Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rabac przez Niemcy, Austrię i Słowenie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 29.07.2008 13:30

Witam
Za dwa tygodnie wybieram się do Rabaca. Muszę jechać przez monachium żeby zabrać z tamtąd siostrę. Trasa to Polska -> Niemcy (do Monachium autostradą A9 piuźniej A8 do granicy Austriackiej-> Austria (A1 na Villach puźniej A10 i A11 przez Karwankeltunnel do granicy ze Słowenią) -> Słowenia (Autostrada A2 w kierunku Lubljany, A1 na Postojną i Rijekę i puźniej 6 w kierunku Rijeka, HR do granicy Chorwackiej) -> Chorwacja (autostrada A7, A8 zjazd Vranja i drogą 500 do Rabaca) to tak w skrócie.
Mam jednak kilka pytań dotyczących kosztów przejazdu. Z tego co znalazłem:
Austria - winietka oraz płatne odcinki na A10 Sankt Michael Z tego co znalazłem to 4,5euro oraz na A11 Karwankeltunnel 6,5euro? Czy są jeszcze jakieś?
Słowenia - winietka 35euro jednak mam pytanie gdzie ją się kupuje? Zaraz po wyjeździe z Karwankeltunnel czy wcześniej jeszcze przed tunelem?
Chorwacja- z http://www.hac.hr/?task=aut wychodzi mi 61HRK

Nie wiem właśnie czy to już wszystkie płatne odcinki na tej drodze. Jeżeli nie prosiłbym o info oraz skorygowanie jeżeli znalazłem nieaktualne już ceny. Napewno ktoś jeździ też tędy do Cro.
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 29.07.2008 14:23

transporter0 napisał(a):Słowenia - winietka 35euro jednak mam pytanie gdzie ją się kupuje? Zaraz po wyjeździe z Karwankeltunnel czy wcześniej jeszcze przed tunelem?

Ja bym pytał na stacjach paliw przed tunelem (Austriacy powinni się już zaopatrzyć) a jesli tam nie mają to w obiektach przejscia przed tunelem,
lub też w budce gdzie jest pobór opłaty za tunel.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 05.08.2008 20:36

A wie ktoś może gdzie mogę się spodziewać na tej trasie korków? Wyjeżdżam 15 sierpnia (święto , piątek). Wiem że napewno korek będzie pod Monachium. A jak przed Karwankentunnel?
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 05.08.2008 21:56

tak wiec drogi transporterze winietke kupujesz w austrii na stacji benzynowej tylko nie pamietam czy ona była przed czy za tunelem? chyba przed! a korki no cóz ten termin mysle ze bedzie oblegany my jedziemy do rabacia 18/08 ok 18 mam nadzieje ze w tyg korkow nie bedzie? :) ale w zeszłym roku stalismy w korku w austrii a teraz kolezanka jechała do opatiji taka droga jak my i tez były korki tylko ona tez w piatek jechała!! :(a co do opłat to nie wiem w zasadzie to wiem od ciebie ale cos mało mi sie tak wydaje tych płatnych przejsc ... pozdro może sie spotkamy :) my ze szczecina[/i]
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 05.08.2008 22:10

O opłatach wiem z ViaMichelin po wytyczeniu trasy podał mi tylko te dwie opłaty w Austrii i dwie opłaty za autostrady w Cro. Co do wyjazdu to zdecydowaliśmy się wyjechać w południe tak żeby w Monachium być ok 23 a Austrię i Słowenię przejechać w nocy wtedy mam nadzieję nie będzie dużego ruchu. A do Rabaca dojedziemy rano. Może rzeczywiście się spotkamy. Będziemy wypatrywać szczecińskich blach. :wink:
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 06.08.2008 07:52

transporter0 napisał(a):O opłatach wiem z ViaMichelin po wytyczeniu trasy podał mi tylko te dwie opłaty w Austrii i dwie opłaty za autostrady w Cro. Co do wyjazdu to zdecydowaliśmy się wyjechać w południe tak żeby w Monachium być ok 23 a Austrię i Słowenię przejechać w nocy wtedy mam nadzieję nie będzie dużego ruchu. A do Rabaca dojedziemy rano. Może rzeczywiście się spotkamy. Będziemy wypatrywać szczecińskich blach. :wink:

W Austrii płaciliśmy też tylko 2 razy za tunele , raz 4,5 a drugim razem bodajże 7,50 euro, no i winieta, chyba jechaliśmy ciut inną drogą. Tu masz te ekstra płatne "kawałki" http://www.vignette.at/index.php?idtopic=48
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 06.08.2008 08:09

transporter wypatruj wypatryj bedziemy na ZKA...:) ile osób was jedzie? tak mysle ze bez kombinacji pojedziemy tak jak ty czy tak jak w zeszłym roku bedziemy jeszcze mieli gps my wyjezdzamy . tak mysle ze 18 tyo za pozno lepiej 15 -16 bo jak o 18 to do rabacia licze 18 godzin to pozno co myslisz?
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 06.08.2008 11:27

Kurde właśnie sam nie wiem ile pojedziemy. 18 godzin to pewnie na luzaczku. W zeszłym roku na Lazurkę 2300km jechaliśmy 17 godzin. Także myślę że 14-15 godzin bez korków dasz radę. Ja niestety spodziewam się korków w dzień swojego wyjazdu. Najwyżej będę wcześnie rano w Rabacu ale nie ma problemu rozpoczniemy wcześnie zwiedzanko. A gdzie się zatrzymujecie?? Jedziemy w czwórkę. A navi to podstawa. :wink:

Dzięki helen za link :wink:
roszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) roszel » 06.08.2008 23:01

hej transporter tak licze ze jak wyjedziemy ok 18 to bedziemy ok 10 rano a co do postoju no coz mielismy fajna baze w zeszłym roku ale jest wolan dopiero od 23/08 a my bedziemy 19. pisała dzis maile do pryw ludzi dostałam juz jedna propozycje za 10 dni 4 osoby 500 euro i czekam taez na 2 odp z biura z rabacia jak nie to szukamy w ciemno!!! a wy moze ty coś polecisz? jak coś dam ci fajny link..
http://www.adriaturist.com/
my tez jedziemy we 4! to moze rzeczywiscie na siebie trafimy fajnie by było ? a wy 1 raz do rabacia?
jak coś pisz na naszego maila prv adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdro
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 07.08.2008 21:04

Co do kwater niestety nie pomogę. Jedziemy tam pierwszy raz i wszystko załatwialiśmy przez Neckermanna. Będziemy wypatrywać waszych "blach".

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone