Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PL - CRO przez BiH

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sarensiak
Autostopowicz
PL - CRO przez BiH

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarensiak » 14.02.2011 16:41

witam,
szukam alternatywnej trasy z PL przez Budapeszt do Omisia(sza). Chcę tym razem jechać przez BiH. Może ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami ?
Z góry dziękuję. Chętnie pomogę w planowaniu tras przez Serbię do MNE.
Pozdrav.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 14.02.2011 16:49

sarensiak
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sarensiak » 14.02.2011 17:02

klopot napisał(a):Zaglądnij tutaj

zaglądnąłem.
wielkie dzięki !
w 2005r. jeździłem po centralnej Chorwacji takimi drogami, jakimi "normalni" turyści raczej nie podróżują; pozostali uczestnicy wyprawy mnie przeklęli kiedy zobaczyli pierwszą spaloną wioskę. Wracaliśmy już autostradą i straciłem "posadę" pilota tej wycieczki.
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 14.02.2011 21:55

Przez Bośnię jechałem parę razy, jeden przejazd opisałem w relacji z zeszłorocznych wakacji forum/viewtopic.php?p=647571&highlight=#647571 Jeżeli nie jechałbyś tak jak my to mógłbyś np. wjechać do Bośni w Bosanska Gradiška a w Bugojno odbić na Livno i przejeżdżając obok jeziora Busko wjechać do Chorwacji tę opcję przerabiałem parę lat temu i też jest super. Pozdrawiam
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 15.02.2011 11:31

Znam drogę przez BiH gdzie na długich odcinkach można dawać 100-110 i jest mało terenów zabudowanych i przez to mniej suszarek. Znajomość co prawda sprzed 6 lat ale miejmy nadzieję że stan dróg się poprawił a nie pogorszył :)
Barcs(H) - Daruvar(HR) - Bosanska Gradiska(HR/BiH) - Banja Luka - Mrkonjić Grad - Glamoc - Livno - Arzano(BiH/HR) - Dupci - wybrzeże w okolicach Breli (jechałem w przeciwną stronę ale czytałem relacje że jeździli też tak na południe i sobie chwalili). Wypadasz prawie prosto na Omiś. Wąskim gardłem jest Banja Luka ale dalej jadąc na południe od zjazdu z głównej za Banja Luką na Mrkonjić Grad aż do Chorwacji prawie zero ruchu, niezła droga, czasem przez góry ale nie ekstremalne. Na długich odcinkach można szybciej pojechać (110 albo więcej). Tylko lepiej jechać w dzień bo często przez zupełne odludzie. Omija się dolinę Vrbasu i Neretwy (Jajce-Mostar), zwykle zapchane tirami chociaż piękne widokowo.
pzdr
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 15.02.2011 11:39

zawodowiec napisał(a):drogę przez BiH gdzie na długich odcinkach można dawać 100-110 i jest mało terenów zabudowanych

Tak jest np na odcinku Gacko-Trebinje :cool: .
Sporo płaskich terenów jest na północy BiH ale ku swojemu zaskoczeniu zauważam, że nawet tam gdzie można, miejscowi dawniej pędzący ile fabryka dała, teraz jeżdżą wolno. Efekt działania suszarek? :roll:
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 01.03.2011 18:23

nie chcę otwierać nowego tematu , więc zapytam się tutaj.

macie też u siebie coś takiego że maps.google nie chce wyznaczać tras przez BiH??? przykładowo orebić - sarajewo
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.03.2011 18:35

telepol napisał(a):macie też u siebie coś takiego że maps.google nie chce wyznaczać tras przez BiH??? przykładowo orebić - sarajewo

Dokładnie tak mam.
Nie da rady wyznaczyć żadnych tras.
To jedyny kraj w Europie dla którego tak się dzieje, przynajmniej z tych, które mnie interesowały.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 02.03.2011 15:19

telepol napisał(a):nie chcę otwierać nowego tematu , więc zapytam się tutaj.

macie też u siebie coś takiego że maps.google nie chce wyznaczać tras przez BiH??? przykładowo orebić - sarajewo

Używam http://www.viamichelin.pl/
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 02.03.2011 21:19

thx noyle
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 02.03.2011 21:53

Kiedy w 2005 wracałem z Peljeśaca do Polski przez BiH (Mostar, Jajce, Banjaluka, Gradiska) to prócz bajkowych górskich pejzaży, wielokrotnych ograniczeń prędkości do 20 km/h największe wrażenie wywarły na mnie drogowskazy w części serbskiej. Jedzie sobie człowiek, wszystko jak to w Europie (zachodniej - jaki by to kraj nie był) normalnie, a tu ...cyrylica 8O . Dobrze, że człowiek w takim wieku, że rosyjski jeszcze w szkole był obowiązkowy. To pomogło na niepewnych skrzyżowaniach.
telepol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) telepol » 03.03.2011 08:22

to faktycznie zonk, za moich czasów alfabet cyrylijski zostawał wyparty przez język niemiecki, i ja na pewno bym się pogubił, ale jadąc w stronę Sarajewa od strony Metković widać pozamazywane drogowskazy w języku serbskim

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone