piotrekbeti napisał(a):Nigdy płacąc kartami w Cro nie zapłacisz mniej w przeliczeniu na złote niż płacąc Kunami wymienionymi w Polskim kantorze na Euro i sprzedanymi za Kuny w Chorwackim banku.
A to kompletna bzdura!
Raczej użyłbym słowa "czasem" i to w niektórych bankach.
Prowadzę sobie notatki od kilku lat.
I w
moim przypadku kurs przy płaceniu kartą był
ZAWSZE korzystniejszy niż przy wymianie złotówek na Euro i Euro na Kuny. Podkreślam słowo
w moim przypadku.
Konkretny przykład:
Dane dla roku 2017.
Kupiłem na wyjazd 750 Eur w kilku operacjach i wyszedł mi średni kurs zakupu 4,2208.
Wymieniłem 200 Eur na kuny otrzymując 1542 Kn czyli biorąc pod uwagę kurs średni zakupu Euro wyszło 844,17 zł czyli kurs kuny
0,5814. Wymiany dokonałem oczywiście w banku a nie w kantorze uzyskując najwyższy możliwy wynik w danym dniu.
W czasie pobytu wielokrotnie płaciłem kartą i
mój bank przeliczał kuny wg kursu od 0,5689 do 0,5735.
Czyli nawet najwyższy kurs bankowy był blisko 1 gr wyższy niż kurs otrzymany w wyniku wymiany PLN na EUR a potem na KN.
Taka sytuacja ma miejsce co roku, stąd w moim przypadku wniosek bazujący na obserwacjach od roku 2010 jest zawsze taki sam:
1. Najlepszy przelicznik jest przy płaceniu kartą.
2. Wymiana PLN na EUR i w Cro na HKR jest opcją nr 2.
3. Najgorzej wychodzi zakup Kn w Polsce. Jest to porównywalne z wymianą PLN na KN w Chorwacji.
Dodam jeszcze, że mój bank nie pobiera prowizji przy wypłacie z bankomatów
Zagrebacka Banka i kurs wypłaty jest kursem rozliczeniowym dla transakcji kartą w sklepie.
Przykład z 04-07-2017:
Zakupy w markecie: 319,29 HKR, kurs 0,5706 kwota obciążenia 182,19 zł.
Wypłata z bankomatu: 400,00 HKR, kurs 0,5706 kwota obciażenia 228,24 zł.
Proponuję na następny raz
piotrekbeti nie generalizować, bo można innych wprowadzić w błąd.
Ponadto swoje opinie warto poprzeć przykładem, aby inni mogli je zweryfikować.