Padało ?

.png)
Tym razem korzystamy z parkingu Pod Skrzydłami – pierwszy prywatny za bramkami, cena bardzo korzystna (choć później ceny mocno podskoczyły do góry) i nie jesteśmy uzależnieni od transferu. Idziemy do terminalu…
więc za bardzo jej nie widzimy… Lądujemy, i jest Etna
Budzę się z zimna przy zjeździe z autostrady. Pan M. na telefonie pilnuje drogi i przystanku, na którym mamy wysiąść, w Avoli jest ich 3, a z walizeczkami nie chce nam się od dworca wracać…. Dzięki google maps jak po sznurku wysiadamy na odpowiednim przystanku, szybki reaserch, gdzie jest przystanek w przeciwną stronę, bo za 2 dni będzie potrzebny i idziemy do naszej miejscówki..png)
marze_na napisał(a):piotrf napisał(a):Relację rozpoczęłaś idealnie pod względem czasowym - w przyszłym roku w planach właśnie Sycylia na pierwszym miejscu![]()
A w którą część celujesz na początek? Bo na całą Sycylię to i miesiąc mało.
.png)

.png)
majkik75 napisał(a):mysza73 napisał(a):P
Teraz, czyli w szczycie ich sezonu, za 10 dni zapłaciłam 1950 pln
Pani na lotnisku bardzo miła, auto prawie nowe, bez nijakiej ryski![]()
No to chyba dobra cenaTo jest jakieś 430E. W porównaniu do tych 600 to faktycznie dobrze
To jest z jakiejś wypożyczalni, czy to raczej taka oferta "po znajomych" ?
No i jeszcze kaucja i jakie ubezpieczenie ? Tak dopytuję, bo ta Sycylia gdzieś tam cały czas krąży po głowie to warto zbierać dobre rady
![]()
![]()
pozdrawiam, Michał
.png)
.png)
Pan M. swoimi podstawami włoskiego jakoś się z nimi dogaduje, uzgadnia check-out. W między czasie nasze dowody są obfocone
Na dole duża świetnie wyposażona kuchnia (wygląda tak jakby ktoś się spakował i wyjechał na dłużej (jedzenia nie ma, oprócz przypraw), wyposażenie super, garnki, patelnie, patelnie do naleśników, garnek do polenty itp.), salon i wc, na piętrze 2 sypialnie każda z indywidualnym a/c i wyjściem na balkon, spora łazienka, a jeszcze wyżej wyjście na dach - niestety to miejsce zaniedbane, a ma w sobie duży potencjał. Wszystko zgodne z ofertą na bookingu. Ręczniki w ilości wręcz hurtowej są w szafkach i szafach w każdym pomieszczeniu. Podobnie jak chemia i kosmetyki w łazience.
.png)
)..png)

.png)
piekara114 napisał(a):a podobno Włochy są drogie![]()
piekara114 napisał(a):W między czasie nasze dowody są obfocone (ach ten włoski wymóg do zameldowania, w wielu sprawach tak
luzaccy, a w tym tak upierdliwi).
tony montana napisał(a):Autobusem po Sycylii - szacunek
.png)
marze_na napisał(a):tony montana napisał(a):Autobusem po Sycylii - szacunekmarze_na napisał(a):Nie rozumiem tego demonizowania korzystania ze zbiorkomu na Sycylii.
Jasne, wszędzie nie dojedziesz w rozsądnym czasie (sami w końcu też wypożyczyliśmy auto na parę dni), ale tydzień to sobie bez problemu można zorganizować bez zostawiania grubej kasy w wypożyczalni.

.png)
Bardzo mi miło. Postaram się sprawnie z relacją uwinąć, w końcu to nie greckie siga, sigadangol napisał(a):W realu Sycylię ledwie liznęłam, wirtualnie w relacjach znacznie lepiej, ale kolejną też chętnie będę podglądać.
Muszę kiedyś też zrobić. Dobrze mi się kojarzy, że wrzucałaś gdzieś przepis?dangol napisał(a):Na Sycylię z pewnością jeszcze kiedyś wrócę, chociażby dla arancini
(a zanim to nastąpi, pewnie znów muszę sobie ich trochę zrobić
).
Przede wszystkim:tony montana napisał(a):Beti - a właściwie dlaczego tak bardzo nie lubisz tych kaucji i blokad przy wypożyczaniu auta?
Ja na szczęście jeszcze tych wysokich cen noclegów we Włoszech nie doświadczyłam, a kiedy ponownie Włochy odwiedzę to kto to wie....marze_na napisał(a):Z bólem serca (i portfela) zgodzę się jednak z opiniami, że w kwestii noclegów Włochy zrobiły się niestety drogie.piekara114 napisał(a):a podobno Włochy są drogie![]()
Źle nie jest, nawet bym powiedziała, że bardzo dobrze to działa, ale to zawsze utrudnienie i przy planowaniu pobytu i przy samym przemieszczaniu się, nie mówiąc o komforcie. Zdecydowanie auto, ale nie za taką kasę jak na Sycylii oferuję (i często i tak nie wszystko obejmuje full jak wczyta się dokładnie w warunki, a ja to zawsze dokładnie czytam).marze_na napisał(a):Nie rozumiem tego demonizowania korzystania ze zbiorkomu na Sycylii.tony montana napisał(a):Autobusem po Sycylii - szacunek
Jasne, wszędzie nie dojedziesz w rozsądnym czasie (sami w końcu też wypożyczyliśmy auto na parę dni), ale tydzień to sobie bez problemu można zorganizować bez zostawiania grubej kasy w wypożyczalni.