napisał(a) Hercklekot » 07.06.2018 18:23
Przy każdej rezerwacji zasady mogą być inne. Zawsze jest informacja kiedy i czy w ogóle zostanie obciążona Twoja karta i jaką kwotą. Jest też zawsze informacja ile zapłacimy za wcześniejsze odwołanie rezerwacji (zależy to często od tego kiedy odwołamy). Są też takie oferty, że podanie danych karty kredytowej jest wymagane, natomiast jest możliwość bezpłatnego odwołania rezerwacji np do 30 dni przed przyjazdem.
Znam interface booking.com od strony wynajmującego - i tam te wszystkie opcje są konfigurowalne. Właściciel ustawia to sobie jak chce (no prawie - na początku nie mamy dostępnych wszystkich opcji).
Podsumowując: jak tylko umiesz czytać ze zrozumieniem to masz pełną informację co do tego kiedy możesz odwołać bezpłatnie (o ile jest taka opcja) i ile oraz kiedy pobiorą kasy z karty (jeżeli jest wymóg karty). Jest też informacja, jeżeli pobiorą jakąś małą kwotę, po to aby tylko sprawdzić czy karta jest OK (są takie opcje). Ta drobnostka wraca na konto zdaje się do 30 dni max - ale takich ofert jest mało. Wszystko to da się przeczytać PRZED ostatecznym potwierdzeniem rezerwacji.
Osobiście nigdy (a rezerwowałem w booking.com kilkadziesiąt razy) nie zdarzyła mi się żadna blokada na karcie, nawet ta symboliczna. Być może nawet tego w ogóle nie zauważyłem

Być może ma to też związek z tym, że jestem stałym klientem (status-stały gość), bo dość często jeżdżę służbowo i rezerwuję naprawdę często.