Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pierwszy wyjazd do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
focusik09
Plażowicz
pierwszy wyjazd do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) focusik09 » 31.05.2007 08:24

Witam , wyjeżdzam po raz pierwszy na Chorwacje.Jadę z Krakowa do Umag. Którędy najlepiej jest jechac i ile godzin w przybliżeniu się jedzie . I gdzie mozna się pogubic . Bo będę korzystał tylko z map.

:?:
Ostatnio edytowano 30.01.2012 22:34 przez focusik09, łącznie edytowano 4 razy
Janusz7i4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 31.05.2007 12:20

Temat jest zbyt częsty żeby się rozpisywać, poszukaj a znajdziesz na pewno wiele propzycji chociaż w twoim przypadku ja bym proponował Słowacja - Austria - Słowenia - Chorwacja trochę ciężki start ale później autostrada NON - STOP, inni będą proponować zacząć od Czech. Najlepiej sam poszukaj lub zobacz co zaproponuje komuter

http://map24.interia.pl/
misiek_30
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiek_30 » 05.06.2007 22:22

Witam my też jedziemy pierwszy raz na dwa samochody i raczej pojedziemy trasą Cieszyn,Bratysława,Wiedeń,Gratz,Maribor,Split . Jeszcze tylko 10 dni :lol: :lol: :lol: :lol:
JANUSZ 1961
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JANUSZ 1961 » 06.06.2007 00:09

Witam po raz pierwszy na tym forum. Dla nas też nadszedł czas na objechanie Chorwacji. Ruszamy z Poznania i chcemy przejechać szybko. Wybraliśmy trasę przez Liberec i dalej ile się da ,tyle autostradami a więc do Pragi dalej Bratysława, przeskok do Wiednia dalej Graz, Maribor, Zagrzeb i Rijeka. Jeśli ktoś jechał taką trasą i jest z nią coś nie tak to niech pisze, wtedy spróbujemy przez Niemcy :?:
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.06.2007 02:22

focusik09 napisał(a):Witam , wyjeżdzam po raz pierwszy na Chorwacje.Jadę z Krakowa do Umag. Którędy najlepiej jest jechac i ile godzin w przybliżeniu się jedzie . I gdzie mozna się pogubic . Bo będę kożystał tylko z map.

To moj kolejny wyjazd do HR,ale tylko raz jechalem przez Austrie,jakos mi ta trasa nie pasuje,moze chodzi o zle nastawienie do celnikow,policjantow autryjackich,o czym sie tu na forum tez duzo naczytalem.Jestes z Krakowa,wiec pomysl o trasie Slowacja,Wegry,kawalek Slowenii,trasa Zwardon,Bratyslawa,Csorna,Szombathely droga nr 86,nastepnie maly kawalem Slowenii i Chorwacja.Ta trasa jest spokojna,mozna nadrobic autostrada w Slowacji,przez Wegry spokojna droga nr 86,trzeba uwazac na patrole z koziolkami,w nocy na zwierzyne,szczegolnie w rejonach zalesionych.Slowenia to zaledwie 10-15 km,Chorwacja,maly kawalek do Varazdinu i tez autostrada,az do Splitu i w tym roku kawalek dalej.Nie wiem czym jedziesz,czy na lpg,ale na tej trasie jest gdzie zatankowac.Druga opcja to Chyzne,Sahy,Budapeszt,Letenye,Chorwacja.Ta trasa zawsze sie motam w Budapeszcie,jechalem nia dwa razy i zawsze sie zgubilem,w tym roku tez jade ta trasa dla odmiany,ale mam juz na wyposazeniu nawigacje,wiec Budapeszt mi nie jest grozny :).Od Budapesztu autostrada prawie do samej granicy z Chorwacja,gdzie od granicy wpadasz na autostrade.Spokojnej trasy i milego wypoczynku.
Haweł
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 06.06.2007 02:25

Co do czasu przejazdu,to zalezy ona od tego czym jedziesz,jaka trasa i jak jedziesz,czy na wyscigi-czy na wakacje,spokojnie i lajtowo,czy planujesz spanko na trasie,czy jest drugi kierowca...
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 09.06.2007 17:46

Haweł napisał(a):
focusik09 napisał(a):Witam , wyjeżdzam po raz pierwszy na Chorwacje.Jadę z Krakowa do Umag. Którędy najlepiej jest jechac i ile godzin w przybliżeniu się jedzie . I gdzie mozna się pogubic . Bo będę kożystał tylko z map.

To moj kolejny wyjazd do HR,ale tylko raz jechalem przez Austrie,jakos mi ta trasa nie pasuje,moze chodzi o zle nastawienie do celnikow,policjantow autryjackich,o czym sie tu na forum tez duzo naczytalem.Jestes z Krakowa,wiec pomysl o trasie Slowacja,Wegry,kawalek Slowenii,trasa Zwardon,Bratyslawa,Csorna,Szombathely droga nr 86,nastepnie maly kawalem Slowenii i Chorwacja.Ta trasa jest spokojna,mozna nadrobic autostrada w Slowacji,przez Wegry spokojna droga nr 86,trzeba uwazac na patrole z koziolkami,w nocy na zwierzyne,szczegolnie w rejonach zalesionych.Slowenia to zaledwie 10-15 km,Chorwacja,maly kawalek do Varazdinu i tez autostrada,az do Splitu i w tym roku kawalek dalej.Nie wiem czym jedziesz,czy na lpg,ale na tej trasie jest gdzie zatankowac.Druga opcja to Chyzne,Sahy,Budapeszt,Letenye,Chorwacja.Ta trasa zawsze sie motam w Budapeszcie,jechalem nia dwa razy i zawsze sie zgubilem,w tym roku tez jade ta trasa dla odmiany,ale mam juz na wyposazeniu nawigacje,wiec Budapeszt mi nie jest grozny :).Od Budapesztu autostrada prawie do samej granicy z Chorwacja,gdzie od granicy wpadasz na autostrade.Spokojnej trasy i milego wypoczynku.

Przez Austrie jest super droga,nie mieliśmy nigdy żadnych problemów nawet z policją na granicy,na Węgrzech kupa suszarek {radarów} i równo kroją Polaków {Polak i Węgier dwa bratanki-to było dawno temu}.
Wszystko jedno jak,oby dojechać do pięknej Chorwacji. Pozdr.
Janusz7i4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 18.06.2007 08:39

Wasnie wróciłem z Chorwacji i jak napisałem jechałęm trasą Cieszyn (Zwardoń - dojazd jest za wolny) - Cadca - Bratysława - Węgry całe trasą 86 , Mursko Sredisce, Cakovec, Varazdin, Zagrzeb i do Splitu i spowrotem tą samą trasą - trudności: dojazd do Cieszyna te odcinki remontowanej drogi korek na 45 minut, czas przejazdu 1120 km 14godz. i 30 min. z częstymi postojami gdyż w drugim aucie jechało 1,5 roczne dziecko, lae bez spania prędkość - dozwolona
truskawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) truskawa » 18.06.2007 09:50

Janusz7i4 napisał(a):... bez spania prędkość - dozwolona

a mam pytanie trędkość dozwolona to to co podaje producent samochodu czy znaki drogowe ? :D

a tak na poważnie to bardzo dobry czas - rozumiem że po drodze nie było korków i innych przeszkadzajek?
pozdrawiam
Truskawa
Janusz7i4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz7i4 » 18.06.2007 11:01

truskawa napisał(a):
Janusz7i4 napisał(a):... bez spania prędkość - dozwolona

a mam pytanie trędkość dozwolona to to co podaje producent samochodu czy znaki drogowe ? :D

a tak na poważnie to bardzo dobry czas - rozumiem że po drodze nie było korków i innych przeszkadzajek?
pozdrawiam
Truskawa

Odliczyłem jeden korek w Chorwacji zaraz jak wyjechaliśmy ze Splitu na autostradzie była kraksa trzech samochodów gdzie zginął jedn Czech i staliśmy 3 godziny

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone