Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwszy raz do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
airhip
Turysta
Pierwszy raz do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) airhip » 28.06.2009 17:25

Witam serdecznie wszystkich
10 lipca jadę do po raz pierwszy do Chorwacji do miejscowości Vrsar (Istria). Od kilku dni czytam na tym wspaniałym forum jak można najlepiej dojechać, ale mam mentlik w głowie i nie mogłem też nic znaleźć jak dojechać do miejscowości, do której się wybieram. Opierając sie na informacjach z forum i dokładając odrobinę swojej inwencji wydumałem następującą trasę:
Cieszyn-Zylina-Bratysława-Wiedeń(ominięty za rafinerią) -Graz-Malibor Lubliana- Postojna-Boje-Vrsar.
Czy to ma sens, jeżeli nie to, jaka alternatywa?
Jakie niespodzianki mogą mnie spotkać na tej trasie?
I jeszcze jedno pytanie, wyruszam z Warszawy z trzyletnim dzieckiem i będę chciał gdzieś przenocować po drodze. Bardzo proszę o jakieś propozycje osób, które znają jakieś fajne i sensowne miejsca na nocleg.

Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc
AIRHIP
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.06.2009 18:34

airhip napisał(a):I jeszcze jedno pytanie, wyruszam z Warszawy z trzyletnim dzieckiem i będę chciał gdzieś przenocować po drodze. Bardzo proszę o jakieś propozycje osób, które znają jakieś fajne i sensowne miejsca na nocleg.

Gdzie spać w drodze do/z Chorwacji :wink:
airhip
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) airhip » 01.07.2009 07:55

airhip napisał(a):Witam serdecznie wszystkich
10 lipca jadę do po raz pierwszy do Chorwacji do miejscowości Vrsar (Istria). Od kilku dni czytam na tym wspaniałym forum jak można najlepiej dojechać, ale mam mentlik w głowie i nie mogłem też nic znaleźć jak dojechać do miejscowości, do której się wybieram. Opierając sie na informacjach z forum i dokładając odrobinę swojej inwencji wydumałem następującą trasę:
Cieszyn-Zylina-Bratysława-Wiedeń(ominięty za rafinerią) -Graz-Malibor Lubliana- Postojna-Boje-Vrsar.

Czy ktoś jest mi wstanie coś doradzić jeżeli chodzi o mój dojazd do Vrsar?
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 01.07.2009 10:18

airhip napisał(a):

Bracie, po prostu ludzie się irytują. Wystarczy wejść na mapę google http://www.maps.google.pl, albo na http://www.viamichelin.com Widzę, że znalazłeś sobie trasę, jest okej, przy założeniu, że wydatek 37 Eur na Słowenską winietę nie będzie dla ciebie niespodzianką (za pół roku), do tego kasa koło 10 EUR za Austrię i oczywiście Czechy. Inne niespodzianki, jak początek urlopu wypada w weekend to korki. Sprawdź auto, gruntowny przegląd ubezpiecz się. Nocleg chyba nie jest potrzebny. Tyle miłej podróży.
marekgliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekgliwice » 01.07.2009 10:33

Cześć.

Trasa którą napisałeś wg. bardzo dobra. Co prawda nie byłem w Chorwacji jeszcze (wybieram się w tym roku we wrześniu) ale w zeszłym roku jechałem do Klagenfurtu i naprawde bardzo miło się jechało.
Byle dojechać do Żyliny a potem to już prawie cały czas autostrada do Klagenfurtu.
Sam mam w planie tak dojechać

Co do winietki za Słowenię to od 1 lipca ma kosztować 15 Euro - jednomiesięczna.

Ja chcę jechać jak wspomniałem we wrześniu. Też mam dziecko 3 letnie. Jadę z Gliwic więc mam bliżej niż Ty ale też się zastanawiam czy jechać na jeden raz czy z noclegiem.
marekgliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekgliwice » 01.07.2009 10:38

Sam obecnie szukam dobrego miejsca na urlop z dzieckiem. Wstępnie wybrałem Istrie bo najbliżej. Czy mógłbyś coś powiedzieć o Twojej miejscowości i noclegach. Hotel, kwatery. Przez biuro czy znalezione indywidualnie?
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 01.07.2009 10:46

marekgliwice napisał(a):
Co do winietki za Słowenię to od 1 lipca ma kosztować 15 Euro - jednomiesięczna.

15 Euro za jednotygodniową :)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 10:49

airhip napisał(a): jadę do po raz pierwszy do Chorwacji do miejscowości Vrsar (Istria).

Trasa OK. W tym wariancie spanie albo w Bratysławie lub okolicach albo w Oekotelu na płd. Wiednie lub w Grazu.
Możesz też jechać p. Czechy wtedy nocleg w Mikulowie lub podany Oekotel (tu dochodzi jeszcze jeden na płn. Wiednia). Wszystko do znalezienia na forum.
marekgliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekgliwice » 01.07.2009 10:50

damian50000 napisał(a):
marekgliwice napisał(a):

Jednotygodniowa za 15 Euro?
Facet w biurze podróży powiedział mi że mają być zmiany od 1 lipca w opłatach i ma jednomiesięczna kosztować 15 Euro.
damian50000
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) damian50000 » 01.07.2009 11:00

marekgliwice napisał(a):
damian50000 napisał(a):
marekgliwice napisał(a):

Facet w biurze podróży powiedział mi że mają być zmiany od 1 lipca w opłatach i ma jednomiesięczna kosztować 15 Euro.

Polecam źródło :)

http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette_308.aspx

A zmiany faktycznie - były. Zamiast miesięcznej za 35 Euro są teraz tygodniowe za 15 :) Przy standardowym urlopie oszczędność 5 Euro :)
marekgliwice
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekgliwice » 01.07.2009 11:07

damian50000 napisał(a):
marekgliwice napisał(a):
damian50000 napisał(a):
marekgliwice napisał(a):

Polecam źródło :)

http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_under_35_t/Vignette_308.aspx

A zmiany faktycznie - były. Zamiast miesięcznej za 35 Euro są teraz tygodniowe za 15 :) Przy standardowym urlopie oszczędność 5 Euro :)

To mnie pocieszyłeś. Super oszczędność.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 01.07.2009 11:10

marekgliwice napisał(a):Facet w biurze podróży powiedział mi że mają być zmiany od 1 lipca w opłatach i ma jednomiesięczna kosztować 15 Euro.

Zmień BP póki czas :!:
airhip
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) airhip » 02.07.2009 19:15

wojciech70 napisał(a):
airhip napisał(a):

Bracie, po prostu ludzie się irytują. Wystarczy wejść na mapę google http://www.maps.google.pl, albo na http://www.viamichelin.com Widzę, że znalazłeś sobie trasę, jest okej, przy założeniu, że wydatek 37 Euro na Słoweńską winietę nie będzie dla ciebie niespodzianką (za pół roku), do tego kasa koło 10 EUR za Austrię i oczywiście Czechy. Inne niespodzianki, jak początek urlopu wypada w weekend to korki. Sprawdź auto, gruntowny przegląd ubezpiecz się. Nocleg chyba nie jest potrzebny. Tyle miłej podróży.

Rozumiem, że można sie irytować, ale przeglądałem forum z ostatnich miesięcy i naprawdę nie znalazłem nikogo kto chciałby jechać trasą przez Słowenie i ją jakoś opisał. Wszyscy albo przez Węgry albo kombinują jak ominąć autostradę w Słowenii i jadą na Zagrzeb. A ja sobie pomyślałem ze może taka trasa do Istrii będzie korzystniejsza, ale jako że jadę po raz pierwszy (patrz temat) chciałbym wiedzieć czy skoro tamtędy nikt nie jedzie to może jest coś nie tak na tej trasie (Maribor Lubliana- Postojna-Boje).

Czy oprócz winiety 30 euro (nie 37) za miesiąc za przejazd autostradami to wszystkie opłaty, które mogą mnie spotkać na trasie przez Słowenie?

Czy ta trasa prowadzi autostradami dobrej jakości, czy nie ma jakiś szczególnych miejsc, w których są roboty czy utrudnienia?

Czy może ktoś ostatnio przemierzał tą trasę i ma jakieś świeże informacje i może się nimi podzielać?

Jestem jeszcze ciekaw, jaka jest różnica pomiędzy przejazdem autostradami przez Słowenię (koszty w obie strony 30 Euro), a przez Chorwację (tez autostradami, które oczywiście też kosztują). Ciekaw jestem czy ktoś może takie porównanie jest wstanie dokonać i jakie to są kwoty. Oczywiście przy założeniu ze jedziemy do Istrii.

I jeszcze biorąc pod uwagę "Wojciecha70" bardzo proszę o nie irytowanie się z powodu pytań na forum, ponieważ wydaje mi się, że forum właśnie służy temu żeby informować, pomagać, wymieniać informację. Chyba, że moje wyobrażenie jest mylne.

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź na moje liczne pytania i wątpliwości
grzegorz_k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzegorz_k » 02.07.2009 21:04

http://www.promet.si/
To mapka utrudnień na słoweńskich drogach (dzięki uprzejmości Sebbecka :) ).Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 03.07.2009 06:53 przez grzegorz_k, łącznie edytowano 1 raz
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 03.07.2009 00:00

Airhip, krótko: wybrałeś chyba najlepsza trasę z możliwych. Jedź i się nie stresuj. Koszt w Słowenii = 15 EUR tygodniowa winietka i ewentualnie druga taka sama z powrotem. Autostrada słoweńska jest bardzo dobra. W Twoim przypadku nie opłaca się jechać w SLO objazdem i po stronie chorwackiej autostradą. Wiec trasa już się nie zajmuj bo jest OK. Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone