ci winietkę z uśmiechem, a jak powiesz im - takiego wała 35e! - to 100m dalej stoi policja i u niej zapłacisz.
W Cro bramki na autostradach. Bierzesz bilecik i na zjeździe płacisz.
Paliwko i gazik w HR polecam na stacji Tifon. Gaz ma większego kopa niż benzykna, którą brałem na Sehll w Polsce. Na autostradzie stacje co 40km.
Czechy winieta 1M - 330 CZK (*0,14 PLN = 46,2 PLN)
Słowacja 1M - 300 SKK (*0,10 = 30 PLN)
Austria ma winiety 10 dniowe po 7,6 EUR; czyli na dwa tygodnie trzeba kupić dwie 2*7,6*3,3 = 50,16 PLN
Słowenia - winieta 6M = 35 EUR (*3,3 PLN = 115,5 PLN)
Cro autostrady to ok 190zł.
... a masz na tacy . . . ja musiałem troszkę więcej potu wylać by się tego dowiedzieć ... jak nie Ty to może kto inny z tego skorzysta ...
Orebic jak na pierwszy raz to daleko. Miejsce w Cro każdy sam wybiera i szuka kwatery oczywiście w już istniejących informacjach na forum.
Kółka niech się kręcą, a panienki nęcą