.
18.03.2026 - dzień drugi
Tego dnia mamy zaplanowaną wizytę w Panteonie. Przedział czasowy na wejście mieliśmy oznaczony od 10:00 do 11:00, więc z kwatery wyszliśmy o 8:30, aby na spokojnie dojść na nogach do Panteonu.
Po drodze mieliśmy okazję obejrzeć kilka ciekawych miejsc.
Monumento della Caravella, znajdujący się przy Via Parigi. Pomnik powstał jako wyraz partnerstwa Rzymu i Paryża, które połączyły się w 1956 roku pod słynnym hasłem: "Tylko Paryż jest godny Rzymu; tylko Rzym jest godny Paryża".
Z tej okazji Rzym otrzymał od Paryża dar w postaci karaweli, będącej symbolem stolicy Francji. W zamian Rzym podarował Paryżowi kopię Wilczycy Kapitolińskiej, która do dziś stoi w Dzielnicy Łacińskiej na Place Paul Painlevé (nie wiedziałam o tym, będąc w Paryżu i jej nie widziałam).
Hotel St. Regis Rome z bardzo eleganckim wejściem.
Piękna Fontanna Mojżesza (Fountain of Moses) na placu Piazza San Bernardo. Niestety stojąc na chodniku przed nią nie da się zrobić zdjęcia, które obejmowałoby ją w całości. Trzeba by wyjść na ulicę, ale nie było to wykonalne, bo ruch samochodowy był tam spory. Ale przyjdziemy tutaj jeszcze innego dnia, kiedy ruch będzie mniejszy, to wtedy pokażę ją w całej okazałości.
Weszliśmy do kościoła Matki Bożej Zwycięskiej, w którym znajduje się słynna rzeźba Berniniego „Ekstaza św. Teresy”.
Z zewnątrz kościół wydaje się mały i skromny.
Jednak po wejściu do środka szczęka opada, od znajdującego się tam przepychu. Jak dla mnie ten kościół jest za bardzo przeładowany barokiem i przez to wydaje się bardzo teatralny. Trudno skupić uwagę na czymś konkretnym, bo oczy same biegają po wszystkim wokoło. Nawet dzieło Berniniego według mnie ginie w tym natłoku detali i złoceń.
Rzeźba Berniniego znajduje się w Kaplica Cornaro, po lewej stronie od ołtarza głównego. Po bokach rzeźby Bernini umieścił posągi fundatorów, którzy wyglądają, jakby obserwowali rzeźbę z balkonów w teatrze.
Kościół ten stał się bardzo popularny po publikacji powieści „Anioły i demony” Dana Brown'a, w której Kaplica Cornaro jest jednym z kluczowych miejsc akcji.

.png)
.png)
Ale z drugiej strony - lepiej żałować, że się coś zrobiło niż, że się nie spróbowało .png)
.png)
.