Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rezerwacja poprzez booking.com

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2026 12:44

Ja nie, ale dziś o tym czytałam na fly4free.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 13.04.2026 13:19

Potwierdzam .Mam też to samo z kodem PIN.Weryfikacja przez email.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 13.04.2026 14:18

te kiero napisał(a):Spotkaliście się z tym, że Booking przysyła maile nt zmian PIN do rezerwacji ze względów bezpieczeństwa (tłumacząc podejrzaną aktywnością celem uzyskania danych z rezerwacji)?

Nie, nic takiego mi się nie przytrafiło, a mam rezerwację na czwartek. Coś Ci booking odpowiedział?
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 13.04.2026 14:26

Dostałem weryfikacje na maila z kodem PIN.Po zalogowaniu jest ok.Tak miałem juz kilka razy .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.04.2026 14:44

wiola2012 napisał(a):
te kiero napisał(a):Spotkaliście się z tym, że Booking przysyła maile nt zmian PIN do rezerwacji ze względów bezpieczeństwa (tłumacząc podejrzaną aktywnością celem uzyskania danych z rezerwacji)?

Nie, nic takiego mi się nie przytrafiło, a mam rezerwację na czwartek. Coś Ci booking odpowiedział?

Poprzez chat na booking, "że od nich na danej rezerwacji" nie było żadnych odpowiedzi mailowych, a na infolinii, że "w przypadku podejrzanych aktywności, takie maile idą z automatu" :roll:

Po mailach o aktualizacji PINu przyszły maile o podejrzanej aktywności na wielu rezerwacjach jakie odnotowuje Booking, które opierając się na dotychczasowych wynikach, prowadzą do uzyskania dostępu przez nieupoważnione osoby do niektórych info związanych z rezerwacją.

Ja mam kilkanaście aktywnych rezerwacji...
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 13.04.2026 15:20

Chyba rozumiem problem .U mnie po próbie zalogowania sie na konto Booking odsyła mnie do wpisania pinu wysłanego na email.Wydaje mi sie ze to weryfikacja logowania.Po wpisaniu numerów z pinu portal się aktywuje z moim loginem.

Przegląd od AI
Logowanie do rezerwacji na Booking.com oraz wpisywanie kodu PIN zazwyczaj służy do weryfikacji tożsamości, zarządzania rezerwacją lub logowania do panelu partnera (Extranetu).
Oto kluczowe informacje dotyczące tego procesu:
Logowanie do rezerwacji klienta (Guest):

Numer PIN: Kod PIN (składający się z 4–6 cyfr) znajduje się w wiadomości e-mail z potwierdzeniem rezerwacji, obok numeru potwierdzenia.
Gdzie wpisać PIN: Kod ten jest potrzebny, jeśli wchodzisz w zakładkę „Moje rezerwacje” lub jeśli obiekt prosi o weryfikację.
Uwaga na oszustwa: Nigdy nie podawaj kodu PIN osobom trzecim ani przez telefon, jeśli dzwoniący wydaje się podejrzany. PIN służy tylko do weryfikacji na oficjalnej stronie Booking.com.

Logowanie do Extranetu (Partnerzy/Obiekty):

Kod weryfikacyjny: Przy logowaniu do panelu partnera na stronie admin.booking.com, Booking.com wysyła kod PIN/weryfikacyjny SMS-em lub poprzez aplikację Pulse na Twoje uwierzytelnione urządzenie.
Uwierzytelnianie: Wymagane jest wprowadzenie tego kodu w celu zabezpieczenia konta.

Co zrobić, gdy PIN nie działa lub go nie ma?

Sprawdź wiadomość e-mail od Booking.com (potwierdzenie rezerwacji).
Zaloguj się na swoje konto Booking.com na stronie internetowej, aby znaleźć szczegóły rezerwacji.
W przypadku problemów z logowaniem do Extranetu, upewnij się, że używasz przeglądarki Chrome, Edge lub Firefox i spróbuj trybu incognito.

Bezpieczeństwo:
Oszuści mogą podszywać się pod Booking.com, żądając podania PIN-u lub danych karty. Prawdziwe wiadomości pochodzą z domen booking.com, a nie podejrzanych adresów (np. booking-support.com
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 13.04.2026 18:34

Teraz przysłano mi wyjaśnienie obszerniejsze i bardziej konkretne:

"Rozumiemy, że taka informacja mogła wzbudzić niepokój oraz pytania o jej wiarygodność i bezpieczeństwo danych.

Chcielibyśmy potwierdzić, że wiadomość, którą Pan otrzymał, została wysłana przez nas i jest wiarygodna. W ostatnim czasie odnotowaliśmy podejrzaną aktywność dotyczącą części rezerwacji i niezwłocznie podjęliśmy działania, aby rozwiązać tę sytuację.

Na podstawie naszych ustaleń mogło dojść do nieautoryzowanego dostępu do niektórych danych związanych z rezerwacją, takich jak imię i nazwisko, adres e-mail, numer telefonu oraz inne informacje przekazane do obiektu. Jednocześnie chcielibyśmy podkreślić, że żadne dane finansowe (takie jak numer konta bankowego czy dane karty płatniczej), numery dokumentów ani daty urodzenia nie zostały ujawnione.

W trosce o bezpieczeństwo Pana rezerwacji zmieniliśmy numer PIN przypisany do rezerwacji. Nie są wymagane żadne dodatkowe działania z Pana strony - rezerwacja pozostaje aktywna."

Także ten teges... już działam co się da...
W innym wyjaśnieniu jest info, że w dużej mierze przyczyniły się do tego słabe zabezpieczenia po stronie operatorów obiektów noclegowych.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2026 18:49

Raczej posprawdzaj sobie, której rezerwacji dot. zmiana pinu. Do mnie popołudniu też dotarł @ z info o zmianie pinu, ale z pełnym wyjaśnieniem od razu i zmiana pinu dotyczyła wyłącznie starszej już zrealizowanej rezerwacji, żądnej aktualnej.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 14.04.2026 06:11

"Strona internetowa zajmująca się rezerwacją noclegów Booking.com padła ofiarą hakerów. Przestępcy uzyskali dostęp do danych klientów, ale – zgodnie z zapewnieniami firmy – nie do dotyczących ich „informacji finansowych”.

Hakerzy przenieśli skradzione aktywa do Ethereum (fot. Dominika Zarzycka/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Największa kryptokradzież w tym roku. Tropy prowadzą do Pjongjangu
Przedstawiciele platformy usługowej ujawnili, że zauważono podejrzane działania mające na celu „uzyskanie dostępu do danych klientów”, którzy dokonywali rezerwacji. Natychmiast podjęto odpowiednie kroki, ale nie udało się uchronić systemu przed włamaniem."

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Rezerwacja poprzez booking.com - strona 50
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone