Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Toruń-Orebić trasa osoba chodzaca o kulach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
laszlooo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 30.08.2008 14:32

Uprzejmie prosze forumowiczów o wyznaczenie najtanszej trasy wraz z miejscami zakupy winetek(oraz ich cen), możliwym miejscem postoju na nocleg na odcinku Toruń kujawsko-pomorskie- Orebić Chorwacja. Prosze takze o uwzględnienie tudnosci na proponowanej trasie. To moj pierwszy wyjazd po powaznym wypadku i nie chcialbym ryzykowac zgubienia sie a takze eksperymentowania na odcinku 1500 km tym bardziej ze mam problemy z normalnym poruszaniem( chodze o kulach). Doskonale zdaje sobie sprawe ,ze ten temat był już poruszany( tzn ustalanie tras) jednak nawal informacji doprowadza mnie do pewnej dezorientacji. Moze ktos z Państwa podzieli sie uwagami?? Może ktos z Państwa zna jakies lokum w Orebić gdzie osoba o kulach nie bedzie miała problemu z lokomocja. Zaznaczam ze jedziemy w 4 osoby, reszta osob jest sprawna fizycznie, zalezałoby nam na lokum 2+2 z aneksem kuchennym.Jakie ceny sa dopuszczalne w miesiacu wrzesniu, jaka pogada moze byc od 6 wrzesnia do 15 na tym pólwyspie??Co sądzicie o moim wyborze miejsca??

Z góry dziękuje
Serdecznie pozdrawaim
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2008 15:11

laszlooo napisał(a):Uprzejmie prosze forumowiczów o wyznaczenie najtanszej trasy wraz z miejscami zakupy winetek(oraz ich cen), możliwym miejscem postoju na nocleg na odcinku Toruń kujawsko-pomorskie- Orebić Chorwacja. Prosze takze o uwzględnienie tudnosci na proponowanej trasie. To moj pierwszy wyjazd po powaznym wypadku i nie chcialbym ryzykowac zgubienia sie a takze eksperymentowania na odcinku 1500 km tym bardziej ze mam problemy z normalnym poruszaniem( chodze o kulach). Doskonale zdaje sobie sprawe ,ze ten temat był już poruszany( tzn ustalanie tras) jednak nawal informacji doprowadza mnie do pewnej dezorientacji. Moze ktos z Państwa podzieli sie uwagami?? Może ktos z Państwa zna jakies lokum w Orebić gdzie osoba o kulach nie bedzie miała problemu z lokomocja. Zaznaczam ze jedziemy w 4 osoby, reszta osob jest sprawna fizycznie, zalezałoby nam na lokum 2+2 z aneksem kuchennym.Jakie ceny sa dopuszczalne w miesiacu wrzesniu, jaka pogada moze byc od 6 wrzesnia do 15 na tym pólwyspie??Co sądzicie o moim wyborze miejsca??

Z góry dziękuje
Serdecznie pozdrawaim

Jedź w ciemno dasz se radę a droga do Cro jest prosta trafisz na bank.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 30.08.2008 16:28

laszlooo ... skoro osoba "chodząca o kulach" zdecydowała się na wyjazd, to nic innego tylko jechać. Pogratulowac samozaparcia, chęci bycia zdrowym. Po powrocie - wyzdrowieje na bank. :!: Tak trzymać.
Odnośnie drogi- najtrudniejsza w Polsce, czym dalej tym łatwiej.
Noclegi na trasie- musisz się określić jak planujecie drogę, jakimi odcinkami jazdy, którędy.
Będzie łatwiej o odpowiedź (nie ja, to nie moja trasa ale inni pomogą).
laszlooo
Turysta
:))

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 30.08.2008 19:02

własnie na bank nie chce dojechac :twisted: w sensie ze duzo wydam na trasie na autostrady... Chcialem jechac przez Wegry, stad pytanie jak najlepiej, gdzie tankowac, gdzie autsostrady płatne... itp. Dzięki za słowa otuchy, ale co do powrotu zdrowym , to chyba sie nie uda, jestem po urazie rdzenia kręgowego
Chyba ,że chorwackie wino wyleczy :D??
Prosze napiszcie jak jechac i jak to zrobic najtaniej:)
Użytkownik usunięty
Re: :))

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.08.2008 19:26

laszlooo napisał(a):....w sensie ze duzo wydam na trasie na autostrady....

Aż tak dużo na te autostrady nie wydasz a zyskasz coś bezcennego - komfort jazdy.
Ceny za autostrady w HR i krajach tranzytowych znajdziesz: TU

laszlooo napisał(a):.... Chcialem jechac przez Wegry,...

Droga przez Węgry nie wymagająca węgierskiej winiety opisana jest: TU
Droga nad morze - częściowo bez konieczności płacenia za autostrady w Chorwacji opisana jest: TU
Dojazd z zachodniej Polski: TU

laszlooo napisał(a):....gdzie tankowac,...

Masz na całej trasie stacje sieciowe OMV, MOL, SHELL, INA, TIFON itp. ZERO PROBLEMÓW
Namiary na noclegi masz: TU

Polecam przy okazji dział FAQ bo znajdziesz tam trochę istotnych z punktu przygotowań do podrózy informacji.
laszlooo
Turysta
ciag dalszy..

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 31.08.2008 14:12

powiem szczerze , za duzo tych informacji... Gubie sie..
Zapytam inaczej:
1 gdzie przekroczyc granice Polska-słowacja, gdzie kupic winete i ile ona kosztuje?
2. Ile sie jedzie do budapesztu i jakimi drogami, ile kosztuje autostrada do granic Chorwacji, gdzie wykupic winete??
3. Gdzie przekroczyc granice Węgry -Chorwacja ile od granicy jedzie sie do Orebić i jak przeprawic sie na ten pólwysep?? Ile kosztuje autsotrada w Chorwacji?
Urlop planuje od piatku 05.09 do 15.09 , 15 chcialbym byc juz na granicy w Polsce:)
Prosze rozplanujcie mi to jakos
Dziekuje:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: ciag dalszy..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2008 16:09

laszlooo napisał(a):powiem szczerze , za duzo tych informacji... Gubie sie..
Zapytam inaczej:
1 gdzie przekroczyc granice Polska-słowacja, gdzie kupic winete i ile ona kosztuje?
2. Ile sie jedzie do budapesztu i jakimi drogami, ile kosztuje autostrada do granic Chorwacji, gdzie wykupic winete??
3. Gdzie przekroczyc granice Węgry -Chorwacja ile od granicy jedzie sie do Orebić i jak przeprawic sie na ten pólwysep?? Ile kosztuje autsotrada w Chorwacji?
Urlop planuje od piatku 05.09 do 15.09 , 15 chcialbym byc juz na granicy w Polsce:)

Blondynka - czy "cóś" :wink: :lol:

Piotrek podał wszystko jak na tacy - poczytaj , do 5 września trochę czasu masz i wszystko znajdziesz, o co pytasz.
Użytkownik usunięty
Re: ciag dalszy..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2008 16:14

laszlooo napisał(a):powiem szczerze , za duzo tych informacji... Gubie sie..
Zapytam inaczej:

Dobry chłop z ciebie skąd jedziesz do Cro to ci podpowiem choć Janusz i Piotrek wystarczająco powinni ci uświadomić, że to forum a nie Caritas.
laszlooo
Turysta
:p

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 31.08.2008 16:14

nie, nie blondynka ale niepełnosprawny a co?? Masz cos do blondynek?? :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2008 17:10

Blondynki fajne dziewczynki :lol:

Twoja niepełnosprawność nie tłumaczy lenistwa w czytaniu informacji podanych przez Piotra.

Ps. Trasa Toruń - Orebic
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 31.08.2008 18:04

Iść nie będziesz to bez większej różnicy którędy pojedziesz. Ale polecam tylko autostrady. Ja za rok może przez Cieszyn, a do tej pory jeździłem tak:

Moja trasa do Cro dla posiadających GPS i umiejących z niego korzystać:

wyjazd Kruszwica 6.00 przez Konin, Kalisz, Ostrów Wlkp., Kępno, Namysłów, Brzeg, Strzelin (by ominąć Wrocław) i w Łagiewnikach wyjeżdżamy na drogę nr8, później Kudowa, Svitavy (nie posiadającym GPS odradzam!), dalej Brno, Mikulov, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Marusići, 1460km.

Jazda na LPG i euro95 pierwsze tankowanie w Strzelinie na Orlen. Przed Kudową dobre stacje Shell ( tu LPG) i BP.

Vinietka na Czechy parę metrów po przekroczeniu granicy stacja po lewej stronie. Trzeba zjechać bo dalej długo nic. Parę metrów dalej skręcasz w lewo jak GPS pokaże. Gdy zobaczysz Shell po prawej to znaczy, że za daleko pojechałeś. Wbij w GPS na początek Brno i przed nim zmień na dalszy punkt lub zaznacz na trasie punkty (może drogi bo jak miasto to żeby do centrum Grażyna nie prowadziła).

Jak nie masz GPS to daruj tą trasę bo do Svitavy ok 100km jedziesz wioskami i skrzyżowania bez oznaczeń! Zgubisz się na 100%! Zwykła mapa bezużyteczna na tym odcinku!
Ja jechałem z automapa5 (trasa optymalna). Przez Svitavy można dużo skrócić.

Przed Brnem po prawej fajna stacja Jet, mają LPG.

Po przekroczeniu granicy Cz/Au jest stacja benzynowa po prawej na której kupisz winietkę. Można winietki kupić w Czechach na Austrię ale przepłacisz ok 6zł? Podobnie w Kudowie na Czechy.

W Słowenii się nie przejmuj, na granicy wręczą Ci winietkę z uśmiechem, a jak powiesz im - takiego wała 35e! - to 100m dalej stoi policja i u niej zapłacisz.

W Cro bramki na autostradach. Bierzesz bilecik i na zjeździe płacisz.
Paliwko i gazik w HR polecam na stacji Tifon. Gaz ma większego kopa niż benzykna, którą brałem na Sehll w Polsce. Na autostradzie stacje co 40km.

Czechy winieta 1M - 330 CZK (*0,14 PLN = 46,2 PLN)
Słowacja 1M - 300 SKK (*0,10 = 30 PLN)
Austria ma winiety 10 dniowe po 7,6 EUR; czyli na dwa tygodnie trzeba kupić dwie 2*7,6*3,3 = 50,16 PLN
Słowenia - winieta 6M = 35 EUR (*3,3 PLN = 115,5 PLN)
Cro autostrady to ok 190zł.

... a masz na tacy . . . ja musiałem troszkę więcej potu wylać by się tego dowiedzieć ... jak nie Ty to może kto inny z tego skorzysta ...

Orebic jak na pierwszy raz to daleko. Miejsce w Cro każdy sam wybiera i szuka kwatery oczywiście w już istniejących informacjach na forum.

Kółka niech się kręcą, a panienki nęcą :lol:
laszlooo
Turysta
cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 06:39

policzyłem podróz przez Czechy, Słowacja,Austrie, itp to koszt autostrad wyszedł mi 420 PLN :!: :?: Tak sie zastanwiam, skoro jade na 8 dni lepiej by było jechac przez Słowacje ,Węgry. Jednego nie rozumiem , czytalem ze koszt autostardy an wegrzech na tydzien to 40 pln,w slowacji 30 pln i w chorwacji to 152 kuny czyli razem jakies 150 pln?? Dobrze to licze??Tylko ejszcze nie rozumiem na ile dni sa wazne te opłaty?? Niby słowacja 10 dni a węgry 7 dni( a ktos inny pisze ze 2550 forintów to na 10 dni) Nic nie rozumiem...
laszlooo
Turysta
cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 07:25

JA bym pojechał tak
Słowacja 30 za autostrady
Węgry 40 za utostrady
Chorwacja 75 za utostrady??
dobrze mysle:)?
woka
Koneser
Re: cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.09.2008 08:00

laszlooo napisał(a):.... a węgry 7 dni( a ktos inny pisze ze 2550 forintów to na 10 dni) Nic nie rozumiem...

Dobrze pisze...... Na Węgrzech masz 4 dniową za 1530 f oraz 10 dniową za 2550 f.
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 01.09.2008 08:52

Jechalismy z okolic Torunia 16 sierpnia nastepującą trasą - z Torunia do Cieszyna, tutaj tankowanie na oststniej stacji w PL, następnie Czechy bez winety, Słowacja wineta za 150 koron na tydzień, Węgry droda 86 bez winety, Slowenia równiez bez winety /tutaj skorzystalismy z porady forumowiczów jak pojechac przezLednavę/ tankowanie na pierwszej stacji po lewej stronie i dalej przez Cekovac na autostrade Chorwacką. Tutaj opłaty na bramkach 29kn i nastepna 109 kn poniewaz zjechalismy w kierunku na Zadar aby jechac wzdłuż morza.
Trasa jest dokładnie opisana w wątku -trasa przez zachodnie Węgry.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone