Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

samochód nie przerejstrowany- czy mozna nim jechac na CRO??

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 18.07.2010 21:14

witam!!!

mam pytanie i chce uniknąć przykrych niespodzianek. Mam samochód niedano kupiony i nie jest na mnie jeszcze zarejstrowany. wątpie czy zdąże z rejestracja na czas.

Czy takim samochodem mogę jechac bez problemy na CRO??? gdie bedzie na kogos innego zarejestrowany???

i czy na czasówce moge wybrac sie na Chorwacje ewentualnie???

bardzo prosze o porade.

pozdrawiam
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 18.07.2010 21:21

Na czasowym możesz jechać tylko musisz mieć ubezpieczenie na siebie.
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 18.07.2010 21:26

Jak jeszcze nie poszedłem rejestrować, a masz kontakt ze sprzedającym, to możesz sobie załatwić w PZM upoważnienie do użytkowania pojazdu za granicą.

Jak poszedłeś do starostwa rejestrować, to pewnie masz dowód tymczasowy. Na tym możesz jeździć tylko w UE, więc proponuję Chorwację w późniejszym terminie z twardym dowodem albo równie przyjemne wakacje w Romanaszi :lol: Teść był 2 tygodnie temu i był bardzo zadowolony.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 18.07.2010 21:33

Herman napisał(a):Jak jeszcze nie poszedłem rejestrować, a masz kontakt ze sprzedającym, to możesz sobie załatwić w PZM upoważnienie do użytkowania pojazdu za granicą.

Jak poszedłeś do starostwa rejestrować, to pewnie masz dowód tymczasowy. Na tym możesz jeździć tylko w UE, więc proponuję Chorwację w późniejszym terminie z twardym dowodem albo równie przyjemne wakacje w Romanaszi :lol: Teść był 2 tygodnie temu i był bardzo zadowolony.

Tego nie wiedziałem że tylko w EU na szczęście jeździłem tylko po EU.
Joki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joki » 18.07.2010 21:59

sprzedający wyrejestrował pojazd już.

Zastanawiam się czy zdąże odebrać twardy dowód do 30 lipca... bo wtedy wyjazd... dodam że tablice mam te same..

a jak wyglada sprawa z wyjazdem autkiem nie zarejestrowanym na mnie tylko na poprzedniego własciciela- jego dowód plus umowa k-s???
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 18.07.2010 22:05

Joki napisał(a):sprzedający wyrejestrował pojazd już.

Zastanawiam się czy zdąże odebrać twardy dowód do 30 lipca... bo wtedy wyjazd... dodam że tablice mam te same..

a jak wyglada sprawa z wyjazdem autkiem nie zarejestrowanym na mnie tylko na poprzedniego własciciela- jego dowód plus umowa k-s???
Wydaje mi się że w dwa tygodnie dowodu nie dostaniesz chyba ze samochód był zarejestrowany w tym samym wydziale komunikacji, bo dowód rejestracyjny twardy przychodzi z Warszawy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.07.2010 22:26

Możesz jechać na czasowym.
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 19.07.2010 10:36

Jasne,że możesz jechać na tymczasowym jest tak samo ważny jak twardy dowód tylko jest ograniczony czasowo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.07.2010 11:03

Herman napisał(a):Na tym możesz jeździć tylko w UE, więc proponuję Chorwację w późniejszym terminie z twardym dowodem ....

Wklej link do podstawy prawnej tego twierdzenia ;-)
Rubio
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rubio » 19.07.2010 11:10

Mam podobny problem tylko u mnie właścicielem jest bank :lol:
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 19.07.2010 12:26

Rubio napisał(a):Mam podobny problem tylko u mnie właścicielem jest bank :lol:

Jeśli właścicielem jest ktoś inny, np. bank to chyba musisz mieć upoważnienie z tego banku do prowadzenia pojazdu za granicą.
Znajomy jechał służbowym samochodem do Cro i występował do pracodawcy o takie pozwolenie.
pkosior
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkosior » 19.07.2010 12:52

Ja mam inne pytanie. Samochód zarejestrowany jest na mojego ojca, a do Chorwacji wybieram się ja. Czy mogą być z tego tytułu jakieś problemy?
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 19.07.2010 12:54

Musisz mieć potwierdzenie na piśmie - upoważnienie do prowadzenia pojazdu, nie wiem nawet czy nie potwierdzenie notarialne? Pewna nie jestem, coś mi się tak o uszy obiło.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.07.2010 12:55

pkosior napisał(a):Ja mam inne pytanie. Samochód zarejestrowany jest na mojego ojca, a do Chorwacji wybieram się ja. Czy mogą być z tego tytułu jakieś problemy?

forum/viewtopic.php?t=8838&postdays=0&postorder=asc&start=0

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone