Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Osiem dni w Rzymie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.04.2026 20:30

piekara114 napisał(a):
megidh napisał(a):Bilety do Koloseum można kupić 30 dni wcześniej na TUTAJ. Oferta biletów jest różnorodna, ale niestety bilety, które nas interesowały, czyli Full (razem z podziemiami i tarasem widokowym w Koloseum), nie są możliwe do kupienia.

Gosia, ten link przekierowuje do Muzeum Watykańskiego....
Już poprawiłam. Dzięki za czujność.

piekara114 napisał(a):Z tymi biletami to jakiś hardcore jest. U syna potwierdzili termin konferencji naukowej (wieczorem w środę) i chciał kupić bilety do Koloseum. Wczoraj, czwartek, 9 kwietnia (bilet chciał na 8 kwietnia) zero, dosłownie zero dostępnych biletów, po ledwie 24 h po wrzuceniu. Były tylko miejsca na sam dół Areny, a on chciał wejść jednak wyżej. Ostatecznie kupił na gyg za 160 zł,a cena z oficjalnej strony dla niego to 2 eur, bo to student. Widać jakoś Ci pośrednicy omijają zakup biletów imiennych.
To jest niesamowite. Nie jestem w stanie zrozumieć tego systemu sprzedaży biletów.

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wiola, bo dla darmowych taxi z bookingu są pewne wymagania. Nie każdy obiekt noclegowy bierze w tym udział, i każdy ma ustaloną swoją minimalną kwotę za nocleg, aby mieć możliwość skorzystania z darmowego taxi. ...

Ma to sens. Gosia płaciła duuuużo euro za nocleg to i taxi dostała za free. Jak płaciłam duuuużo pieniążków za nocleg to przeważnie byłam autem swoim lub wypożyczonym i na taxi nie patrzyłam.
Faktycznie oferty bezpłatnych taksówek pokazywały mi się podczas wyszukiwania tylko wtedy, gdy kwota za apartament była dosyć wysoka. Przy rezerwacji dla dwóch osób z taką ofertą się nie spotkałam. Oferta bezpłatnej taksówki wygląda w ten sposób:

bezpłatna taksówka z lotniska.jpg

I nie mam pewności, czy obiekty noclegowe mają coś wspólnego z tymi taksówkami, bo potwierdzenia rezerwacji otrzymywałam bezpośrednio z Bookingu i żaden obiekt noclegowy nie brał w tym udziału. Kiedyś miałam jakieś pytania odnoście taksówki i dzwoniłam do Bookingu, który przekierował mnie do specjalnego działu zajmującego się taksówkami. Kiedyś spotkałam się podczas rezerwacji z ofertą obiektu noclegowego dot. bezpłatnego transferu, ale wydaje mi się, że to było coś innego niż ta bezpłatna taksówka oferowana przez Booking.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.04.2026 08:59

Nie jestem specjalistą w tej kwestii , ale wydaje mi się , że darmowe taxi to opcja dla często korzystających z usług Bookingu ,
ostatnio na Malcie za taxi z lotniska do hotelu w Sliemie nie dopłacaliśmy , ale z hotelu na lotnisko za taxi mielibyśmy zapłacić 25 Euro ( w przeciwnym kierunku podróżowaliśmy komunikacją miejską - szybkie i wygodne połączenie , 3 Euro / osoba )

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.04.2026 15:02

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Wiola, bo dla darmowych taxi z bookingu są pewne wymagania. Nie każdy obiekt noclegowy bierze w tym udział, i każdy ma ustaloną swoją minimalną kwotę za nocleg, aby mieć możliwość skorzystania z darmowego taxi. ...
Ma to sens. Gosia płaciła duuuużo euro za nocleg to i taxi dostała za free. .
Nie do końca. Ja miałam ofertę free taxi na Malcie za rezerwację o wartości 187,20 eur, a to był jeden z tańszych noclegów na Malcie. Wg mnie to obiekt ustala sobie jakiś minimalny poziom, może różny w różnym okresie...

piotrf napisał(a):Nie jestem specjalistą w tej kwestii , ale wydaje mi się , że darmowe taxi to opcja dla często korzystających z usług Bookingu
Chyba też nie, bo dla naszego noclegu opcja free taxi była na koncie męża i moim. Z konta męża rzadziej korzystamy, ale miał lepszą cenę za nocleg i rezerwacja poszła od niego.
Ostatnio edytowano 12.04.2026 19:01 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.04.2026 18:54

Tematu bezpłatnych taksówek chyba nie rozstrzygniemy. Najważniejsze, że czasem się udaje z nich skorzystać.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 12.04.2026 20:42

Chyba nie :oczko: aczkolwiek dodam swoje trzy grosze… zawsze wtedy obowiązuje jakiś regulamin. Ostatnio w lutym mogłam skorzystać z darmowej taksówki, gdy kwota rezerwacji była min. 2600 zł. A innym razem w Walencji było chyba 1600 zł. I tu było ciekawie, bo ja ze swojego konta nie miałam takiej promocji (z najwyższym statusem), a już koleżanka z niższym statusem już tak.

Aaa jeszcze co do maratonu, tak, mój kuzyn bieg ukończył na 8349 miejscu, biorąc pod uwagę ilość uczestników, to chyba dobre miejsce. :spoko:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.04.2026 08:36

Jak to się stało, ze mnie tu jeszcze nie ma? Wstyd mi :oops:
Nadrobiłam i będę czytać. W Rzymie byłam tylko kilka godzin więc z przyjemnością przy pomnę sobie co widziałam i popatrzę na to co nowe dla mnie :proszedzieki:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2026 17:50

AgaGy napisał(a):Chyba nie :oczko: aczkolwiek dodam swoje trzy grosze… zawsze wtedy obowiązuje jakiś regulamin. Ostatnio w lutym mogłam skorzystać z darmowej taksówki, gdy kwota rezerwacji była min. 2600 zł. A innym razem w Walencji było chyba 1600 zł. I tu było ciekawie, bo ja ze swojego konta nie miałam takiej promocji (z najwyższym statusem), a już koleżanka z niższym statusem już tak.
Może chcą w ten sposób zachęcić osoby z niższym statusem do częstszego korzystania z ich ofert.

AgaGy napisał(a):Aaa jeszcze co do maratonu, tak, mój kuzyn bieg ukończył na 8349 miejscu, biorąc pod uwagę ilość uczestników, to chyba dobre miejsce. :spoko:
Bardzo dobre :spoko:.
Grzesiek tak wysoko nie był, bo przybiegł na 22812 miejscu z 36109 uczestników ogółem. A wśród mężczyzn skończył na 17462 miejscu z 25836 uczestników płci męskiej. Biorąc pod uwagę, że jest już po 50-tce, to też nie jest zły wynik. Ale najważniejsze że mu to sprawia frajdę. Jak przestanie go cieszyć bieganie, to pewnie skończą się nasze wyjazdy na maratony.

Kapitańska Baba napisał(a):Jak to się stało, ze mnie tu jeszcze nie ma? Wstyd mi :oops:
Myślałam, że Rzym to nie Twoje klimaty :oczko_usmiech:. Fajnie że jesteś.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2026 18:27

.
Stojąc pod drzwiami prowadzącymi do kamienicy podziwiamy wiszące na nich kołatki.

20260317_130334.jpg

20260317_130334.2.jpg

Ponieważ wejście do apartamentu jest możliwe od godziny 12:00 (a jest kilka minut po 12-tej), to wbijam kod do drzwi frontowych otrzymany dzień wcześniej od właścicielki lokalu, Claudi. Zadziałał od pierwszego kopa, więc pchamy bardzo ciężkie wrota i wchodzimy do wnętrza.
Z wiadomości otrzymanej od Claudii wiem, że nasz apartament jest na 4 piętrze i możemy tam wjechać windą. Ale do windy mogą wejść maksymalnie 2 osoby, więc będziemy wjeżdżać na raty. Na kracie od windy wisiała tabliczka, z której wynikało, że windą może jechać tylko jedna osoba, ale w wiadomości od Claudi oraz z informacji umieszczonych w apartamencie wynikało, że jednocześnie mogą jeździć 2 osoby.
Czekając na windę oglądamy wnętrze klatki oraz urokliwe patio, które akurat było sprzątane, więc tego dnia zdjęć nie robiłam. Dopiero któregoś z kolejnych dni cyknęłam kilka fotek.

20260319_201647.jpg

20260319_201658.jpg

20260319_201708.jpg

20260319_201715.jpg

20260319_201737.jpg

20260319_201836.jpg

W apartamencie, tak jak było umówione z Claudią, czekał na nas syn właścicielki, z którym załatwiliśmy kwestie meldunkowe i zapłaciliśmy mu podatek miejski, o którym na szczęście była informacja w ofercie na Bookingu i który był wliczony w ogólną cenę. Tyle tylko że musieliśmy zapłacić go gotówką na miejscu.
Apartament House Montebellonas nie rozczarował. Zdjęcia zamieszczone w ofercie pokrywały się ze stanem faktycznym.
Jedynie dwie z trzech łazienek znajdujących się w tym apartamencie (ich zdjęć nie ma ofercie) okazały się malutkie, ale nie był to dla nas problem.

20260317_121621.jpg

20260317_121804.jpg

20260317_121610.jpg

20260317_121638.jpg

20260317_121657.jpg

20260317_121717.jpg

20260317_121831.jpg

20260317_121837.jpg

20260317_121849.jpg

20260317_121901.jpg

Na dobre rozpoczęcie pobytu wznieśliśmy toast przywiezioną z Polski wiśnióweczką (którą Waldek przez przeoczenie nie zostawił w samochodzie i do której nikt się na lotnisku nie przyczepił), rozlaną do filiżanek do espresso.

20260317_121944.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2026 18:41

Dziedziniec fajny, klatka z windą klimatyczna, przedpokój by mnie zniechęcił, ale sypialnie bardzo fajne i przestronne.

megidh napisał(a):Na dobre rozpoczęcie pobytu wznieśliśmy toast przywiezioną z Polski wiśnióweczką (którą Waldek przez przeoczenie nie zostawił w samochodzie i do której nikt się na lotnisku nie przyczepił), rozlaną do filiżanek do espresso.

Do wiśnióweczki nikt się nie przyczepił na lotnisku, bo od września w Balicach nie ma limitów płynów w bagażu podręcznym. Sorry, jest jeden limit, jedna butelka może mieć max. 2 l pojemności :lol: Oczywiście limity %zawartości alkoholu obowiązują jak zawsze przy przekraczaniu granic....

Przy okazji, wiecie, że oficjalnie w bagażu rejestrowym można przewozić max. 1 litr oliwy? przynajmniej w Ryanair? Oni oliwę kwalifikują jako produkt palny, a tym samym niebezpieczny.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2026 19:15

.
Po rozmowie z synem właścicielki lokalu okazało się, że jest mały problem z ruterem i zaraz przyjdzie jakiś fachowiec, żeby go rozwiązać. Musieliśmy więc zmienić trochę nasz plan na ten dzień i zamiast iść od razu na zwiedzanie, to poszliśmy najpierw na zakupy do marketu zlokalizowanego niedaleko naszego apartamentu. Szliśmy do niego około 5 minut. Waldek z Jackiem zostali w apartamencie, czekając na fachowca. Na straganie przed kamienicą kupiliśmy warzywa i owoce a resztę w markecie. Po powrocie na szybko zrobiłyśmy z dziewczynami pastę, żeby potem nie tracić czasu na posiłek w restauracji. Wszystkim posiłek smakował, więc po zjedzeniu wyruszyliśmy na zwiedzanie. W międzyczasie kwestia rutera została załatwiona, ale nie do końca. Mieliśmy Wi-Fi, ale nie było TV, co nam zupełnie nie przeszkadzało.
Z naszego apartamentu mieliśmy niedaleko do trzech stacji metra: Republica (linia A), Castro Pretorio (linia B) i Termini (linia A i B). Teraz mieliśmy jechać linią B, więc aby nie kłębić się w tłumie ludzi na stacji Termini, poszliśmy na stację Castro Pretorio, na której tłoku nie było.

20260317_154529.jpg

Idąc na stację rozglądaliśmy się za jakimś Tabacchi, w którym moglibyśmy kupić bilety na komunikację miejską, ale nic nie wypatrzyliśmy. Weszliśmy więc na stację metra z zamiarem kupienia biletów w automacie, ale automaty, które tam stały nie posiadały możliwości kupienia pojedynczych biletów. Zdecydowaliśmy się więc skorzystać z systemu "Tap & Go". Jest to zbliżeniowa metoda płatności za komunikację miejską i polega na przykładaniu karty płatniczej (telefonu lub zegarka z włączoną funkcją NFC) do specjalnego czytnika, co powoduje obciążenie konta kwotą 1,5 €. W ciągu 100 minut można się przesiadać między autobusami, tramwajami i metrem. Przy każdej przesiadce należy ponownie przyłożyć tę samą kartę do czytnika, a system rozpozna aktywny bilet i nie pobierze nowej opłaty, dopóki trwa limit czasu. Jedyny problem jest taki, że każda osoba musi mieć swoją kartę, bo nie można jedną kartą zapłacić za kilka osób. Wyłączając tą niedogodność (szczególnie dla osób podróżujących z dziećmi, które swojej karty płatniczej mogą nie mieć) jest to bardzo fajna opcja płacenia za przejazdy.
W razie kontroli biletów należy pokazać kontrolerowi kartę płatniczą (lub telefon czy zegarek), którymi dokonano płatności. Kontroler posiada czytnik, który sprawdza ostatnie cyfry karty i potwierdza ważność przejazdu w systemie.
Nas przez cały pobyt w Rzymie nie kontrolowano.
Metro w Rzymie działa sprawnie, pociągi jeżdżą często. Zdarzają się oczywiście opóźnienia w godzinach szczytu, czego doświadczyliśmy jednego dnia, ale ogólnie nie ma problemu z przejazdami metrem.
Po minucie oczekiwania metro linii B wjechało na peron w kierunku Laurentina. Wsiedliśmy do wagonu i ruszyliśmy, mając do przejechania 4 przystanki. Po ok. 7 minutach dojechaliśmy do stacji Circo Massimo, na której wysiedliśmy z metra.
Dalej będziemy się poruszać pieszo.
Na powierzchnię wyszliśmy tuż przy starożytnym rzymskim stadionie Circo Massimo, który znajduje się w dolinie między wzgórzami Palatyn i Awentyn.

20260317_161043.jpg

20260317_161046.jpg

20260317_161510.jpg

20260317_161658.jpg

Na stadionie trwały prace przygotowawcze do maratonu. Stawiano namioty, układano bieżnię, po której zawodnicy będą przebiegać ostatnie kilkadziesiąt metrów do mety. Przyjdziemy tutaj jeszcze w czwartek, aby Grzesiek odebrał pakiet startowy oraz w niedzielę po ukończeniu maratonu przez Grześka.

20260317_161915.jpg

20260317_162215.jpg

20260317_162302.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2026 19:26

Fajne miejsce (w kontekście historycznym - no lekko naciąganym :oczko: na metę maratonu.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.04.2026 19:31

Apartman fajny :proszedzieki: Widać spore mieszkanie, takie jak my mieliśmy kiedyś w Atenach. Co prawda kibel w prysznicu, to nowość :bojesie: ale nie przesadzajmy, kilka dni można łączyć różne czynności :lezekwicze:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 13.04.2026 19:45

majkik75 napisał(a):Apartman fajny :proszedzieki: Widać spore mieszkanie, takie jak my mieliśmy kiedyś w Atenach. Co prawda kibel w prysznicu, to nowość :bojesie: ale nie przesadzajmy, kilka dni można łączyć różne czynności :lezekwicze:
Też ten kibelek w prysznicu mnie zaciekawił :lol: ;)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 13.04.2026 19:52

To chyba mało Grecji jeszcze widzieliście :lol:

Dla mnie ciekawsze te wc na podeście....
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.04.2026 19:58

piekara114 napisał(a):Dziedziniec fajny, klatka z windą klimatyczna, przedpokój by mnie zniechęcił, ale sypialnie bardzo fajne i przestronne.
A co Ci się nie podoba w przedpokoju ?.

piekara114 napisał(a):Do wiśnióweczki nikt się nie przyczepił na lotnisku, bo od września w Balicach nie ma limitów płynów w bagażu podręcznym. Sorry, jest jeden limit, jedna butelka może mieć max. 2 l pojemności :lol: Oczywiście limity %zawartości alkoholu obowiązują jak zawsze przy przekraczaniu granic....
O zniesieniu limitu płynów wiedzieliśmy, bo dwa tygodnie wcześniej lecieliśmy z Krakowa do Neapolu, ale nie wiedziałam, że dotyczy to również alkoholu.

piekara114 napisał(a):Przy okazji, wiecie, że oficjalnie w bagażu rejestrowym można przewozić max. 1 litr oliwy? przynajmniej w Ryanair? Oni oliwę kwalifikują jako produkt palny, a tym samym niebezpieczny.
Nie wiedziałam. Dzięki za informację.

piekara114 napisał(a):Fajne miejsce (w kontekście historycznym - no lekko naciąganym :oczko: na metę maratonu.
Atmosfera na mecie była super, więc miejsce się nadawało.

mysza73 napisał(a):
majkik75 napisał(a):Apartman fajny :proszedzieki: Widać spore mieszkanie, takie jak my mieliśmy kiedyś w Atenach. Co prawda kibel w prysznicu, to nowość :bojesie: ale nie przesadzajmy, kilka dni można łączyć różne czynności :lezekwicze:
Też ten kibelek w prysznicu mnie zaciekawił :lol: ;)
Wiedziałam, że Was rozbawię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Osiem dni w Rzymie - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone