Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Teneryfa, La Gomera i delfiny

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.10.2025 18:23

Flagi Wysp Kanaryjskich i Teneryfy.jpg

Napiszę jeszcze o miejscu, do którego nie udało nam się dotrzeć, bowiem zbyt późno się o nim dowiedzieliśmy.
A wydaje mi się, że warto by było tam zajrzeć. Może Viola albo Beata tam zajrzą.

Podczas rejsu na oglądanie delfinów poznaliśmy grupę Polaków, którzy opowiedzieli nam o miejscu, które nazywa się Guachinche Ramón i pokazali nam na mapie, w którym miejscu się ono znajduje.

20241117_103747.jpg

Po rejsie zajrzałam do internetu, żeby zobaczyć ile czasu zajęłoby nam dotarcie do tego lokalu, ale okazało się, że w soboty i niedziele (a była to niedziela) jest on nieczynny. A w poniedziałek wracaliśmy już do Polski, więc wyjazd do tej restauracji nie był wskazany z uwagi na odległość. Tak więc nie mieliśmy okazji spróbować tych dań, zachwalanych przez współtowarzyszy rejsu.
Po powrocie do Polski poszukałam w internecie jakichś informacji na temat guachinche i dowiedziałam się, że są to niewielkie rodzinne lokale gastronomiczne, które można spotkać na Wyspach Kanaryjskich, ale na Teneryfie jest ich najwięcej.
W tych lokalach można zjeść tradycyjne kanaryjskie jedzenie i napić się wyśmienitego domowego wina w bardzo atrakcyjnej cenie.
TUTAJ znajdziecie listę najlepszych i polecanych guachinche na Teneryfie.
A TUTAJ znajduje się strona zawierająca katalog guachinchów i lokali serwujących domowe i tradycyjne jedzenie na Wyspach Kanaryjskich.
Mam nadzieję, że komuś przydadzą się te informacje.
Ja żałuję, że my dowiedzieliśmy się o tym rodzaju lokali zbyt późno i w związku z tym nie mieliśmy możliwości zawitać do chociaż jednego z nich. Na żadnym blogu opisującym Teneryfę nie trafiłam na informacje o takich rodzinnych restauracjach. A szkoda, bo w takich lokalach można zapewne dużo bardziej poznać lokalne smaki i poczuć miejscowy klimat, niż w restauracjach nastawionych na turystów.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.10.2025 19:11

te kiero napisał(a):
megidh napisał(a):Lot przebiegł bezproblemowo i po północy wylądowaliśmy na lotnisku w Pyrzowicach.
No i niestety zderzenie z polską aurą było przykre, bowiem temperatura na zewnątrz bardzo odbiegała od tej na Teneryfie. Było bowiem poniżej zera. Ledwo dotarliśmy do samochodu, pozostawionego na parkingu tuż przy lotnisku, więc nie musieliśmy czekać na podwózkę, tylko poszliśmy tam na nogach.

Przeżyliśmy to samo kilka dni temu; deprecha pogodowa nas dopadła, w końcu to 20 stopni mniej, z pięknej słonecznej andaluzyjskiej aury do siąpiącej jesieni o 2giej w nocy. Moja Pani niestety załapała od razu przeziębienie, witamy w PL.
Ciężko jest się przestawić na sporo niższe temperatury. Przez kilka dni po powrocie, zanim organizm się przystosował do niższej temperatury, to musiałam się bardzo ciepło ubierać. Na szczęście my nie złapaliśmy przeziębienia. Twojej Pani życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

te kiero napisał(a):Muszę nadrobić trochę Twojej relacji, bo gdzieś mi to uciekło i w ogóle ją trochę zaniedbałem z przydługości...
No niestety przyszedł taki czas na forum, że trudno o motywację do pisania, dlatego relacja jest rozciągnięta w czasie. No chyba że pod słowem "przydługa" masz coś innego na myśli.

te kiero napisał(a):...oraz faktu, że niezbyt nam po drodze z tym kierunkiem.
W naszym przypadku też tak było i gdyby nie przypadek, zapewne do tej pory nie zawitalibyśmy na Teneryfę. Ale wcale tego nie żałuję, wręcz przeciwnie.

te kiero napisał(a):Ale oczywiście zdjęcia i opisy mega.
Dzięki :verryhappy:.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.10.2025 20:29

Flagi Wysp Kanaryjskich i Teneryfy.jpg

Podsumowanie
Z pobytu na Teneryfie jesteśmy bardzo zadowoleni.
Jak na 7 dni pobytu zobaczyliśmy bardzo dużo, ale udało nam się też trochę odpocząć w fajnym towarzystwie.
No i trafiła nam się świetna pogoda. Prawie przez cały czas mieliśmy słońce, które - nie ukrywajmy - dodaje sporo uroku tej wyspie.
Niestety wyjazd do tanich nie należał. Być może dlatego, że się zbyt mocno nie ograniczaliśmy.
Koszty tego wyjazdu przedstawiają się następująco:
Koszty Teneryfa.jpg

Ale nie żałujemy żadnego wydanego euro, ani żadnej wydanej złotówki.
Natomiast żałujemy, że nie udało nam się zobaczyć kilku miejsc, a mianowicie nie dotarliśmy na półwysep Punta de Teno oraz do gór Anaga i nie pochodziliśmy pięknymi szlakami w tych górach. Na razie nie planujemy powrotu na Teneryfę, więc nie zanosi się na to, że te miejsca zobaczymy. Chociaż się nie zarzekam, bo jak się trafi jakieś last minute z BP w dobrej cenie, to może się zdecydujemy na wygrzewanie kości późną jesienią. Powtórny wyjazd Na Teneryfę byłby na pewno dużo tańszy, bo wszystkie najdroższe atrakcje na wyspie mamy już zaliczone, więc te koszty by nam odeszły.

KONIEC
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.10.2025 08:10

megidh napisał(a):Napiszę jeszcze o miejscu, do którego nie udało nam się dotrzeć, bowiem zbyt późno się o nim dowiedzieliśmy.
A wydaje mi się, że warto by było tam zajrzeć. Może Viola albo Beata tam zajrzą.
Może Violi się uda, ja Teneryfę całkiem na razie odpuściłam :evil:

megidh napisał(a):Podczas rejsu na oglądanie delfinów poznaliśmy grupę Polaków, którzy opowiedzieli nam o miejscu, które nazywa się Guachinche Ramón i pokazali nam na mapie, w którym miejscu się ono znajduje. (...)Po powrocie do Polski poszukałam w internecie jakichś informacji na temat guachinche i dowiedziałam się, że są to niewielkie rodzinne lokale gastronomiczne, które można spotkać na Wyspach Kanaryjskich, ale na Teneryfie jest ich najwięcej.
Guachinche są mi znane, choć chyba takiej typowej, która posługiwałaby się tą nazwą to jeszcze nie odwiedziłam.

Lokale w garażu :mg: - ile ja ich na GC widziałam, wyglądało to dość specyficznie....

megidh napisał(a):
te kiero napisał(a):Muszę nadrobić trochę Twojej relacji, bo gdzieś mi to uciekło i w ogóle ją trochę zaniedbałem z przydługości...
No niestety przyszedł taki czas na forum, że trudno o motywację do pisania, dlatego relacja jest rozciągnięta w czasie. No chyba że pod słowem "przydługa" masz coś innego na myśli.
Nie uważam, aby relacja była jakaś mega długa, zwłaszcza, że przeciaż każdy ma swoje życie, gdzieś w między czasie też podróżuje, a pisanie sporo czasu zajmuje. Ja się cieszę, że pisałaś, i przede wszystkim oprócz konkretów (bardzo to lubię) przedstawiłaś swoje subiektywne odczucia - same gołe fakty to można znaleźć w necie, a przecież nie o to chodzi w relacjach....przynajmniej dla mnie...

megidh napisał(a):No i trafiła nam się świetna pogoda. Prawie przez cały czas mieliśmy słońce, które - nie ukrywajmy - dodaje sporo uroku tej wyspie.
Pogodę mieliście przepiękną, a tak przezroczyste powietrze nie jest tak oczywiste w tym regionie...

megidh napisał(a): Niestety wyjazd do tanich nie należał. Być może dlatego, że się zbyt mocno nie ograniczaliśmy.
Ale nie żałujemy żadnego wydanego euro, ani żadnej wydanej złotówki.
I tego należy się trzymać, zwłaszcza że spora cześć to wejściówki, a tych wrażeń nikt nie odbierze... Jak popatrzyłam na całość to stosunkowo drogo wyszedł też lot oraz apartament (i to wspólny, myślałam, że współdzielenie tego kosztu pozwoli na sporą oszczędność, a jednak nie, pewnie standard noclegu też za tym szedł).

megidh napisał(a): Chociaż się nie zarzekam, bo jak się trafi jakieś last minute z BP w dobrej cenie, to może się zdecydujemy na wygrzewanie kości późną jesienią.
Powiem Ci, że z tym kiepsko jest (obserwuję od 2 lat), dobre ceny trafiają się tuż przed Bożym Narodzeniem...

Przywiozłaś do domu Licor43?

Do zobaczenia w relacji z Cypru - jestem ciekawa jakie wrażenie na Tobie zrobi ta wyspa....

:papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.10.2025 08:52

Dziękuję za relację, super było zobaczyć znane i nowe miejsca na Teneryfie :proszedzieki: :verryhappy:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.10.2025 18:02

megidh napisał(a):Z pobytu na Teneryfie jesteśmy bardzo zadowoleni.
Jak na 7 dni pobytu zobaczyliśmy bardzo dużo, ale udało nam się też trochę odpocząć w fajnym towarzystwie.

Strasznie dużo :czytaj: :idea:
megidh napisał(a):Koszty tego wyjazdu przedstawiają się następująco:

To 3tys. mniej niż u nas, tak dokładnie nie podliczam, choć też excel, tylko my byli z BP oraz 2x więcej wydaliśmy na paliwo (plus ja wykupuje zdecydowanie droższe ubezp. podróżne)
megidh napisał(a):Ale nie żałujemy żadnego wydanego euro, ani żadnej wydanej złotówki.

I to jest właściwe podejście, odkreślam grubą linią i idziemy dalej.
megidh napisał(a):Natomiast żałujemy, że nie udało nam się zobaczyć kilku miejsc

A to to standard :zeby: ale trzeba było się też pobyczeć.

Jeżeli jesteście zadowoleni tak jak my, to wyjazd udał się wyjątkowo :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.10.2025 19:54

Gosiu , dziękuję za piękną i ciekawą relację :proszedzieki: , śledząc ją , ilość zobaczonych miejsc , ilość pięknych zdjęć , odniosłem wrażenie , że Wasz pobyt na wyspie ( wyspach ) był znacznie dłuższy .
W sprawie kosztów - nie uważam żeby były wysokie , biorąc pod uwagę ile zobaczyliście :tak: a wrażeń i emocji wycenić się nie da :oczko_usmiech:

My zafiksowaliśmy się póki co na Hiszpanię kontynentalną i zanosi się na to , że będziemy do niej wracać , ale wyspy ponownie gdzieś się pojawiają przy planowaniu , więc kto wie . . .

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 14.10.2025 09:11

Gosiu, dzięki za piękne pokazanie 8) miejsc mi znanych i tych nieznanych... Myślałam kiedyś o powrocie na Teneryfę, ale z różnych względów raczej to nie nastąpi, więc chociaż wirtualnie sobie pozwiedzałam :) .
Koszty... owszem, staram się, żeby wyjazdy nie zrujnowały kieszeni, ale :idea: nie można przesadzać z ograniczeniami. Bo jaka byłaby wtedy przyjemność? Na pewno nie jestem w stanie zrezygnować z lokalnej gastronomii, gdyż lubię poznawać miejsca też przez ich kuchnię, a nie tylko przez piękno natury i zabytki. Bilety wstępu ostatnio mocno zdrożały, więc jeśli planuję powrót, to mogę coś przesunąć na inny raz ;) . Ostatnio jednak i tak celowo wejścia do wielu zabytków czy parków pomijam na rzecz :oops: leniuchowania w jakimś ładnym miejscu... Z wjazdu pod Teide nie mogłabym jednak zrezygnować, niezależnie od tego, jaka byłamy cena biletu na teleferico (od naszej bytności :roll: mocno wzrosła).
Jeszcze raz dziękuję :D i czekam na Cypr Twoimi oczami. Bo, mimo różnych opinii, mnie Cypr kusi :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.10.2025 09:46

dangol napisał(a):Z wjazdu pod Teide nie mogłabym jednak zrezygnować, niezależnie od tego, jaka byłamy cena biletu na teleferico (od naszej bytności :roll: mocno wzrosła).
Tak samo i ja :tak: a od Nowego Roku trzeba będzie jeszcze zapłacić opłatę ekologiczną za możliwość wejścia czy podejścia pod szczyt :roll: No ale to takie miejsce TOP (jak Etna na Sycylii), że wręcz trzeba...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.10.2025 20:35

Gosiu, dziękuję za relację. Mam trochę zaległości, ale zabieram się za czytanie jej od początku, żeby być na bieżąco :). Podsumowanie I klasa :smo: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.10.2025 09:20

Klify przepiękne!!! A jeszcze w tych zmiennych kolorach - bajka!!!

Dziękuje za relację! Było ciekawie i bardzo ładnie! Do kolejnej :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.10.2025 19:37

Dzięki Wam wszystkim za miłe słowa :D.
Cieszę się, że dotarliście razem ze mną do końca tej relacji :verryhappy:.

wiola2012 napisał(a):GMam trochę zaległości, ale zabieram się za czytanie jej od początku, żeby być na bieżąco :). Podsumowanie I klasa :smo: .
Mam nadzieję, że ta relacja będzie pomocna w Twojej podróży.
Życzę Wam wspaniałej pogody na Teneryfie i udanego zwiedzania. Mam nadzieję, że podzielisz się z nami wrażeniami z tej podróży.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 22.10.2025 20:37

Dziękuję :cmok: Na pewno będzie pięknie. Relacji nie będę pisała, ale wrażenia przekażę :) .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.11.2025 21:10

wiola2012 napisał(a):Dziękuję :cmok: Na pewno będzie pięknie. Relacji nie będę pisała, ale wrażenia przekażę :) .

Wiola, czy TY już wróciłaś z Teneryfy ???
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 21.11.2025 22:08

megidh napisał(a):Wiola, czy TY już wróciłaś z Teneryfy ???

Tak Gosiu :D
Dziękuję za pamięć :cmok:
Było przepięknie :hearts: . Jeszcze nie spotkałam wyspy, która by miała tak różnorodną pogodę, nawet nie o temperaturę mi chodzi, bo ta była dla nas łaskawa i nawet na Teide było ciepło :lol:, ale o chmury, mgłę, wiatr itp. Los Cristianos to miejscowość marzenie - zawsze ciepło i słonecznie (tak nam trafiło) i co rzuca się w oczy - czyściutko. Po prostu super.
Barraqito pite codziennie, sangria tylko 2 razy (nie urzekła mnie, nie taki smak zapamiętałam).
Wszystkie odwiedzane miejsca bardzo mi się podobały, problem w tym, że na dokładniejszą eksplorację wyspy potrzebowałabym ze 2 tygodnie, bo przecież relaks też jest potrzebny :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España