napisał(a) airhip » 02.07.2009 19:15
wojciech70 napisał(a):airhip napisał(a):airhip napisał(a):Witam serdecznie wszystkich
10 lipca jadę do po raz pierwszy do Chorwacji do miejscowości Vrsar (Istria). Od kilku dni czytam na tym wspaniałym forum jak można najlepiej dojechać, ale mam mentlik w głowie i nie mogłem też nic znaleźć jak dojechać do miejscowości, do której się wybieram. Opierając sie na informacjach z forum i dokładając odrobinę swojej inwencji wydumałem następującą trasę:
Cieszyn-Zylina-Bratysława-Wiedeń(ominięty za rafinerią) -Graz-Malibor Lubliana- Postojna-Boje-Vrsar.
Czy to ma sens, jeżeli nie to, jaka alternatywa?
Jakie niespodzianki mogą mnie spotkać na tej trasie?
Czy ktoś jest mi wstanie coś doradzić jeżeli chodzi o mój dojazd do Vrsar?
Bracie, po prostu ludzie się irytują. Wystarczy wejść na mapę google
http://www.maps.google.pl, albo na
http://www.viamichelin.com Widzę, że znalazłeś sobie trasę, jest okej, przy założeniu, że wydatek 37 Euro na Słoweńską winietę nie będzie dla ciebie niespodzianką (za pół roku), do tego kasa koło 10 EUR za Austrię i oczywiście Czechy. Inne niespodzianki, jak początek urlopu wypada w weekend to korki. Sprawdź auto, gruntowny przegląd ubezpiecz się. Nocleg chyba nie jest potrzebny. Tyle miłej podróży.
Rozumiem, że można sie irytować, ale przeglądałem forum z ostatnich miesięcy i naprawdę nie znalazłem nikogo kto chciałby jechać trasą przez Słowenie i ją jakoś opisał. Wszyscy albo przez Węgry albo kombinują jak ominąć autostradę w Słowenii i jadą na Zagrzeb. A ja sobie pomyślałem ze może taka trasa do Istrii będzie korzystniejsza, ale jako że jadę po raz pierwszy (patrz temat) chciałbym wiedzieć czy skoro tamtędy nikt nie jedzie to może jest coś nie tak na tej trasie (Maribor Lubliana- Postojna-Boje).
Czy oprócz winiety 30 euro (nie 37) za miesiąc za przejazd autostradami to wszystkie opłaty, które mogą mnie spotkać na trasie przez Słowenie?
Czy ta trasa prowadzi autostradami dobrej jakości, czy nie ma jakiś szczególnych miejsc, w których są roboty czy utrudnienia?
Czy może ktoś ostatnio przemierzał tą trasę i ma jakieś świeże informacje i może się nimi podzielać?
Jestem jeszcze ciekaw, jaka jest różnica pomiędzy przejazdem autostradami przez Słowenię (koszty w obie strony 30 Euro), a przez Chorwację (tez autostradami, które oczywiście też kosztują). Ciekaw jestem czy ktoś może takie porównanie jest wstanie dokonać i jakie to są kwoty. Oczywiście przy założeniu ze jedziemy do Istrii.
I jeszcze biorąc pod uwagę "Wojciecha70" bardzo proszę o nie irytowanie się z powodu pytań na forum, ponieważ wydaje mi się, że forum właśnie służy temu żeby informować, pomagać, wymieniać informację. Chyba, że moje wyobrażenie jest mylne.
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź na moje liczne pytania i wątpliwości