Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przrzez Czechy i Słowacje

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adriada
Globtroter
przrzez Czechy i Słowacje

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 29.07.2007 11:30

Przygotowuje wlasnie trase wyjadu - wyjazd: Wroclaw, cel: Hvar.
Mam wiele pytan, na ktore nie znalazlam odpowiedzi po przeczytaniu forum (zajelo mi to pare dni :-)) Jedziemy przez Czechy - Slowacje, Austrie, Slowenie. Ale mam mnostwo pytan, z ktorych paroma sie podziele, liczac na pomoc :-)

1. Gdzie przekraczac granice Czesko - Slowacka jadac E65? Z moich poszukiwan wynika, ze w Breclav. Czy mam rację?

2. Potem z Bratyslawy do Wiednia przejscie w Jarovce/Kittsee? Do Wednia jade przez Kittsee, Parndorf i Schwechat?

3. W Chorwacji A2? Od przejscia granicznego w Chorwacji jest autostrada?

4. W Chorwacji autostrada konczy sie w Splicie? Potem jest droga krajowa?

5. Wszedzie winiety, procz Slowenii i Chorwacji gdzie sa platne odcinki autostrad - oplate uiszcza sie na bramce przed wjazdem?

6. Czy jednak lepiej miec jakies drobniaki w walucie kraju tranzytu czy de facto euto i karta wystarcza?

7. Czy mozna przewozic bagaze na tylnym siedzeniu?

8. Czy wziac ze soba wode, czy w Chorwacji istotnie jest tak droga jak piwo?

Hmm... to byloby chyba na tyle najwazniejszego :-)

Mam nadzieje, ze bedzie sie Wam chcialo brnac przez moje dylematy i pomozecie ;-)

Pozdrawiam
frome
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) frome » 31.07.2007 12:09

Witam, odpowiem tylko na kilka pytań. Po jakiego grzyba chcesz jechać z Brna do Wiednia przez Breclav, Bratyslawę? A2 w Chorwacji zaczyna kawalek za granicą ze Slowenią i prowadzi aź prawie do Breli. Opłata za autostrady uiszcza się gotówką w kunach lub EURO na A2, gdzie indziej i kartami. Woda nie jest tania, ale jest ciężka i zajmuje duzo miejsca w samochodzie.
Pozdrawiam.
adamko1
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamko1 » 31.07.2007 12:35

Adriada przesylam kilka linkow gdzie na pewno znajdziesz odpowiedzi do swoich pytan, dobrze jeszcze poszukaj forum i uzyj wyszukiwarki :lol:
forum/viewtopic.php?t=13436&highlight=wroc+aw
forum/viewtopic.php?t=12854&highlight=wroc+aw
forum/viewtopic.php?t=12247&highlight=wroc+aw

co do trasy to tak ja napisal Frome- po jakiego grzyba jeszcze chcesz sie pchac na Slowacje?:) chyba ze zwiedzac :D kierujesz sie na Brno a dalej lecisz juz na Wieden, Graz, Mikulov i za chwile jestes w Chorwacji no i dalej gdzie oczy poniosa:) pozdrav
adriada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adriada » 13.08.2007 08:05

Wlasnie wrocilam i jechalam przez Bratyslawe. Nie po to by zwiedzic, ale by jechac autostrada. Trasa okazala sie swietna i polecam kazdemu, kto woli szybciej jechac ;-), zwiedzanie to wlasnie krajowki ;-)
Forum zostalo przeze mnie doglebnie przeszukane pod tym katem i ostatecznie okazalo sie przydatne, aczkolwiek nazwy przejsc granicznych jakos trudno w nim znalezc.
My jechalismy:
Wroclaw - Boboszow - Brno - Brodske/Lanzhot - Bratyslawa - Petrzalka/Berg(w powrotnej trasie Jarovce/Kittsee) - Wien - Graz - Sentilj/Spielfeld - Maribor - Gruyskovje/Krapina - Zagreb - i cala Chorwacja A1 do Omis.

:-)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone