Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Potrzebuje porady. Wybor regionu i miejscowości

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 12.01.2012 15:43

Witam. Na początek pragnę wszytskich serdecznie powitac ponieważ to moj wpierwszy wpis na tym forum. Pare dni temu wraz z grupą znajomych podjeliśmy decyzję o spędzeniu wakacji w Chorwacji. Jako zapalony podróżnik odrazu zaczełem przeglądać strony na temat tego wspaniałego kraju oraz czytać różne tematy na forum i musze przyznać że jestem oczarowany. Ustaliliśmy że terminem naszego wyjazdu bedzie początek września z racji znacznie tańszych cen. Wybralismy rownież srodek transportu którym bedzie samochód. Pozostaje jeden znak zapytania - który rejon Chorwacji i miejsce wybrać.. zależy nam głownie na pięknych krajobrazach oraz niezłym miejscu wypadowym do zwiedzania. Naszą uwagę skupił głownie rejon Dalmancji pomiędzy Zadarem a Splitem (Głownie dzieki nie wielkim odległoscią do tych dwóch miast oraz parku Krka Proszę o jakieś porady, który rejon jest najpięknieszy i nazwy konkretnych miejscowośći. Proszę jakieś opinię na temat miejscowości Vodice bądz jakiś mniejszych, mniej rozrywkowych. Tak jak napisalem, jesteśmy całkowicie nie zdecydowani wiec Dalmancja nie jest wcale przesądzona. Kolejnym pytaniem jest czy o tej porze roku warto udać sie tam w ciemno czy też zarezerwować wczesniej (sprawdzone namiary mile widziane). Ważne dla mnie jest również wędkowanie, wiec obecność jakis plaż bądz skał na uboczu była by prawdziwym rarytasem :). Pozdrawiam wszytskich i z gory dziekuje za pomoc
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 12.01.2012 16:03

Osobiście polecałbym cos poniżej Splitu a właściwie Omisa .
Widok riwiery Omiskiej a tym bardziej makarskiej dla pierwszaka - cos powalajacego .

A w lokalizacji przez Ciebie podanej preferowałbym miejscówki na trasie Rogoźnica-Primosten .

We Wrześniu można spokojnie jechać w ciemno tylko zgodnie z radami tutaj dawanymi należałoby tak rozłoży podróż żeby szukać lokum około południa czy w wczesnych godzinach popołudniowych
Loza_drinker
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loza_drinker » 12.01.2012 16:06

Zdecydowanie polecam Brelę. Piękne miasteczko, a i jako baza wypadowa też niezłe. Przemyśl to.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.01.2012 16:55

Cześć

TO wątek specjalnie dla Ciebie.

Pozdrav
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 12.01.2012 17:07

Jacek S napisał(a):Cześć

TO wątek specjalnie dla Ciebie.

Pozdrav

Przed założeniem tego tematu dość dokładnie przewertowałem forum i zapoznałem sie z tym wątkiem. Jednak nie dał on mi wystraczającej odpowiedzi, przedewszystkim na pytanie czy ten rejon(pomiędzy Zadarem a Splitem) naprawdę będzie najlepszy. Po podpowiedzi dwoch kolegów na temat Omisu oraz Breli zgłupiałem całkowicie ponieważ patrząc na zdjęcia widoki są naprawdę piękne. Jedynym minusem są większe odległości do miejsc o których czytalem i uznałem że sa warte zwiedzenia. Pozdrawiam i proszę o dalsze sugestie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.01.2012 17:09

Boję się tylko, że każda następna osoba reklamująca nowe miejsce spowoduje "zgłupienie" (cytat) totalne.

:wink:
Ewa i Piotr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa i Piotr » 12.01.2012 17:20

Ciężko coś doradzić , a jak czytasz to wszędzie byś pojechał... raz pojedziesz a potem będziesz wracał co rok , a i tak po powrocie stwierdzisz ,że jeszcze tam musisz pojechać.Tak to wciąga ...... :lol: :lol:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 12.01.2012 17:56

Dużo zależy od tego, czy ma to być jednorazowy wypad do Chorwacji, czy masz zamiar za rok, dwa znów tam powrócić.
Jeśli tylko na jeden raz to wybierz się bardziej na południe. Od Omisa zaczyna się prawdziwa uczta dla oczu. Widoki, których nigdy nie zapomnisz a i baza wypadowa też bogata. Wystarczy wymienić Trogir, Omis, Dubrownik (obowiązkowo), Mostar, czy piękne wyspy - np. Hvar...
Jeśli zakładasz, że jeszcze tam powrócisz to zacznij od rejonu, o którym wspominasz, ewentualnie jeszcze bardziej na północ, np. Zaton, Pag, Rab...
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 13.01.2012 10:19

Dzieki bardzo za wszystkie opinię, po poradzeniu Omisu oraz Breli czytałem prawie wszystkie wątki na ich temat i prawdopodobnie wybór padnie na którąś z nich bądz jakieś miasta w tym rejonie. Jesteśćie w stanie polecić coś jeszczę? a może jakieś sprawdzone domki/apartamenty?. Kolejnym pytaniem jest jak sprawa wyglada tam z wędkowaniem ? Czy łatwo znaleść jakies spokojne i ustrone miejsce żeby troche połowic ?
tygrysek0038
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrysek0038 » 13.01.2012 11:06

noik22 napisał(a):Dzieki bardzo za wszystkie opinię, po poradzeniu Omisu oraz Breli czytałem prawie wszystkie wątki na ich temat i prawdopodobnie wybór padnie na którąś z nich bądz jakieś miasta w tym rejonie. Jesteśćie w stanie polecić coś jeszczę? a może jakieś sprawdzone domki/apartamenty?. Kolejnym pytaniem jest jak sprawa wyglada tam z wędkowaniem ? Czy łatwo znaleść jakies spokojne i ustrone miejsce żeby troche połowic ?

brela jest wspaniała :D
co do makarskiej czy omisa, to bardzie polecałabym baską vodę.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 13.01.2012 12:00

jak na pierwszy raz ........................odpoczynek + zwiedzanie ......... ...to polecam Primoszten lub Rogoźnicę , ewentualnie mniejsze miejscowości w tym rejonie ...++++zwiedzanie ..blisko Szibenik, Primoszten , Trogir , Krka ........warto !!!!!! a we wrześniu tylko w "ciemno" jedziesz -widzisz -wybierasz jak nie tu to tam nie warto się przejmować na zapas , co do rybołówstwa ........można wszędzie a najpewniejszy "połów" na straganie !!!!!!!! to tylko moja sugestia zrobisz jak zechcesz , porady na forum bezcenne , czasem aż przyprawiają o zawrót głowy................bo wszędzie .................pięknie
iwona73
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwona73 » 13.01.2012 21:41

Jeśli riwiera w okolicach Omisza to ja stawiałabym na Marusici, piękna kameralna miejscowośc a i baza wypadowa niczego sobie.
Polecam www.marusici.com.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 14.01.2012 10:45

noik22 napisał(a):Pozostaje jeden znak zapytania - który rejon Chorwacji i miejsce wybrać.. zależy nam głownie na pięknych krajobrazach oraz niezłym miejscu wypadowym do zwiedzania.

Proszę jakieś opinię na temat miejscowości Vodice bądz jakiś mniejszych, mniej rozrywkowych.

W Vodice byli znajomi i byli zadowoleni - ale jest to dość spore miasto.

Ja na 1-szy raz polecałbym Makarską - miasto nie jest małe - ale jest tam co robić.
Dobra baza wypadowa na Split, Dubrownik, Brac, Hvar i inne.
Widoczki są zacne ( można wjechać na np. Sv. Jure).

Ja generalnie jestem super zadowolony z Makarszczaka :)
KURYK
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) KURYK » 15.01.2012 20:07

Ja polecam Brelę, piękne kameralne plaże,poza tym we wrześniu spokojniej,nie ma tłumów, a jeśli chodzi o bazę wypadową my zaliczyliśmy Dubrovnik i Split, od Breli w rozsądnych odległościach i super widoczki po drodze. Poza tym Makarska,Baska voda rzut beretem, do tej ostatniej wieczorkiem promenadą z buta-świetna sprawa.Byliśmy zachwyceni-plaża, morze a za plecami Biokovo-cud malina.
noik22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) noik22 » 16.01.2012 16:53

Wybór padł na Brele :D. Dzieki wszystkim za opinie, jak wrócę to napewno podziele się swoimi spostrzezeniami. Teraz najgorszy okres - czekanie. Jeszcze tyle czasu :(. Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone