Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rial Serbski- gdzie kupić?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
trajano
Croentuzjasta
Rial Serbski- gdzie kupić?

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 01.04.2009 09:34

Gdzie można kupić Serbskie Riale? Czy ktoś płacił za przejazd w Serbii kartą kredytową? Ma ktos jakieś doswiadczenia w tranzycie przez ten kraj?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 01.04.2009 09:52

Ja za przejazd autostradami w Serbii płaciłem w euro.

Co to są Riale :!: Walutą w Serbii jest Dinar ;) Nie wprowadzaj w błąd ;)

Dinary można kupić w kantorach na stacjach benzynowych tuż za granicą węgiersko-serbską
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2009 14:09

trajano napisał(a):.... Czy ktoś płacił za przejazd w Serbii kartą kredytową?....

Temat riali mamy już ustalony :lol: więc wracamy do kart.
Płatność kartą za autostrady Serbowie wprowadzili bodajże w ub. roku - moim zdaniem nie ma o czym rozmawiać bo płaci się jak wszędzie.
Masz 3 możliwości zapłaty za autostradę:
:arrow: Dinar
:arrow: Euro. Płacąc w euro resztę wydają w euro. Nie kantują na reszcie bo i nie ma na czym
:arrow: karta płatnicza (Visa, Master Card, American Express)
Moim zdaniem najlepiej płacić w euro bo (przynajmniej w ub. roku) wychodziło to najkorzystniej.
Stawki w euro są powszechnie stosowane w Serbi - cennki masz podane i w dinarach i w euro - nie ma żadnych wątpliwości, przeliczników z sufitu itp.
Przykładowe ceny za poszczególne odcinki:
:arrow: Subotica-Novi Sad: 5 euro,
:arrow: Novi Sad-Belgrad: 5 euro,
:arrow: Belgrad-Nis: 13 euro.
Pełny cennik za autostradę masz TU (trzeba kliknąć na "Korisne informacije" i dalej na "Putarine" )

Co do wymiany waluty na dinary - moim zdaniem - nie ma sensu. Jak Ci to to zostanie to nie ma co zrobić z tą walutą.
Płać za autostradę w euro a za resztę kartą.
W każdej knajpce przy autostradzie przyjmują karty, nawet za 1 kawę można karta zapłacić.
trajano napisał(a):....Ma ktos jakieś doswiadczenia w tranzycie przez ten kraj.....

Ja mam ale nie wiem o co pytasz :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.04.2009 00:34

Piotrek_B napisał(a):Co do wymiany waluty na dinary - moim zdaniem - nie ma sensu. Jak Ci to to zostanie to nie ma co zrobić z tą walutą.

Jak to nie ma - śliwowicę kupić! Producenci zwykle nie mają terminali do kart :lol:
A zapytanie o riale chyba było zgodne z duchem daty w kalendarzu...
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 02.04.2009 06:26

Qrde dzięki, z tym Rialem to faktycznie zaliczyłem wtopę. O płaceniu w eurosłyszałem ze pobierają dodatkowo 20% za przeliczenie na ichnie Dinary, Drachmyczy coonitam mają ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2009 09:45

trajano napisał(a):..... O płaceniu w eurosłyszałem ze pobierają dodatkowo 20% za przeliczenie na ichnie Dinary, Drachmyczy coonitam mają ;)

Jak dla mnie BZDURA TOTALNA - nic takiego nie widziałem przy płaceniu w ubiegłym roku.
Tak jak pisałem cennik zawierał 2 pozycje w dinarach i w euro.
Wybór waluty należał do płącącego.
Przy kursie dinar/euro w ub. roku nie było sensu wymieniać złotówek na euro a później euro na dinary - poza tym w linku, który Ci dałem masz cennik i przelicznik walut więc sam oceń.
I najważniejsze - płacisz w euro to resztę też wydają Ci w euro a nie w dinarach.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.04.2009 10:19

Piotrek, może ostatnio się ucywilizowali :)
W 2005 za kawałek Nowy Sad - Belgrad trzeszczało 320 dinarów czyli po ówczesnym kursie niecałe 4 euro, a w eurach chcieli równo 6.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.04.2009 10:21

zawodowiec napisał(a):Piotrek, może ostatnio się ucywilizowali :)....

Dane, które podaję są z ubiegłego roku - dwukrotny wjazd i przejazd przez Serbię - złego słowa nie moge powiedzieć na system płatności.
Karty płatnicze też są dopiero od ub. roku
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.04.2009 10:26

zawodowiec napisał(a):Piotrek, może ostatnio się ucywilizowali :)
W 2005 za kawałek Nowy Sad - Belgrad trzeszczało 320 dinarów czyli po ówczesnym kursie niecałe 4 euro, a w eurach chcieli równo 6.

No ja jeszcze coś koło tego pamiętam z 2007r, że wychodziło równo 25 e w jedną stronę czyli 6, 6 i 13 e za wspomniane przez Piotrka odcinki. no to w dwie strony 50 e.... Słoweńcy nie są tacy źli ze swoimi winietami :oczko_usmiech: :lool:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone