Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Toruń-Orebić trasa osoba chodzaca o kulach

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
laszlooo
Turysta
??

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 09:08

Nocowaliscie gdzies??? Ile czasu wam zajęło dojechanie do miejsca?? Oraz jakie koszta paliwa(albo raczej ile to kiometrów)?Jecahliscie konkretnie do do Orebić-a? Płaciliscie w czechach i na wegrzech oraz słowacji w ich walucie czy w Euro??
piotrmks
Croentuzjasta
Re: cd

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 01.09.2008 09:32

laszlooo napisał(a):JA bym pojechał tak
Słowacja 30 za autostrady
Węgry 40 za utostrady
Chorwacja 75 za utostrady??
dobrze mysle:)?

Mniej więcej. Najdrozej wychodzi w Słowenii. 35 juro. Poza tym pozostałe opłaty chyba nie maja znaczenia jezeli jedziecie w czworke. Policz np inaczej. Jazda oszczedna na dieslu to u mnie 6 litrow ale jak gnam 140 autostrada to pali 8. Jak chcesz to tu oszczedzaj. Z drugiej strony po cos jezdzi sie autostradami. Koszty noclegow w Chorwacji we wrzesniu to 10-15 juro. Juz w polowie sierpnia widzialem wywieszki w Orebicu ze sa miejsca po 10 juro. Po drodze ceny sa rozne. W Austrii najtansze sa oehotele(Graz i pod Wiedniem). W Słowenii jak sie zjedzie z autostrady spisz za 15 juro. na Wegrzech spisz w miejscowosci Lentheye. jest zajazd przy granicy jadac do starego przejscia granicznego. W samym miescie jest niezly pensjonat kolo klubu nocnego. Zreszta prowadzony przez tego samego goscia. Co prawda o fizjonomii alfonsa-mafiosa ale bardzo milego. Nawet poscielil nam lozka :-). Konczac watek cen. I tak najwiecej wydaje sie na zarcie i napoje w knajpach (poza kawa). ceny o 50-100% wyzsze niz w Polsce.
W Chorwacji nie spalem po drodze. Ew jez. Plitwickie. Jezeli jedziecie bez rezerwacji warto byc w Orebicu powiedzmy do 16. Szukanie spania wieczorem to niezbyt dobry pomysl. Po prostu czlowiek jest zmeczony i bierze cokolwiek.
Jedna uwaga dotyczaca poruszania sie o kulach. Orebic jest nad morzem ale np glowna przelotowa ulica jest polozona z 20m wyzej. Nie wiem jak sobie radzisz ale moze to byc problemem. Ale w Chorwcji prawie wszedzie jest pod gore :-).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 01.09.2008 09:41

laszlooo .... mam wrażenie, że ten wyjazd jest ponad Twoje siły finansowe. Jeżeli masz tak liczyć każdy grosz, daj sobie spokój z wyjazdem. Nie ma sensu. ... To musi kosztować i będzie kosztować :!: Przestaw psychikę - przyjmij do świadomości wydatek.
laszlooo
Turysta
Przestawiam Psychike...

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 09:56

HMm, zastanowie sie nad Twoja uwaga, mzoe masz racje, pojade pod Torun do kamionek wtedy zjem wiecej zapiekanek?? A moze mam po prostu mała wiedze na temat tego ile mozna tam wydac a ile zaoszczędzic?? Moze pisze to wszystko po to aby nie popełnic błedów przy bezsensownym wydawaniu kasy?? Rozumiem ze Ty kupujesz wszystko co kosztuje najwiecej i nie zawracasz uwagi na wydawana kase.. Gratuluje:)Tez bym tak chciał , chociaz mysle ze na 7 dni w 4 tysiacach sie zmiescimy w 4 osoby?? Co o Tym myslisz??
dorota131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota131 » 01.09.2008 10:09

Czy zmieścisz się w 4 tysiącach to zalezy od Ciebie. Jeżeli jedziesz z dziecmi to ciężko jest cokolwiek zaoszczędzić.
Wszystkie przyjemności kosztują ale z drugiej strony po co się jedzie na urlop?
Droga do Brodaricy to około 1500 km w tym kikla km w poszukiwaniu odpowiedniego campu.
Jechalismy 22 godziny - tak długo z powodu choroby dziecka w drodze do Cro. Droga powrotna też około 22 godzin z tym że stalismy w korkach przed Sv. Rok i na bramkach przed Zagrzebiem. Nie nocowalismy nigdzie po drodze więc równiez dłuższe przerwy na stacjach na drzemke.
Jadąc do Cro mieliśmy PLN, Euro oraz kartę płatniczą która okazała się niezawodna. Gdzie tylko sie dało płaciłam kartą, na bramkach w marketach, za paliwo. W euro płacilismy za camp natomiast PLN wymienilismy na kupny na wydatki typu rejs, lody,obiadki, pamiatki,parkingi...
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 01.09.2008 10:22

Tu jest ciekawy wątek o kosztach:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=19738
Powodzenia. :wink:
laszlooo
Turysta
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 10:41

Dziękuje, to mnie utwierdza ze we wrzesniu na 4 osoby damy rade za 4 tysie:)
Jacynty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacynty » 01.09.2008 11:34

woka napisał(a):laszlooo .. Nie ma sensu. ... To musi kosztować i będzie kosztować :!: Przestaw psychikę - przyjmij do świadomości wydatek.

No właśnie, trzeba w końcu zrozumieć że Cro nie jest przytułkiem, a wymarzone wakacje to określone i wcale niemałe koszty.
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.09.2008 12:14

Wakacje są właśnie po to, by wydawać ciężko zarobione pieniądze w ciągu roku!

Za dużo tu o pieniądzach. Masz moje koszty.
Każdy wie na co sie pisze i na ile go stać, a rachunki są proste. Zauważyłem, że chyba więcej Cię przeraża sama droga. Koszty winiet podałem wyżej. Łatwe do obliczenia. Ja w tym roku jadąc 1500km bez noclegu na LPG i częściowo euro95 załadowanym po ziemię golfiakiem w dwie strony straciłem 460zł plus winietki.
Cztery osoby były, to na osobę: 230przejazd + app/420/10dób = 650zł
Obiady swoje. Był i rafting 130kn i fishpicnic za 200kn i wieczorne wycieczki na kolacje i na głowe po 1200zł wyszło. Prezenty też były, a ile poszło na rakije i chmiel to się nie liczy.

Nie stresuj się i jedź śmiało.

Koron Cz tyle ile potrzeba na paliwo i winiety, euro podobnie, a resztę PLN wymienim na miejscu w pierwszy dzień w Cro. Dużo banków i kantorów. Na wyjazd kun tyle ile na paliwo, a resztę jak coś jeszcze jest na PLN. I cała wielka tajemnica.

Dostałeś dużo informacji, przemyśl, policz i wybierz Bałtyk . . . hehe 8)
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 01.09.2008 12:46

Pomyśl jeszcze o europejskiej karcie ubezpieczenia zdrowotnego, wydawanej gratis przez NFZ. W tym czasie nie powinno być kolejek i sprawa załatwiona w kilka minut.

My dodatkowo ubezpieczamy się jeszcze w PZU Wojażer - wariant lux. Za 14dni 50zł ubezpieczony na kwotę ok 100tysZł (zależne od kursu euro). Inne towarzystwa mają taniej kilka zł ale i mniejsza suma ubezpieczenia.

Po wakacjach podaj tu swoje koszty.
laszlooo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 12:53

Dokładnie, bardziej przeraża mnie droga:) Dzieki Waszym informacjom wiem czego moge sie spodziewac. Nad Bałtykiem juz byłem, dziękuje :)Dziekuje takze za informacje o ubezpieczeniu:) O Tym myslalem ale mi zgłowy wypadło:)
Dziekuje wam za wszystkie informacje, zaplanuje sobie trase jednak z ominieciem niektorych autostrad:)
Jak zaplanuje to napisze, poprosze o korekty:)
Dzieki wielkie :D
laszlooo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 12:56

jac61b napisał(a):
woka napisał(a):laszlooo .. Nie ma sensu. ... To musi kosztować i będzie kosztować :!: Przestaw psychikę - przyjmij do świadomości wydatek.

No właśnie, trzeba w końcu zrozumieć że Cro nie jest przytułkiem, a wymarzone wakacje to określone i wcale niemałe koszty.

Twoja głeboka filozoficzna myls mnie przerosła,głownie korzystajac z Twojej uwagi będę planował wakacje:)
Użytkownik usunięty
Re: ??

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.09.2008 12:56

laszlooo napisał(a):Nocowaliscie gdzies??? Ile czasu wam zajęło dojechanie do miejsca?? Oraz jakie koszta paliwa(albo raczej ile to kiometrów)?Jecahliscie konkretnie do do Orebić-a? Płaciliscie w czechach i na wegrzech oraz słowacji w ich walucie czy w Euro??

Stary droga jest prosta jak pęczek drutu:

Toruń - Zwardoń lub Cieszyn,
Zilina - Bratysława - winieta około 18 zł
Bratysława - Rajka - droga free
Węgry - Rajka - Csorna - Szombathely - Redics
Słowenia - Lendava - tank full - omiń cestę (w szukajce znajdziesz jak)
Varażdin - Zagrzeb - i dalej gdzie chcesz - opłaty na bramkach (nie aż takie duże w porównaniu z komfortem drogi),

(nocleg - w szukajce wpisz noclegi i wyjdzie full na trasie do Cro)

Aha - nie omijaj autostrad w Cro bo zaoszczędzisz pare groszy, a stracisz czas i nerwy
Amen
laszlooo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) laszlooo » 01.09.2008 13:44

I wiem wszystko
Bardzo Tobie dziękuję:)
:):):)
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 01.09.2008 14:25

laszlooo--> jak szukasz oszczednosci to sprawdz ceny paliwa. Np w Sk jest teraz drozsze o 5-7% niz w Polsce. Gdzie indziej tak samo lub tansze.Na winietkach nie oszczedzaj. Ja w tym roku jechalem przez Bosnie. fajna droga ale jedzie sie powoli. Zaoszczedzic mozesz na
1.Jedzeniu- jak zapakujecie bagaznik zarcia z Polski (mieso, sery, wedliny słoiki) to zaoszczedzicie. Nie powiem ile ale wozenie zywnosci ma sens. Oczywiscie jak liczysz sie z kazdym groszem.
2.Knajpach- tansze niz w polsce sa tylko pizze. I moze octopusy ale tego nie jestem pewien bo ich u nas nie jadam.
3.Rozrywkach-np wynajeciu łodzi, nie jechaniu do Krk albo Plitwickich.
Za darmo macie natomiast Błekitne i Czerwone jezioro kolo Imotskiego.
Wg mnie trzeba koniecznie zobaczyc.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Toruń-Orebić trasa osoba chodzaca o kulach - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone