Chociaż zastanawia mnie jedno, raz kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwalił
.png)
.png)
ApropoDefacto napisał(a):Jeżeli chodzi o Chorwację to lepszej opcji niż konto w Pekao nie ma. Tak jak wielokrotnie ktoś wspominał, w tym sezonie płatność kartą/ wypłaty po kursie ok 0,57 więc powodzenia z kombinowaniem, zakładaniem dodatkowych kont, wykupowaniem dodatkowych usług![]()
Chociaż zastanawia mnie jedno, raz kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwaliłDodam, że tego samego dnia płacąc kartką brało mi 0,57
.png)
piotrulex napisał(a):SingSing74 napisał(a):
No tak, Polski, nasz, narodowy, no super, to najważniejsze ...
Jeśli ktoś go kupił to znaczy, że ktoś go sprzedał, tak więc jak najbardziej poprawne jest stwierdzenie, że został sprzedany
Dla mnie najważniejsza jest oferta a nie czyją on jest własnością
Dopiero gdy oferta jest identycznie atrakcyjna to wybieram patrząc na dodatkowe elementy
Choć jeśli do banków miesza się polityka to być może niedługo, podobnie jak w polityce, nie będziemy wybierać tych lepszych tylko tych mniej beznadziejnych ...
.png)
SingSing74 napisał(a):
Bo płacenie kartą, a wypłata gotówki z bankomatu to dwie różne transakcje. Zazwyczaj ta druga jest mniej korzystna.
SingSing74 napisał(a):
Widzisz i tu się nie zgadzamy. Nie chodzi o żadną politykę. Istnieje coś takiego jak patriotyzm gospodarczy. Zapytaj prawdziwego Niemca czy Francuza w jakim banku ma konto? Tym bardziej, że jak piszą tu klienci PKO ma on dobrą ofertę na płatności za granicą.
.png)
.png)
.png)
.png)
SingSing74 napisał(a):No widzisz to dosyć dziwne, że raz liczy tak, a drugi raz inaczej. Takie przypadki utwierdzają mnie w przekonaniu, że gotówka jednak pewniejsza.
SingSing74 napisał(a):Kilka postów wyżej napisałeś :kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwaliłDodam, że tego samego dnia płacąc kartką brało mi 0,57
Co do nazwy banku masz rację - poprawiłem.
.png)
krutom napisał(a):SingSing74 napisał(a):No widzisz to dosyć dziwne, że raz liczy tak, a drugi raz inaczej. Takie przypadki utwierdzają mnie w przekonaniu, że gotówka jednak pewniejsza.
Nie zgadzam się.
Takie sytuacje dowodzą, że trzeba czytać komunikaty z bankomatu.
A co do wypłat i płacenia kartą PeKaO S.A. to różnice w kursie w ciągu dnia były na 3 miejscu po przecinku, albo zerowe.
Jest to doświadczenie z kilku kolejnych lat, a nie jednego wyjazdu.
.png)
Pääkäyttäjä napisał(a):SingSing74 napisał(a):Kilka postów wyżej napisałeś :kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwaliłDodam, że tego samego dnia płacąc kartką brało mi 0,57
Co do nazwy banku masz rację - poprawiłem.
Następnym razem czytać to, co wyświetla bankomat i unikać DCC

.png)
SingSing74 napisał(a):Z czym się nie zgadzasz?
.png)
SingSing74 napisał(a):piotrulex napisał(a):SingSing74 napisał(a):
No tak, Polski, nasz, narodowy, no super, to najważniejsze ...
Jeśli ktoś go kupił to znaczy, że ktoś go sprzedał, tak więc jak najbardziej poprawne jest stwierdzenie, że został sprzedany
Dla mnie najważniejsza jest oferta a nie czyją on jest własnością
Dopiero gdy oferta jest identycznie atrakcyjna to wybieram patrząc na dodatkowe elementy
Choć jeśli do banków miesza się polityka to być może niedługo, podobnie jak w polityce, nie będziemy wybierać tych lepszych tylko tych mniej beznadziejnych ...
Widzisz i tu się nie zgadzamy. Nie chodzi o żadną politykę. Istnieje coś takiego jak patriotyzm gospodarczy. Zapytaj prawdziwego Niemca czy Francuza w jakim banku ma konto? Tym bardziej, że jak piszą tu klienci Pekao ma on dobrą ofertę na płatności za granicą.
Kolejna sprawa to, że sektor bankowy nigdy nie powinien być sprzedawany w obce ręce, podobnie jak energetyka, telekomunikacja czy nawet wodociągi. To są elementy strategiczne i bardzo dobrze, że Pekao wróciło w polskie ręce.
Włosi na Pekao zarobili przez 15 lat w przeliczeniu 12 miliardów złotych (nie licząc zarobku przy odsprzedaży - to kolejne 7 miliardów), a przecież te pieniądze mogły być nasze - czyli jak piszesz (niestety z ironią) polskie, narodowe.
Wracając do tematu, moje wątpliwości związane płaceniem kartą wynikają między innymi z ciągle zmieniających się warunków w bankach (wszystkich) dlatego będę preferował gotówkę, a kartę traktował tylko jako rezerwę. Przynajmniej do momentu kiedy gotówka będzie istnieć
.png)
SingSing74 napisał(a):ApropoDefacto napisał(a):Jeżeli chodzi o Chorwację to lepszej opcji niż konto w Pekao nie ma. Tak jak wielokrotnie ktoś wspominał, w tym sezonie płatność kartą/ wypłaty po kursie ok 0,57 więc powodzenia z kombinowaniem, zakładaniem dodatkowych kont, wykupowaniem dodatkowych usług![]()
Chociaż zastanawia mnie jedno, raz kumpel (Pekao) wybierał kasę w bankomacie (zagrebacka- w budynku, nie pamiętam adresu w Makarskiej) i policzyło mu kurs 0,61... nie wiem co on tam odwaliłDodam, że tego samego dnia płacąc kartką brało mi 0,57
Bo płacenie kartą, a wypłata gotówki z bankomatu to dwie różne transakcje. Zazwyczaj ta druga jest mniej korzystna.
.png)
gusia-s napisał(a):SingSing74 napisał(a):ApropoDefacto napisał(a):Jeżeli chodzi o Chorwację to lepszej opcji niż konto w Pekao nie ma. Tak jak wielokrotnie ktoś wspominał, w tym sezonie płatność kartą/ wypłaty po kursie ok 0,57 więc powodzenia z kombinowaniem, zakładaniem dodatkowych kont, wykupowaniem dodatkowych usług![]()
Nic podobnego. Kurs z bankomatu i za płatności kartą w danym dniu miałam zawsze ten sam (Pekao S.A.)
Tak jak już wyżej napisano... czytać komunikaty bankomatu.
Najwyraźniej kolega wybrał opcję accept with conversion zamiast accept without conversion i mu doliczyło.
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne