napisał(a) damcio151 » 26.07.2010 15:10
Dziękuję Mottom za odpowiedź
mottom napisał(a):We dwie osoby (zakładam, że chodzi o dwóch mężczyzn

, a nie dzieci

) nie powinno być żadnego problemu z wniesieniem do wody pontonu o całkowitej masie około 100kg (taki Pudzian pewno sam by to wrzucił, ale chodzi mi o "przeciętnego siłacza"

).
2-3 dorosłe osoby

Skoro nie będzie to problem to bardzo się z tego cieszę.
mottom napisał(a):Jeżeli do tego dołożysz sobie jeszcze kółeczka slipowe, to samodzielnie możesz takim sprzętem do wody wjechać.
Oczywiście zakładam, że do wody jest dojście "plażowe" (lub slip), a nie jakieś "krzaczory"

Dojście do wody jest bardzo dobre, a brzeg dosyć blisko od miejsca napompowania pontonu, zwykle max 10-15m. O kołach slipowych czytałem, nawet mi się to spodobało

ale jeśli wodowanie bez kółek będzie szło dosyć sprawnie to nie będę niszczył pawęży

Choć od razu ich nie skreślam, jeśli będą dużym ułatwieniem to pewnie coś takiego zmontuje

mottom napisał(a):Jednak masa do wniesienia to nie tylko "goły" ponton - dolicz silnik (jeżeli będzie - jaki ewentualnie planujesz ?) oraz/lub inne wyposażenie.
Myślę, ze silnik, akumulator, czy zbiornik paliwa będzie montowany/wnoszony , gdy ponton będzie już na wodzie ... przynajmniej tak to robię teraz z dużo mniejszym pontonem.
Silnik planuję na początek w okolicach 6-10KM, tohatsu, lub yamahę, do tego na jeziora ze strefą ciszy elektryka - neraus 55lbs .
mottom napisał(a): Jeżeli macie zamiar wędkować, to faktycznie twarda podłoga (mimo, że cięższa od airmaty) jest dobrym wyborem

- powodzenia
Rozważałem airmatę, ale ciężko byłoby na niej stać i spininngować w dwie osoby. Choć na stronie info-media zapewniają, że napompowana do 0,8bar airmata ma właściwości podłogi drewnianej ... ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć
Pozdrawiam
Damian