mysza73 napisał(a):Ale mi smaka narobiłaś z samego ranapiekara114 napisał(a):I kawa. Po obejrzeniu kilku miejsc pada na Caffe Mazzini….![]()
Kremu pistacjowego było aż w nadmiarze…![]()
A ja jadę do Włoch z misją nie jedzenia słodyczy
prozdrowotnie .png)
mysza73 napisał(a):Ale mi smaka narobiłaś z samego ranapiekara114 napisał(a):I kawa. Po obejrzeniu kilku miejsc pada na Caffe Mazzini….![]()
Kremu pistacjowego było aż w nadmiarze…![]()
prozdrowotnie .png)
Coś w tym jest. Nawet zbliżony okres powstania obu fortec...te kiero napisał(a):piekara114 napisał(a):Wypływając z portu mijamy Isola dell Colombia, na której wybudowany jest Torre Peliade/ Castello di Mare – potężna forteca budowana przez wiele stuleci, która od XIX wieku do 1965 r. służyła za więzienie. Niestety nie da się go obecnie zwiedzić, nie ma też oficjalnych kursów na wysepkę.
Identyczny jak Bourtzi w Naplio, Hellas. Może Ci samo budowniczy, kto wie.
Ja sobie teżmysza73 napisał(a):Ale mi smaka narobiłaś z samego ranapiekara114 napisał(a):Kremu pistacjowego było aż w nadmiarze…![]()
A miałaś już okazjęmysza73 napisał(a):Pomysł z rowerami super, mam nadzieję że kiedyś zgapię
Nie spróbować ich słodyczy to grzech, ale wg mnie to Sycylia pod tym kątem rządzi, na północy aż tak mi się to w oczy nie rzuciło, ale ja wiele Włoch nie widziałam....te kiero napisał(a):A ja jadę do Włoch z misją nie jedzenia słodyczyprozdrowotnie
Troche się to kłóci z tym co jak widzę Włosi preferują na śniadanie i w trattoriach.
.png)
piekara114 napisał(a):Nie spróbować ich słodyczy to grzech, ale wg mnie to Sycylia pod tym kątem rządzi, na północy aż tak mi się to w oczy nie rzuciło, ale ja wiele Włoch nie widziałam....
.piekara114 napisał(a):Dla mnie ich śniadania są nieakceptowalne
. Niemniej miło, że są Włosi, którzy zdają sobie sprawę z faktu, że są nacje, które preferują inne śniadanie i dają gościom jakiś wybór..png)
Zdecydowanie taktony montana napisał(a):Kawa i słodkości to idealne na drugie śniadanie
Dlatego ja od razu zaznaczam opcję bez wyżywieniamarze_na napisał(a):Osobiście wolę jednak oferty bez śniadania, bo te salami czy ser, jaki dostawaliśmy to nie była jakaś najwyższa półka.
Tylko takich jest bardzo mało.... Nawet nastolatki jedzą na śniadanie rogalik (ciasteczka śniadaniowe) i sok pomarańczowy, te starsze już kawę... Przynajmniej te co ja osobiście znam od jakiś 15 lat...marze_na napisał(a):Niemniej miło, że są Włosi, którzy zdają sobie sprawę z faktu, że są nacje, które preferują inne śniadanie i dają gościom jakiś wybór.
Zawsze jest szansa, że coś Ci się jeszcze pozmienia i Sycylia będzie nagle ble....mysza73 napisał(a):Jeszcze będzie okazja, mam nadzieję że niejedna
.png)

.png)
piekara114 napisał(a):Tylko takich jest bardzo mało.... Nawet nastolatki jedzą na śniadanie rogalik (ciasteczka śniadaniowe) i sok pomarańczowy, te starsze już kawę... Przynajmniej te co ja osobiście znam od jakiś 15 lat...marze_na napisał(a):Niemniej miło, że są Włosi, którzy zdają sobie sprawę z faktu, że są nacje, które preferują inne śniadanie i dają gościom jakiś wybór.
.piekara114 napisał(a):woda ma piękny turkusowy kolor
.png)
piekara114 napisał(a):Zawsze jest szansa, że coś Ci się jeszcze pozmienia i Sycylia będzie nagle ble....mysza73 napisał(a):Jeszcze będzie okazja, mam nadzieję że niejedna

Piękne lazurypiekara114 napisał(a):
.png)
piekara114 napisał(a):Wyspę będziemy zwiedzać na dwóch kółkach
.png)
marze_na napisał(a):piekara114 napisał(a):Tylko takich jest bardzo mało.... Nawet nastolatki jedzą na śniadanie rogalik (ciasteczka śniadaniowe) i sok pomarańczowy, te starsze już kawę... Przynajmniej te co ja osobiście znam od jakiś 15 lat...marze_na napisał(a):Niemniej miło, że są Włosi, którzy zdają sobie sprawę z faktu, że są nacje, które preferują inne śniadanie i dają gościom jakiś wybór.
Ale mnie nie o to chodziło.
Oni to niech sobie jedzą jak chcą. Chciałam tylko powiedzieć, że śniadanie przy noclegu w IT to nie koniecznie na słodko.
Hotele, a coraz częściej też b&b proponują turystom śniadania i na słodko i na słono. Tyle.
A ja słodkich śniadań nie cierpię .png)
maslinka napisał(a):Uwielbiam celebrowane, długo jedzone, hotelowe śniadanka
.png)
marze_na napisał(a):piekara114 napisał(a):Nie spróbować ich słodyczy to grzech, ale wg mnie to Sycylia pod tym kątem rządzi, na północy aż tak mi się to w oczy nie rzuciło, ale ja wiele Włoch nie widziałam....
W północnych Włoszech szału z dolci rzeczywiście nie ma, a wybór "śniadaniowy" jest najczęściej między corneto a corneto.
Z Lombardii wywodzi się panettone, ale to ciasto świąteczne. Z Piemontu pochodzi panna cotta, ale to pozycja raczej na deser.piekara114 napisał(a):Dla mnie ich śniadania są nieakceptowalne
Ja tego w ogóle nie rozpatruję jako śniadania.
Kupujemy sobie wybór serów i wędlin i śniadania przygotowujemy sami. Potem idziemy na kawę i słodkości.
Czasem trafi nam się oferta noclegu ze śniadaniem i te śniadania wcale nie są wyłącznie na słodko.