Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pożar na wyspie Brać

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 15.07.2011 20:02

PakoG napisał(a):Jak tam wypoczynek w Ruskamen? Czy plaża zatłoczona?
Jak wyglądają ceny w knajpach tak jak wszędzie w Chorwacji?
Pozdrawiam

Tłoku nie ma cisza i spokój.15 kilosów dalej deptak w Breli zatłoczony.Ceny wydaje mi się ,że wszędzie takie same.W restauracjach mozna popróbować owoców morza za rossądne pieniądze.

pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.07.2011 20:43

leszek149 napisał(a):Jeśli pożar był 15km od Sutivanu to myślicie że smród tam będzie? Jak tak to będę musiał zrezygnować z wyspy Brac i zaliczka przepadnie ;/

Na razie, to ten pożar wciąż tam jest...

[url]http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=123165&tx_ttnews[backPid]=38&cHash=5b0976b61a[/url]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 15.07.2011 20:49

pawelli napisał(a):Ano nie wesoło ......
A w RMF nazwali wyspę BRACZ http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-chorwacja-pozary-na-wyspie-bracz-ewakuowano-200-osob,nId,350047

No i dobrze nazwali. Brač. Czyta się: Bracz.

Gorzej, że ochrzcili ją najwieksza wyspą Chorwacji... Biedny Krk...
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 15.07.2011 20:54

leszek149 napisał(a):Jeśli pożar był 15km od Sutivanu to myślicie że smród tam będzie? Jak tak to będę musiał zrezygnować z wyspy Brac i zaliczka przepadnie ;/

Może do Twojego przyjazdu zdążą przewietrzyć :lol:
leszek149
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszek149 » 15.07.2011 23:41

waldi-ia napisał(a):

Może do Twojego przyjazdu zdążą przewietrzyć :lol:

Mam nadzieję :)
nero
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nero » 16.07.2011 08:40

agadan
Autostopowicz
Sutivan

Nieprzeczytany postnapisał(a) agadan » 16.07.2011 09:00

Witamy serdecznie,
jestesmy na wyspie Brac w Sutivanie juz tydzien, jak na razie jest super, sloneczko, piekna woda, grillowanie i imprezy w miescie. O pozarze tylko slyszelismy. Pozar byl, ale gdzies daleko. Atrakcja byly dwa wielkie smiglowce, ktore nabieraly wody w pobliskim porcie i dogaszaly gdzies dalej ten pozar. Ogolnie tu nic sie nie dzieje, jest spokoj, mozna smialo przyjezdzac. Jak macie jakies pytania piszcie. Pozdr!!
zdjecie portu z wczoraj:
Obrazek
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.07.2011 11:44

Płonie nadal (juz 3 dzień)...i to nie wąsko (okolice miejscowości: Bobovišće, Dračevica, Ložišće, Blaca)... dym zawiewa i do nas.. W Sutivanie może nie widać, bo cały "teatr pożaru" rozgrywa się za wzgórzami, a i wiatr nosi dym i popiół w przeciwnym kierunku....Wczoraj ewakuowano 30 mieszkańców wiosek w głębi wyspy i 200 turystów; przez kilka godzin zamknięta była droga Milna - Supetar, bo płomienie zaczęły przemieszczać się w stronę tego miasteczka.. Na szczeście osiedla zostały ochronione.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... ljeca.html

Z tym grillowaniem to ostrożnie.. pożar najprawdopodobniej spowodowali właśnie turyści, którzy wpadli na pomysł grillowania w zatoce Blaca...
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 16.07.2011 20:21

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Z tym grillowaniem to ostrożnie.. pożar najprawdopodobniej spowodowali właśnie turyści, którzy wpadli na pomysł grillowania w zatoce Blaca...

50/50, że "Nasi tu byli" :mrgreen:
daw7
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) daw7 » 16.07.2011 21:08

Kto by to nie był, czy Polacy, czy inni turyści....na pochwałe to nie zasługuje. Widać jak nie myślimy....
Tak mało trzeba a można zniszczyć jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi. Zawsze kiedy tam jestem, to dbam o wszytsko jak o swoje.....bo gdzie będziemy szukać mowego raju na ziemi!!!
Sebeke.M.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebeke.M. » 16.07.2011 21:17

skywalker_01 napisał(a):50/50, że "Nasi tu byli" :mrgreen:

Masz kiepskie poczucie humoru człowieku... Niesamowite zagrożenie oraz straty, a ty sie z tego nabijasz? Oby jak najmniej takich pajaców!
Andre7
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andre7 » 16.07.2011 21:51

Witam. Właśnie wróciłem z Chorwacji. Podczas drogi 8-ką do Splitu widziałem w czwartek chmurę, która początkowo myślałem że jest chmurą deszczową, ale była bardzo dziwna. Dopiero potem w radiu gdy usłyszałem słowa "pożar" i "brac" skojarzyłem to z tą chmurą.
Oto widok z drogi Omis - Split:

http://zapodaj.net/a38d9307e04e.jpg.html

A to niebo nad Splitem:

http://zapodaj.net/f912222cd0d4.jpg.html

Przyznam że czegoś takiego jeszcze nie widziałem...
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 16.07.2011 23:08

Na kempingu zwróciłem naszym uwagę żeby nie kopcili węglowym grilem to wytrzeszczyli oczy , właściciel zaniósł im konewkę z wodą , tacy ludzie niosą zagrożenie dla innych i niszczą nasze Cro . :evil:
kotbury
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotbury » 17.07.2011 19:02

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Płonie nadal (juz 3 dzień)...i to nie wąsko (okolice miejscowości: Bobovišće, Dračevica, Ložišće, Blaca)... dym zawiewa i do nas.. W Sutivanie może nie widać, bo cały "teatr pożaru" rozgrywa się za wzgórzami, a i wiatr nosi dym i popiół w przeciwnym kierunku....Wczoraj ewakuowano 30 mieszkańców wiosek w głębi wyspy i 200 turystów; przez kilka godzin zamknięta była droga Milna - Supetar, bo płomienie zaczęły przemieszczać się w stronę tego miasteczka.. Na szczeście osiedla zostały ochronione.
http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/ ... ljeca.html

Z tym grillowaniem to ostrożnie.. pożar najprawdopodobniej spowodowali właśnie turyści, którzy wpadli na pomysł grillowania w zatoce Blaca...

Mam pytanie do Pani, czy już jest po pożarze? czy nadal walczą? Jęśli już coś wiadomo to jakie obszary są spalone?
Zastanawiam się nad wyjazdem na Brać, ale teraz to sam nie wiem.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 17.07.2011 20:20

Sebeke.M. napisał(a):...pewnie jakis Polak wyrzucił butelke po Karlovacko i sie zaczęło...:/

Sebeke.M. napisał(a):
skywalker_01 napisał(a):50/50, że "Nasi tu byli" :mrgreen:

Masz kiepskie poczucie humoru człowieku... Niesamowite zagrożenie oraz straty, a ty sie z tego nabijasz? Oby jak najmniej takich pajaców!

Może to twoja butelka pozostawiona w zeszłym roku wznieciła obecny pożar ?

Twoja hipokryzja nie zna granic. Wystarczy przeczytać twój wcześniejszy post.
Wysyłanie inwektyw pod moim adresem przychodzi tobie łatwo.
Czy po to tylko zarejestrowałeś się na Forum, aby obrażać innych użytkowników ?

Wyczerpałeś znamiona punktu 6 regulaminu:
"Do innych forumowiczów zwracaj się z szacunkiem, nawet jeśli cię denerwują. Ludzie są różni i nie każdy ma podobne poczucie humoru. Nie każdy też jest takim mistrzem klawiatury jak Ty".

Pozostał jeszcze punkt 7, ale nie jestem "kapustą"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pożar na wyspie Brać - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone