Co ważne booking dzieli się tą prowizją ze swoimi afiliantami, którzy umieszczają dane oferty na swoich portalach internetowych.
Plusy booking:
* macie pewność rezerwacji /oczywiście z małymi wyjątkami, kiedy to obiekt doprowadzi do tzw. overbookingu, czyli przyjmie więcej rezerwacji, niż ma miejsc noclegowych. W takim przypadku booking powinien wymóc na obiekcie zagwarantowanie noclegu o tożsamym lub lepszym standardzie./
* płatność odbywa się w bezpieczny sposób
* opinie, które są na booking są w miarę wiarygodne, gdyż można je pozostawić dopiero po skończonym pobycie. Oczywiście pomijam fakt, iż różni goście mają różne oczekiwania i czasami są rozbieżne z oferowanymi usługami
* szybko i łatwo dokonuje się rezerwacji, generalnie każdy użytkownik Internetu powinien sobie dać radę

Minusy:
* prowizja
Zawsze można też dokonać rezerwacji bezpośrednio u właściciela.
Plusy:
* z pewnością cena bez prowizji
* można zarezerwować apartament lub pokój według własnych preferencji
Minusy:
* właściciel może odmówić wcześniej przyjętej rezerwacji - ja tak miałam w tym roku, właścicielka po 3 miesiącach od rezerwacji napisała mi, że się pomyliła i mój apartament jest już zarezerwowany. Wyjeżdżam dopiero we wrześniu. Dopiero po mojej ostrej korespondencji, że nie godzę się na zmianę apartamentu z parteru na 3 piętro, Pani załatwiła mi apartament obok, też na parterze.
* do końca nie wiadomo, czy standard i usługi dodatkowe przedstawiane na stronie są rzeczywiste