Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pytania laika..

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Szpara
Autostopowicz
Pytania laika..

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szpara » 19.07.2015 12:06

Witam wszystkich,
Do tej pory byłem dwa razy w Chorwacji w Baskiej Vodzie, ze znajomymi, to były wyjazdy "w ciemno.."
Teraz troszkę się pozmieniało i jadę z dwójką dzieci (3 i 9 lat) i jeszcze dwie osoby dorosłe, reasumując 3 dorosłych i dwójka dzieci, ale do konkretów..
1) interesuje mnie miejscowość Rabac na Istrii, czy wyjazd w ciemno (od 20.08 do 25.08) jest mądrym pomysłem czy jednak lepiej coś zarezerwować..?
Osobiście wolałbym coś już mieć zaklepane ale nie upieram sie przy tym, i tu kolejne pytania:
2) czy macie jakieś sprawdzone strony internetowe z apartamentami? Ewentualnie jakiś apartament (2 pokoje)?
3) czy szukając na stronach noclegu pisać ze dla 5 osób (3 dorosłych i dzieci 3 i 9 lat)? Czy może apartament 4 osoby bo ta 3 latka i tak razem z mamą śpi..?
4) jak wygląda z dogadywaniem się z nimi, np przez tel żeby zarezerwować apartament?
5) jak kwestia zaliczki? W jakiej walucie wpłacacie itp..?

Jak macie jeszcze coś praktycznego do napisania to będę wdzięczny!

Pozdrawiam
renik33
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) renik33 » 19.07.2015 14:35

Witam :)
Ile wiem to podpowiem :D
1. Nie byłam tam, ale pod koniec sierpnia można już spokojniej jechać w ciemno, na początku sierpnia ja bym nie zaryzykowała.
2. Ja szukam na apartamentychorwacja.pl , gdyby ceny były w PLN to na górze mozna zmienić na Euro :)
3. Polecam sprawdzić 4 i 5 osobowe, czasami 5 są tańsze :)
4. Ja zawsze wysyłam maile z zapytaniem w języku angielskim, pomaga mi tłumacz google, więc nie jest to perfect, ale zawsze sie dogadujemy :P
5. Ja wpłacam w Euro -wysyłam przesyłką listową z zadeklarowana wartością, od 100e płata 24zł, do tygodnia kasa jest na miejscu. Przelewem nie próbowałam bo w moim banku są duże opłaty:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
Pozdrawiam :papa:
Szpara
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szpara » 21.07.2015 23:58

I tyle odpowiedzi? :) dziękuje za tą jedną póki co.. Czekam na kolejne :)
figusek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) figusek » 22.07.2015 05:32

1. W tym terminie wyjazd w ciemno jest jak najbardziej możliwy, tylko zastanów się, jak będzie się czuło dziecko po tylu godzinach jazdy. My jechaliśmy z 12-latkiem, który podczas szukania kwatery został z rodzicami w aucie, w klimie, a bardzo marudził :-) więc weź to pod uwagę.
2. Apartamentów poszukaj w pierwszej kolejności na forum, wiele osób w swoich relacjach poleca miejsca, wkleja fotki itp.
3. Sprawdzaj obie wersje, bo może je różnić niewielka kwota. Zawsze możesz napisać 4os+3-latka.
4. Z dogadywaniem normalnie, po angielsku się dogadasz, wielu mówi po niemiecku. Ja rezerwowałam przez mejla, tylko minusem było to, że odpowiedzi przychodziły po kilku dniach, ale przecież nie wszyscy mają takie tempo odpisywania :D
5. Zaliczka to sprawa indywidualna, zależy od właściciela, ja za noclegi płacę 624€, a zaliczka wyniosła 124. Co do wpłaty, to znajdź wątek na forum, są tam wymienione różne opcje. Jeśli chcesz przelew bankowy, to sprawdź warunki, bo banki zdzierają, ja akurat w ING płaciłam 5zł, tylko to z konta firmowego. Poczta też jest dobrym rozwiązaniem.
irreversible
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) irreversible » 22.07.2015 07:46

Dzień dobry :)

1) To jest końcówka wakacji więc nie powinno być takiego obłożenia jak w wysokim sezonie. Po jednym razie jechania w ciemno jestem zwolenniczką wcześniejszej rezerwacji podczas gdy będzie tylko jeden kierowca. Polecam przyjechać przed południem i nie pokazywać zmęczenia. Poza tym Chorwaci patrzą jakim przyjechało się samochodem więc jak przyjedziesz wysokiej klasy merolem to nie będą chcieli negocjować :)
Jak będziesz coś rezerwował wcześniej to wydrukuj sobie wszystkie maile żeby na miejscu nie wciskali Ci, że umawialiście się przecież na inną kwotę.

2) Nie mam. Poszukaj w innym temacie, napewno coś znajdziesz albo szukaj jakiegoś polaka, który prowadzi apartamenty w Rabac. Przez polaka najlepiej coś znaleźć, jak nie u niego to poszuka u kogoś znajomego i przynajmniej łatwiej będzie się porozumieć.

3) Pisz od razu kto ma być w apartamencie bo na miejscu okaże się, że obecność nawet małego dziecka ma duże znaczenie dla gospodarzy. Po co sobie psuć humor na początku wczasów?

4) Dogaduj się przez maile, przy finalizacji spisz wszystkie ustalenia w jednym mailu i niech potwierdzą. Później to wydrukuj i zabierz ze sobą.

5) Zazwyczaj chcą 30% zaliczki lub określoną kwotę. Zaliczka jest w euro.

Może ktoś uzna, że mam swoje teorie spiskowe (te drukowania mailii itd.). Czytając forum można się natknąć na wiele, niekoniecznie wesołych, przygód. Lepiej wcześniej wszystko dokładnie ustalić, a poźniej cieszyć się pięknymi wakacajmi :)
Szpara
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szpara » 22.07.2015 11:10

Dziękuje, za kolejne odpowiedzi :!: :wink: Co do zmęczenia i wczesnego przyjazdu to nie ma problemu bo do Chorwacji ruszam z Austrii, jadę na noc i mam ok 442km do przejechania wiec luzik :)

Pozdrawiam
Agop
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agop » 22.07.2015 17:51

Witaj,
będziemy już drugi raz w Rabac od 15go do 25go sierpnia (2+2, dziewczynki po 11 lat)
trochę uwag, raczej personalnych niż obiektywnych...do przemyślenia
ja bym raczej rezerwowała, w tym czasie wciaz słoneczna Italia ma jeszcze wakacje....
rezerwuję przez stronę Kvarner express- wyszukiwarka nie tak bardzo rozbudowana, ale raczej wystarczy,
wazne, bo to miasto na skale- im wyzej, tym w upale gorzej z dzieciakami po schodach, w gore
(przerobiłam, w upale z ekwipunkiem z plaży cieęęęęęężko naprawdę)
warto szukac czegoś bliżej i nawet troche dopłacic
ważne 2: CZESC APARTAMENTÓW NIE MA KLIMATYZACJI I JEST TO DLA NICH NORMALNE-OD RAZU PYTAJ- moim zdaniem z dziecmi mało mozliwei uciazliwe (mam na mysli jej brak)
ważne 2: parking- nie wszystkie apartamenty mają, parking ogolnodostepny na dole przy porcie + w okolicy ul. Plominskiej - przeprowadzka z walizkami mało fajna

w razie czego- pytaj
M.

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone