.png)
.png)
majkik75 napisał(a):Te walenie super![]()
Pierwszy raz w życiu widziałam wieloryby i było to dla mnie naprawdę wielkie WOW. Aż mi ciarki przechodziły po plecach. Płynąc na ten rejs byłam nastawiona bardziej na delfiny a spotkała mnie naprawdę wielka niespodzianka. Chociaż delfiny też bym chciała zobaczyć, takie wyskakujące z wody. Ale nie można mieć wszystkiego.Kapitańska Baba napisał(a):Słodkie te delfiny? Wieloryby? A jak zwał tak zwał, śliczne mordeczki![]()
No ale widzieliście również delfiny i żółwia.majkik75 napisał(a): I z tak bliskaNam akurat się tak nie poszczęściło.
.png)
piekara114 napisał(a):Gosia, bo nigdy nie byłam na takim rejsie, przy zakupie dają gwarancję, że się spotka walenie/delfiny? czy zastrzegają, że może nie dojść do spotkania?
.png)
.png)
A gdzie i jakie widzieliście. Ja przed tym rejsem nie miałam zupełnie pojęcia o wielorybach i nie zdawałam sobie sprawy, że te żyjące w wodach przy południowo-zachodnim wybrzeżu Teneryfy, są stosunkowo małe w porównaniu z wielorybami, które niejednokrotnie widziałam w filmach.piotrf napisał(a):Wspaniałe , majestatyczne stworzenia , na nas również zrobiły ogromne wrażenie , chociaż widzieliśmy wieloryby z bardzo daleka w porównaniu z Wami ,
Zdjęcia mają tą zaletę, że dzięki nim można sobie przypomnieć wspaniałe chwile. Ale oglądanie na żywo to zupełnie inna bajka.piotrf napisał(a):...to nawet oglądając zdjęcia - odczucia nie są z tych codziennych![]()
Dokładnie tak. Pieniądze na ten rejs zostały bardzo dobrze wydane.piotrf napisał(a):Wspaniały rejs wart każdego centa![]()
.png)
.png)
piotrf napisał(a):Pierwszy raz gołym okiem widziałem wieloryby szare w zatoce San Francisko ( często tam wpywają i czasem wymagają nawet kilkudniowej pomocy ratowników i wolontariuszy , żeby wypłynąć ) , a humbaki i orki podczas rejsu z Santa Cruz po Zatoce Monterey w 1990 roku , w grudniu 2016 humbaki w Queensland , w Australii , ale przez lornetę z dość dużej odległości , chociaż gołym okiem też było je widać , podobnie jak w Portugalii , na południe od Lizbony , gdzie naszą uwagę zwróciła grupa kilkudziesięciu fotografujących coś na oceanie z ogromnymi obiektywami i aparatami na statywach , w pewnej chwili nastąpiło ogromne poruszenie i my również zobaczyliśmy wieloryby , ale nie mam pojęcia jakie![]()
Pozdrawiam
Piotr
.png)
, ale było bardzo smaczne..png)
.png)
.png)
Pogoda trafiła nam się świetnapiekara114 napisał(a):Piękna pogoda i idealne powietrze na oglądanie wybrzeża od strony morza.
.Takie mieliśmy wrażenie, że musiał być podgrzewany, bo wchodziło się do wody bezproblemowo. I nawet Waldek wszedł, więc woda musiała być ciepła, bo on do zimnej nie wejdzie.piekara114 napisał(a):Basen był podgrzewany?
piekara114 napisał(a):Bo jak czytam to często ludzie narzekają, że w listopadzie w cena cieplejszy niż woda w basenach (tych nie podgrzewanych).
.png)
jak Elka zauważyła....