Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcin0k
Croentuzjasta

Postnapisał(a) marcin0k » 11.09.2014 10:09

oj ale przybyło stron do czytania ;) Już miałem nadzieje, że czegoś nowego się dowiem a tu trochę jak na targu. Chyba Panowie po wakacjach i daleko do kolejnych stąd tyle złości? ;)
P.S. szanujmy się nawzajem a w szczególności adminów :)
Monte Christo
Cromaniak

Postnapisał(a) Monte Christo » 11.09.2014 12:15

a moge dolac oliwy do ognia ?
co jest lepsze plastik czy guma ;)

Ja przystaje przy pastiku, choc cumowanie przy pomoscie wydaje sie byc latwiejsze przy fali na gumie ;).
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 11.09.2014 12:37

Plastik ciężko pozwijać do bagażnika :wink: Z cumowaniem masz rację aczkolwiek gumjaka też nie możesz zacumować byle jak bo przy chorwackich betonach chwila tarcia i masz po komorze a w sumie chyba łatwiej szpachlę czy żywicę położyć i topkot niż pokleić dziurę w gumie :)
jacek2929
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jacek2929 » 11.09.2014 19:05

Rysio napisał(a):
jacek2929 napisał(a):ps. Tak z ciekawości co oznacza twoje imię: Bjegunac na jug?

Jak przyjedziesz na zlot to się dowiesz :mrgreen:

Boję się, że rankiem obudzę się z domalowanymi wąsami w najlepszym wypadku :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.09.2014 20:13

jacek2929 napisał(a):
Rysio napisał(a):
jacek2929 napisał(a):ps. Tak z ciekawości co oznacza twoje imię: Bjegunac na jug?

Jak przyjedziesz na zlot to się dowiesz :mrgreen:

Boję się, że rankiem obudzę się z domalowanymi wąsami w najlepszym wypadku :)

I bez ogona :wink:
Yankee
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Yankee » 12.09.2014 23:22

A możecie mi jeszcze wyłożyć precyzyjnie, czy w Chorwacji potrzebne są jakieś papiery na holowanie kółka za pontonem? U nas potrzebne są uprawnienia do holowania a tam też?
Rozumiem, że lusterka wsteczne potrzebne tylko przy narciarzu i "spadochronie"?
mirko
Rezydent

Postnapisał(a) mirko » 13.09.2014 06:50

http://www.mppi.hr/UserDocsImages/Uredba%20strane%20jahte%2015052013.pdf

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2005_02_27_472.html

Članak 6.

Na gliseru koji vuče skijaša, padobranca ili osobu na gumenom jastuku ispunjenom zrakom ili slično, na moru ili nad morem pored najmanjeg broja članova posade propisanim ovim Pravilnikom, mora se nalaziti još jedna osoba koja nadzire skijaša, padobranca ili druge osobe i daje im upute.

Artykuł 6.

Na łodzi motorowej która ciągnie narciarza, spadochroniarza lub osobę na poduszce z gumy wypełnioną powietrzem lub podobne, na morzu lub nad morzem, poza minimum załogi tego rozporządzenia powinna być jeszcze jedna osobie, która nadzoruje narciarza, spadochroniarza lub inne osobe i daje im instrukcje.
bogdan63
Croentuzjasta

Postnapisał(a) bogdan63 » 13.09.2014 19:58

witam, a co Panowie powiedzą o tym gostku z filmika, jak płynie to mu zrywka dynda nie zapięta, normalny jest czy nie za bardzo ?
pozdrawiam
Darek48
Globtroter

Postnapisał(a) Darek48 » 13.09.2014 22:28

Się chłopaki rozkręcili :)

Co do przyczepki to jestem jak najbardziej za i nikt mnie do pompki nie przekona nawet najlepszej na rynku. Składanie i rozkładanie nie jest takie hop siup jak sie wydaje i często zniechęca do pływania.

Przerabiałem to już więc wiem o co cho.

Apropos rumpla też bardzo fajnie się pływa ale kiera to kiera wiadomo zupełnie inne pływanie.

Tak jak wspominałem wcześniej ponton z dmuchanym kilem i "sztywną" podłogą wcale nie jest taki sztywny na fali w Chorwacji.

A teraz w Chorwacji mega ulewy i powodzie. Trogir zalany, Vodice również a przez Hvar przeszła trąba powietrzna... Coś w Cro pogoda w tym roku wyjątkowo nie rozpieszczała :/
jacek2929
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jacek2929 » 14.09.2014 07:08

Darek48 napisał(a):Co do przyczepki to jestem jak najbardziej za i nikt mnie do pompki nie przekona nawet najlepszej na rynku. Składanie i rozkładanie nie jest takie hop siup jak sie wydaje i często zniechęca do pływania.

No to skoro nie ma w planie składania i rozkładania pontonu, to po co go kupować skoro mały RIB będzie w podobnej kasie, a pływa przecież lepiej?
mums71
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mums71 » 14.09.2014 15:20

Ribem kolego nie wpłyniesz na brzeg(przynajmniej ja się nie odważyłem)a pontonem na otoczaki wpływam zawsze,pływałem już ribem,laminatem i pontonem,riba z tych jednostek oceniam najniżej.Laminat z kabinką to duża wygoda na dalekich trasach,ponton ogromna mobilność,a rib,to w sumie ani to,ani to. Ja na tą chwilę zabieram do CRO 4m ponton,zostawiam go przez cały pobyt na wodzie i po załogę wpływam na brzeg,bo w okolicy nie ma miejsca do innego załadowania klamotów na pokład,a i nie każdy da radę wejść z wody.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 14.09.2014 15:28

Znaczy, że co?
Że problem, aby ktoś wszedł po kolana/pas do wody i wskrobał się na pokład plastika czy riba?
:roll:

Nigdy z tym problemu nie mieliśmy.
Zawsze można silnik wytrymować na maxa do góry i po zawodach.
Problemem bywają pływy morza.
Góra dół i się ociera.
Zresztą gumiak na kamlotach lekkiego żywota raczej nie ma.
jacek2929
Croentuzjasta

Postnapisał(a) jacek2929 » 14.09.2014 16:31

mums71 napisał(a):Ribem kolego nie wpłyniesz na brzeg

Co to za argument?
Po drugie pisałem o małych ribach wielkości pontonu. Jako logiczna alternatywa dla ludzi wożących pontony na przyczepkach. Skoro i tak ich nie składają to niech to ma sens, a riby pływają lepiej.
mums71
Croentuzjasta

Postnapisał(a) mums71 » 15.09.2014 08:08

Miałem w tym roku załogantkę,która była po operacji i miała problem z wejściem nawet z brzegu,a z wody po kolana wcale by nie weszła. W 4m ribie jest bardzo mało miejsca w porównaniu do pontonu tej samej wielkości.Przyczepki wprawdzie nie mam,ale w na dniach ją sobie sprawię,bo pływając kilka razy w tygodniu,a nie posiadając miejsca do cumowania to ogromna wygoda.Riba nie zrzucisz na wodę z 1,5 m brzegu,ani nie zwodujesz po piasku wchodzącym w głąb akwenu.Ribem pływa się lepiej,to niezaprzeczalny fakt,ale planując wycieczki do 10km ciągłego płynięcia ja polecam ponton.
baunty
Cromaniak

Postnapisał(a) baunty » 15.09.2014 11:34

mums71 napisał(a):Miałem w tym roku załogantkę,która była po operacji i miała problem z wejściem nawet z brzegu,a z wody po kolana wcale by nie weszła. W 4m ribie jest bardzo mało miejsca w porównaniu do pontonu tej samej wielkości.Przyczepki wprawdzie nie mam,ale w na dniach ją sobie sprawię,bo pływając kilka razy w tygodniu,a nie posiadając miejsca do cumowania to ogromna wygoda.Riba nie zrzucisz na wodę z 1,5 m brzegu,ani nie zwodujesz po piasku wchodzącym w głąb akwenu.Ribem pływa się lepiej,to niezaprzeczalny fakt,ale planując wycieczki do 10km ciągłego płynięcia ja polecam ponton.

A jak ta załogantka poradzi sobie na 1,5 metrowej skarpie ?

mums71 napisał(a):Przed czterema laty pływałem 4 metrowym Bushem z 5 konnym silnikiem,kupą klamotów i 5 osobami na pokładzie.Od miejsca cumowania do cudownych bezludnych plaż z otoczakami mieliśmy max 1 Mm.Płynęliśmy 30min,było super.Jeżeli nie zależy Ci na szaleństwach,to tym zestawem dasz radę bez problemów przy przemyślanym wyborze portu.Jeżeli ja miał bym wybierać to postawił bym raczej na większy ponton,a ewentualnie z czasem dokupił do niego większy silnik.Na małe motory jest duży popyt,na zakupie wcale nie musisz stracić.Dużo ciężej jest sprzedać używany ponton.

Moze to doświadczenie zraziło Cię do ribów , bo przyznam, że 5KM w 4m nawet pontonie to "troszkę" mało :D
A ten rib to jaki był?
Dużo Mth nim wyplywales ?
Spróbuj innym , to zobaczysz różnicę 8)
Ostatnio edytowano 15.09.2014 12:06 przez baunty, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 319
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone