Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rezerwacja poprzez booking.com

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.08.2026 11:12

Tu nie można wcześniej zostawić bagaży w przechowalni czy recepcji. Nie ma ani przechowalni, ani recepcji. Jest wirtualny przewodnik który pomaga w zameldowaniu i otrzymaniu kodu do drzwi.
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 27.08.2026 11:54

Poczułam się wywołana do tablicy, gdyż zarządzam dwoma obiektami, wytłumaczę więc jak to wygląda w obiekcie 60-80 pokoi w dużym mieście. W tygodniu biznes i grupy turystyczne, w weekend klient indywidualny.

W hotelach doba z reguły trwa do godz. 11:00 - 12:00, kolejna zaczyna się o 14:00 - 15:00, w zależności od zasad panujących w danym obiekcie.
W tygodniu raczej nie ma problemu z wcześniejszym check in, gdyż poprzedni Goście opuszczają pokoje w miarę szybko. Gorzej jest w weekend, gdy Goście nie mają zamiaru opuszczać pokoju o tej 11:00, czy 12:00 lub opuszczają w ostatniej chwili. Kilka z pokoi i tak zostanie do 13:00 lub 14:00, bo zaspali, bo nie odbierają telefonu, bo źle się czują etc. Do posprzątania pozostaje zatem praktycznie cały obiekt a następni Goście czekają na pokoje już od 12:00. Uwierzcie mi to nie są odosobnione przypadki, tylko 70%-80% rezerwacji na dany dzień. ZAWSZE pierwszeństwo mają osoby z małymi dziećmi oraz osoby starsze, z wiadomych względów. Reszta cóż.....musi czekać.
Na sprzątanie pokoi pozostaje naprawdę niewiele czasu a Pań pokojowych musimy mieć ograniczoną ilość /koszty utrzymania pracownika oraz fakt, iż żaden pracownik nie przyjdzie do pracy na 3 godz. dziennie, tylko na dniówkę/.

Podsumowanie: w naszym przypadku a mam tu na myśli obiekty w dużym mieście, jeżeli tylko możemy to udostępniamy pokoje wcześniej lub pozwalamy Gościom zostać dłużej bez żadnych dodatkowych opłat. Natomiast jeżeli ktoś chce przyjechać w weekend o np. 09:00 to ciężko będzie mu to zapewnić. I stąd biorą się dodatkowe opłaty, czyli blokada pokoju już dobę wcześniej. Jest ona dużo mniejsza, niż opłata za całą dobę, np. połowa doby.

Co mogę zasugerować:
Najlepiej ustalić przyjazd w poniedziałek, wtedy dużo pokoi jest wolnych po niedzieli i można zameldować się szybciej.
Dokonywać rezerwacji bezpośrednio na stronie hotelu, tacy Goście są najmilej widziani i traktowani bardziej ulgowo....wiadomo mniejsza prowizja lub jej całkowity brak.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.08.2026 15:07

ZAQ_12 napisał(a):Poczułam się wywołana do tablicy....

Dzięki za merytoryczny głos.
W moim przypadku zakwaterowanie jest od 15 do północy. Wykwaterowanie od północy do 11. Różnica 4h. Nie wnikam czy to dużo czasu czy mało na sprzątanie. Zastanowiła mnie tylko argumentacja związana z dopłatą. Nie możemy zagwarantować że pokój będzie gotowy o 13 z uwagi na gości. To o czym pisała ZAQ. Zaspali, może mają zasady za nic... Ale jak zapłacę kasę to na bank już tych gości nie będzie i zdążą sprzątnąć. W jaki sposób moje ojro spowoduje, że goście nie zaśpią, będą odbierać telefony, zaczną przestrzegać reguły?
ZAQ_12
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAQ_12 » 27.08.2026 16:00

Ja wypowiadam się w imieniu hotelarzy z krwi i kości, dla których gościnność jest priorytetem. Sama też spotkałam się z nieciekawymi sytuacjami. Jedna w Tunezji, gdy za wcześniejszy check in recepcjonista krzyknął 50Euro, które z pewnością nie zostałyby przekazane dla Pań pokojowych. Mieliśmy rezerwację na kilka pokoi i cała grupa podjęła decyzję, że nie będziemy płacili i poczekamy na godzinę zameldowania. Jak się okazało mieli mnóstwo wolnych pokoi, co widzieliśmy po ilości osób na śniadaniu. Zatem była to chęć dodatkowego zarobku przez recepcję. Gdy w pracy pojawił się manager dostaliśmy pokoje od razu bez dodatkowych opłat.

Druga natomiast w Chorwacji, gdy wynajmowaliśmy apartament przez Airbnb. Dotarliśmy na miejsce dużo wcześniej, gdyż po drodze nie zaliczyliśmy ani jednego korka, które zawsze wliczaliśmy w czas podróży. Zdawaliśmy sobie sprawę, że jest godz. 11:00 i z pewnością apartament nie będzie gotowy. Chcieliśmy jedynie zostawić samochód na parkingu i pójść nad morze. Parkując zauważyliśmy, że drzwi naszego apartamentu są otwarte. Podeszliśmy się przywitać i spytać, czy jeżeli apartament jest gotowy, to czy możemy się zameldować. Właścicielka z oburzeniem powiedziała, że mamy czekać do 16:00 i tak nas przetrzymała, choć o 11:00 apartament był gotowy. Wszystko więc zależy od właścicieli/ kierowników/ pracowników i ich zaangażowania.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 27.08.2026 17:16

Dla mnie nie byłoby tematu, gdybym na swoje pytanie o wcześniejszy meldunek dostał odpowiedź: tak, kosztuje to 20 ojro. A nie cały wywód :lol:
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Rezerwacja poprzez booking.com - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone