Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rab - Kalifront plaze

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woytek_erni
Globtroter
Rab - Kalifront plaze

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 13.07.2009 21:45

witam

za 2 tygodnie ruszam na RAB i wyczytałem już wszystko o plażach w loparze i okolicy. mam pytanie o plaze na polwyspie kalifront jaki i poludniowej czesci wyspy. czy sa tam jakies fajnie, niezatloczone plaze dla rodziny z dziecm?

pozdrawiam
WE
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 13.07.2009 22:01

Na Kalifroncie jest bardzo ładna Suha Punta. Trudne zejścia dla małych dzieci, trzeba wchodzić między skałami, ale odwiedzić trzeba koniecznie.
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 13.07.2009 22:06

czy cos poza Suha Punta warte jest zobaczenia (mysle oczywiscie o plazowaniu). na mapie jest kilka oznaczen plaz na kalifroncie ale nie widac jasno czy prowadza do nich jakies utwardzone drogi dla samochodu osobowego?
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 14.07.2009 08:35

Nie zapuszczaliśmy się na małe, trudnodostępne plaże, właśnie ze względu
na to że byliśmy z dzieckiem. Dlatego częściej wybieraliśmy plaże po drugiej
stronie wyspy.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 14.07.2009 09:27

Poszukaj relacji "lisek" o pobycie na Rabie, tam były podawane opisy dojścia do poszczególnych plażyczek.

Obrazek
Czerwony to droga asfaltowa, żółty - ryzykujesz szorowanie podwoziem, zielony - ściezki dla pieszych itd.
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 14.07.2009 11:12

zdjęcie pokazuje mapki okolic loparu a ja szukam informacji o okolicach kamporu i kalifrontu, ale i tak oczywiście dziekuje ;)

we
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 14.07.2009 19:46

Już prostuję - sorki
Na Kalifront można dotrzeć samochodem tylko do Cifnaty i Gopdzinki. Wjazd na przełęcz i nie zjeżdżasz do części hotolowej Sucha Punta tylko w prawo i przed siebie. Przy trzech wieżach nadajniczych (za jakieś 300 m od nich jest zakaz ruchu), skręt w lewo i dalej aż się da. Można zatrzymać się przy konobie na samym dole i pójść na plażę "Godzinka" - szkło i kamyki. Polecam zatrzymać się trochę wyżej (ok 100 m wcześniej wjazd w lasek) i w cieniu zostawić autko po prawej i dojść za tabliczkami do "Cifnaty". Dojście wąskie ale plaża wynagradza wszystko - piasek !!!. Kiedy dojdziesz to pierwszej plażyczki (największa) dalej w lasku widać ścieżkę - nią dojdziesz do plaży na dwie rodzinki. Dalsza ścieżka doprowadza do dzikiej FKK ale tam trochę daleko od samego parkingu, samie kamienie i jeżowce.
Do innych zatoczek na Kaliforncie - zakaz wjazdu samochodom - tylko rowerem bądź pieszo.
Cifnata I - Obrazek
Cifnata II (mała) - Obrazek
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 14.07.2009 20:44

Dzieki wielkie za odpowiedz.

WE
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 14.07.2009 20:54

czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z plażowanie w okolica barbat?

WE
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 14.07.2009 21:09

woytek_erni napisał(a):czy ma ktoś może jakieś doświadczenia z plażowanie w okolica barbat?

WE

W okolicach Banjole i Barbat nie ma niestety ładnych plaż :(
Prosze się trzymać szlaków kolegi Mirosława ... Potwierdzam , wszystko się zgadza . Na Kalifroncie Gożinka i Cifnata , można jeszcze Kristofor dodać ... Jednak w rejonie Loparu jest najlepiej :D
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 14.07.2009 21:13

Dzieki, to teraz jeszcze musze podjac decyzje czy Kampor czy SD?

tnx a lot
WE
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 15.07.2009 06:50

woytek_erni napisał(a):Dzieki, to teraz jeszcze musze podjac decyzje czy Kampor czy SD?

Supetarska Draga - sprawdź czy wybrany apartament leży powyżej czy poniżej drogi. Ruch w sezonie dość konkretny, a wieczorami możesz nie mieć gdzie pospacerować. My mieszkaliśmy w rejonie nr 400 i niestety na spacery musieliśmy wszędzie dojeżdżać.

Uwaga na ceny parkingów w samym Rabie 10 k za godzinę lub więcej. Nam miejscowi obczaili ichni parking - cały dzień 40 k (dobry gdy płyniesz na fish picnic). Dojazd - na pierwszym rondzie jak do portu (trzecia w prawo), na drugim prosto i za ok 100m przed samym boiskiem w lewo i wzdłuż krótszego boku boiska. Prościej kierować się na stację paliw - wjazd jest przed nią (stacja jest na końcu boiska). Za boiskiem cień w drzewach. Na wjeździe kupujesz bilet na cały dzień. Stateczek EROS sprzedaje bilety na parking za 30 k (gdy umawiasz się z nimi na rejs wcześniej) ale stamtąd jest dość daleko do portu.

Z Kalifrontu polecam jeszcze taxibootem wycieczkę na FRAKANJ - taxibooty z Rabu chyba 10 k od osoby w jedną stronę
woytek_erni
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) woytek_erni » 15.07.2009 08:33

mam adres SD 77, czy to jest dobry rejon?

nigdzie nie trafiłem na mapę kamporu ani SD zeby mozna bylo sprawdzic numery domów.

WE
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 15.07.2009 16:58

woytek_erni napisał(a):mam adres SD 77, czy to jest dobry rejon?
nigdzie nie trafiłem na mapę kamporu ani SD zeby mozna bylo sprawdzic numery domów.
WE

Czy nie jest to SD Donja czyli Dolna nasz numer był w SD Gornja na samy wylocie.
W google.hr znalazłem coś takiego z nr 77 http://www.adria24.com/en/house-77-supe ... a-kvarner/ i wygląda mi to na rejon Gonar (SD Donja) a tam cisza i spokój
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 15.07.2009 20:30

Ja proponuję jednak zakotwiczyc jak najbliżej tych najpiękniejszych plaż , czyli w okolicach Loparu :D A choćby tutaj ... http://www.lopar.hr/eng/privatni-moj_mir.html
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone