Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Osiem dni w Rzymie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.04.2026 09:27

megidh napisał(a):Bilety do Muzeów Watykańskich można kupić 3 miesiące wcześniej, więc kupiłam je w grudniu 2025 roku TUTAJ. Kupiłam podstawowe bilety (bez żadnych rozszerzeń) w cenie 25 € (20 € cena biletu + 5 € opłata rezerwacyjna). Bilety kupuje się na konkretny dzień i godzinę oraz trzeba podać imiona i nazwiska osób, których będą z nich korzystać. Podczas wejścia do Muzeów trzeba mieć przy sobie dokument tożsamości, bowiem dane na bilecie sprawdzane są z dokumentem.

Oj tutaj podam, że na mój termin za dokładnie pół roku :!: , już mogę kupić i... 8O 5 godzin jest już wyprzedane :idea: 8O
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 04.04.2026 10:10

wiola2012 napisał(a):Gosia nadaje z Rzymu, nie można tego opuścić :D .
Fajnie że jesteś. A już myślałam, że Cię Rzym nie interesuje :oczko_usmiech:.

wiola2012 napisał(a):My mieliśmy 5 dni i naprawdę bardzo dużo zobaczyliśmy, już sobie wyobrażam Twój ośmiodniowy plan :).
Prawie wszyscy forumowicze, którzy się odezwali w tej relacji, byli już w Rzymie. Będziemy więc konfrontować swoje wspomnienia. Ja bardzo lubię wracać do odwiedzonych miejsc poprzez czytanie relacji i oglądanie w nich zdjęć.

wiola2012 napisał(a):Czyli dzięki maratonom Grześka, zobaczyliście kolejne piękne miasto, ciekawe jakie będzie następne :idea: .
Maratony są fajną motywacją do wyjazdów. Marzeniem Grześka jest maraton w Nowym Jorku, ale (jak już napisałam w relacji z Paryża), uzyskanie numeru startowego w tym maratonie jest bardzo trudne. Takie bardziej realne miejsca startu to Ateny albo Stambuł, ale na razie Grzesiek jeszcze nic zdecydował. My namawiamy go na Ateny, bo w tym mieście jeszcze nie byliśmy. Natomiast Stambuł już widzieliśmy, chociaż może trochę zbyt krótko w nim byliśmy.

te kiero napisał(a):
megidh napisał(a):Bilety do Muzeów Watykańskich można kupić 3 miesiące wcześniej, więc kupiłam je w grudniu 2025 roku TUTAJ. Kupiłam podstawowe bilety (bez żadnych rozszerzeń) w cenie 25 € (20 € cena biletu + 5 € opłata rezerwacyjna). Bilety kupuje się na konkretny dzień i godzinę oraz trzeba podać imiona i nazwiska osób, których będą z nich korzystać. Podczas wejścia do Muzeów trzeba mieć przy sobie dokument tożsamości, bowiem dane na bilecie sprawdzane są z dokumentem.

Oj tutaj podam, że na mój termin za dokładnie pół roku :!: , już mogę kupić i... 8O 5 godzin jest już wyprzedane :idea: 8O
To musiało się coś zmienić, bo jak ja rezerwowałam bilety w grudniu 2025, to terminy były dostępne tylko na trzy miesiące do przodu. Z ciekawości weszłam na stronę rezerwacji i teraz faktycznie można rezerwować z 6-miesięcznym wyprzedzeniem. Nie jest to zbyt dobra wiadomość dla tych turystów, którzy planują wyjazdy na ostatnią chwilę, bo oni nie będę mieli szans na zakup biletów.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 04.04.2026 14:33

megidh napisał(a): Prawie wszyscy forumowicze, którzy się odezwali w tej relacji, byli już w Rzymie. Będziemy więc konfrontować swoje wspomnienia. Ja bardzo lubię wracać do odwiedzonych miejsc poprzez czytanie relacji i oglądanie w nich zdjęć.

Ja także się melduję w relacji. W Rzymie byłam już dwukrotnie, a trzeci raz wybiorę się jak już skończą to całe metro w centrum. Ciągle mam takie miejsca, gdzie jeszcze nie dotarłam.
A w tym maratonie brał udzial bliski członek mojej rodziny, stąd wiedziałam, że on miał miejsce.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 05.04.2026 21:23

megidh napisał(a):
Dawigs napisał(a):Miło będzie zobaczyć miejsca, które widziałem w ubiegłym roku ale też zajrzeć tam gdzie nie byłem :D .
Fajnie, że dołączyłeś. Planując moje trasy trochę ściągnęłam z Twojej relacji.

Miło słyszeć, że relacja mogła być pomocna :D . Przemierzaliście Rzym mniej więcej rok po moim pobycie :D .

piekara114 napisał(a):Jak mi się nie podoba ta konieczność kupowania wejściówek na tyle czasu do przodu... Odbiera to wyjazdom pewnej spontaniczności, trzeba wtedy zwiedzać z kalendarzem w ręku, a skąd można wiedzieć 2 miesiące przed na co będzie ochota i chęci w środę 25 marca o 13tej?
megidh napisał(a): Chyba nie tylko Tobie się to nie podoba. Ja też nie lubię tak daleko wybiegać z planowaniem, ale niestety obecnie jak chce się zobaczyć bardzo atrakcyjne miejsca, to trzeba się poświęcić. Mnie bardziej niż zastanawianie się nad tym, czy danego dnia będzie ochota na zwiedzanie, dręczy myśl, czy danego dnia będzie odpowiednia pogoda na zwiedzanie. Bo jeśli wchodzenie do wnętrz muzeów nie wymaga ładnej pogody, to już wędrowanie w deszczu po Forum Romanum, Palatynie i Koloseum, do udanych nie będzie należało.

Coś o wędrowaniu w deszczu w tych miejscach niestety wiem :| . Z tego co widziałem na zajawkach to akurat Wam pogoda dopisała :D . Coraz więcej topowych atrakcji wyprzedawanych jest z wyprzedzeniem i niestety ten trend pewnie się nie zatrzyma ...
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 08.04.2026 07:33

megidh napisał(a):My namawiamy go na Ateny, bo w tym mieście jeszcze nie byliśmy. Natomiast Stambuł już widzieliśmy, chociaż może trochę zbyt krótko w nim byliśmy.

W mojej opinii Ateny są bezpieczniejsze. Chodzi mi o loty i różne zawirowania z ich odwoływaniem. Wszystko oczywiście może się zmienić. Grecja to kolebka igrzysk więc ten argument powinien go przekonać ;) .
A czemu tak trudno zdobyć numer startowy w Nowym Jorku?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.04.2026 17:43

AgaGy napisał(a):Ja także się melduję w relacji.
Witam serdecznie :D.

AgaGy napisał(a):W Rzymie byłam już dwukrotnie, a trzeci raz wybiorę się jak już skończą to całe metro w centrum. Ciągle mam takie miejsca, gdzie jeszcze nie dotarłam.
Ja też byłam w Rzymie dwa razy i może też, tak ja Ty planujesz, wybiorę się tam kolejny raz po zakończeniu prac związanych z budową metra. Ale to ponoć ma jeszcze trwać bardzo długo.

AgaGy napisał(a):A w tym maratonie brał udzial bliski członek mojej rodziny, stąd wiedziałam, że on miał miejsce.
Bardzo dużo Polaków brało udział w tym maratonie, w którym ogólnie biegło ponad 35.000 uczestników, a ukończyło go 30.000. Mama nadzieję, że członek Twojej rodziny znalazł się w tej grupie, która dotarła do mety.

Dawigs napisał(a):Miło słyszeć, że relacja mogła być pomocna :D . Przemierzaliście Rzym mniej więcej rok po moim pobycie :D .
Toż to prawie rocznica :oczko_usmiech:.

Dawigs napisał(a):Coś o wędrowaniu w deszczu w tych miejscach niestety wiem :| . Z tego co widziałem na zajawkach to akurat Wam pogoda dopisała :D .
Tak, pogodę mieliśmy świetną. Tylko w ciągu jednego dnia kropiło i raz wieczorem była krótka ulewa. W pozostałe dni była piękna pogoda.

Dawigs napisał(a):Coraz więcej topowych atrakcji wyprzedawanych jest z wyprzedzeniem i niestety ten trend pewnie się nie zatrzyma ...
Planując zwiedzanie coraz częściej zastanawiam się, czy nie odpuścić tych topowych atrakcji. Bo nie dość, że trzeba dużo wcześniej kupować bilety, to jeszcze podczas zwiedzania są tam tłumy ludzi, przez co oglądanie wnętrz i eksponatów nie sprawia przyjemności.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.04.2026 17:58

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):My namawiamy go na Ateny, bo w tym mieście jeszcze nie byliśmy. Natomiast Stambuł już widzieliśmy, chociaż może trochę zbyt krótko w nim byliśmy.

W mojej opinii Ateny są bezpieczniejsze. Chodzi mi o loty i różne zawirowania z ich odwoływaniem. Wszystko oczywiście może się zmienić. Grecja to kolebka igrzysk więc ten argument powinien go przekonać ;) .
Maratony w Atenach i w Stambule odbywają się w listopadzie, więc w tym roku i tak Grzesiek na żaden z nich nie pojedzie, bo dwa maratony w roku, to dla niego przesada. A do przyszłego roku może się dużo pozmieniać. Maratonów w tych miastach Grzesiek się obawia, bo trasy są tam dosyć wymagające, z dużą liczbę podbiegów.

wiola2012 napisał(a):A czemu tak trudno zdobyć numer startowy w Nowym Jorku?
Maraton w Nowym Jorku jest bardzo popularny, więc chętnych do wzięcia w nim udziału jest ogromna ilość. Dlatego istnieje bardzo skomplikowany system kwalifikacji. Nie będę tego opisywać własnymi słowami, tylko przytoczę informacje z internetu:

Oto główne powody, dla których trudno dostać się na ten bieg:
- Ogromna popularność i loteria: Liczba zgłoszeń wielokrotnie przewyższa liczbę dostępnych miejsc. Większość biegaczy musi liczyć na szczęście w losowaniu (loterii), gdzie szanse na wylosowanie są bardzo małe.
- Ograniczona liczba miejsc: Mimo że w maratonie bierze udział ponad 50 tysięcy osób, zapotrzebowanie jest znacznie większe.
- Restrykcyjne kwalifikacje czasowe: Aby dostać się bez losowania (miejsca gwarantowane), należy spełnić bardzo rygorystyczne wymogi czasowe (nawet trudniejsze niż w Bostonie) w określonych biegach. Od 2025 roku NYRR (New York Road Runners) nie akceptuje czasów z półmaratonów spoza organizacji NYRR, wymagając wyników z pełnych maratonów.
- Skomplikowany proces i biurokracja: Rejestracja wymaga śledzenia kluczowych dat, a proces aplikacyjny jest rozbudowany.
- Drogie pakiety charytatywne: Alternatywą jest zapis przez organizacje charytatywne, ale wiąże się to z koniecznością zebrania dużej kwoty pieniędzy na cel charytatywny, co jest kosztowne i wymaga zaangażowania.
- Priorytetyzacja miejscowych: W procesie losowania pierwszeństwo mają często mieszkańcy Nowego Jorku, a w dalszej kolejności Amerykanie, co zmniejsza szanse biegaczy międzynarodowych.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.04.2026 19:28

Trzecie podejście do Rzymu może być w przyszłym roku ( poprzednie były szybkie i po łebkach - ze zwiedzaniem "przy okazji" ) , dlatego z ciekawością będę śledził Twoją relację , przyda się :D

Maratony to poważna sprawa , nie wolno przesadzać . A może Hannover albo Londyn , chyba że może to być np. wrześniowy BMW Berlin ? :idea:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.04.2026 19:40

piotrf napisał(a):Trzecie podejście do Rzymu może być w przyszłym roku ( poprzednie były szybkie i po łebkach - ze zwiedzaniem "przy okazji" ) , dlatego z ciekawością będę śledził Twoją relację , przyda się :D
Miło Piotrze, że jesteś zainteresowany :D. Witam Cię serdecznie.

piotrf napisał(a):Maratony to poważna sprawa , nie wolno przesadzać . A może Hannover albo Londyn , chyba że może to być np. wrześniowy BMW Berlin ? :idea:
Grzesiek ma jeszcze kilka miesięcy na zastanowienie się, więc musimy poczekać na jego decyzję. Bierze różne opcje pod uwagę, ale co z tego wyjdzie, to nikt na razie nie wie.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.04.2026 19:41

.
17.03.2026 - dzień pierwszy

Wylatujemy z Krakowa o godzinie 8:45, więc na lotnisko przyjeżdżamy odpowiednio wcześniej.
Startujemy o czasie. Początkowo lecimy wśród chmur, ale potem się rozjaśniło. Tylko że ja nie miałam miejsca przy oknie, więc zdjęć z lotu nie mam. Siedziałam na środkowym siedzeniu pomiędzy Waldkiem a Grześkiem. I to Grzesiek miał miejsce przy oknie. Gdyby miał je Waldek, to bym się z nim zamieniła, ale Grześka nie prosiłam, aby się ze mną zamienił.
Przed samym lądowaniem poprosiłam go tylko o zrobienie jakiegoś zdjęcia moim telefonem, abym miała tutaj co pokazać.

20260317_101817.jpg

Na lotnisku Fiumicino wylądowaliśmy planowo, czyli o godzinie 10:55. Po wyjściu z samolotu od razu odczuliśmy efekty pracy słońca nad włoskim niebem. Było bardzo cieplutko i słonecznie, z czego się bardzo ucieszyliśmy.
Po włączeniu transmisji danych w telefonie dostałam od kierowcy naszej bookingowej, bezpłatnej taksówki informacje, gdzie mamy iść, aby się z nim spotkać. Po dotarciu na miejsce spotkania zadzwoniłam do niego, że już jesteśmy i po chwili już mieliśmy okazję się z nim przywitać a następnie poszliśmy razem do taksówki (busa).

20260317_110815.jpg

Podczas jazdy nasz kierowca przez cały czas rozmawiał przez telefon, na szczęście nie trzymał go przy uchu, tylko miał włączony zestaw głośnomówiący.

20260317_112805.jpg

Po drodze oglądaliśmy widoki widziane przez szyby auta, rozpoznając nawet miejsca, do którym zamierzaliśmy się wybrać.

20260317_112837.jpg

20260317_113529.jpg

20260317_113545.jpg

20260317_114637.jpg

20260317_114644.jpg

20260317_115610.jpg

Po 45 minutach jazdy byliśmy na miejscu niedaleko budynku, w którym mieścił się nasz apartament.
Kierowca wysadził nas jedną przecznicę bliżej, bo z uwagi na rozstawione na ulicy stragany, nie mógł wjechać dalej. Tą ostatnią część trasy przeszliśmy na nogach pomiędzy straganami, na których później niejednokrotnie robiliśmy zakupy warzywno-owocowe.

20260317_130348.jpg

20260317_130433.jpg

I stanęliśmy przed drzwiami prowadzącymi do naszej kamienicy.

20260317_130342.jpg
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.04.2026 19:47

megidh napisał(a):Oto główne powody, dla których trudno dostać się na ten bieg...

No masakra jakaś.

17 marca zaczynaliście podróż, a my wracaliśmy :)
Mieliście darmową taksówkę? Mi booking nigdy nie dał darmowej :evil:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 09.04.2026 20:09

wiola2012 napisał(a):
megidh napisał(a):Oto główne powody, dla których trudno dostać się na ten bieg...

No masakra jakaś.
No właśnie.

wiola2012 napisał(a):17 marca zaczynaliście podróż, a my wracaliśmy :)
Ale nam się zbiegło.

wiola2012 napisał(a):Mieliście darmową taksówkę? Mi booking nigdy nie dał darmowej :evil:
A mnie się trafiło już trzeci raz. Pierwszy był w Barcelonie, tylko tam było trudniej ze skontaktowaniem się z kierowcą, a w zasadzie z osobą, która dopiero nas zaprowadziła do miejsca gdzie podjechała taksówka. Ale od tego czasu zmieniła się techniczna obsługa rezerwacji taksówki. Teraz po uzyskaniu możliwości zarezerwowania bezpłatnej taksówki i zarezerwowaniu jej, widzimy tą rezerwację na swoim koncie w zakładce "Rezerwacje i wyjazdy". Po wejściu w tą rezerwację mamy wszelkie informacje na jej temat. O ile dobrze pamiętam przed przyjazdem taksówki pokazuje się nawet imię kierowcy i jego numer telefonu. Informacje na jej temat otrzymałam także na adres e-mail.
Drugą bezpłatną taksówkę miałam okazję zarezerwować na Cyprze w grudniu 2025 roku. Skorzystałam z niej, ale nie dla siebie, tylko dla znajomych, którzy przylatywali na Cypr kilka dni po nas i wspólnie od tego dnia zaczynaliśmy korzystanie z apartamentu, podczas rezerwacji którego uzyskałam możliwość rezerwacji tej bezpłatnej taksówki.
No a trzeci raz był teraz w Rzymie. Zaoszczędziliśmy na tej taksówce trochę kasy i czasu, bo pociągiem czy autobusem jechalibyśmy jednak dłużej, a później musielibyśmy jeszcze dojść do apartamentu.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 09.04.2026 22:37

Mi oferują zawsze płatną, niby z jakąś zniżką. Napiszę do nich :idea:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.04.2026 07:56

megidh napisał(a):Bilety do Koloseum można kupić 30 dni wcześniej na TUTAJ. Oferta biletów jest różnorodna, ale niestety bilety, które nas interesowały, czyli Full (razem z podziemiami i tarasem widokowym w Koloseum), nie są możliwe do kupienia.

Gosia, ten link przekierowuje do Muzeum Watykańskiego....
Z tymi biletami to jakiś hardcore jest. U syna potwierdzili termin konferencji naukowej (wieczorem w środę) i chciał kupić bilety do Koloseum. Wczoraj, czwartek, 9 kwietnia (bilet chciał na 8 kwietnia) zero, dosłownie zero dostępnych biletów, po ledwie 24 h po wrzuceniu. Były tylko miejsca na sam dół Areny, a on chciał wejść jednak wyżej. Ostatecznie kupił na gyg za 160 zł,a cena z oficjalnej strony dla niego to 2 eur, bo to student. Widać jakoś Ci pośrednicy omijają zakup biletów imiennych.

Wiola, bo dla darmowych taxi z bookingu są pewne wymagania. Nie każdy obiekt noclegowy bierze w tym udział, i każdy ma ustaloną swoją minimalną kwotę za nocleg, aby mieć możliwość skorzystania z darmowego taxi. Co ciekawe tax należy się z lotniska na nocleg i w żaden sposób nie ma opcji zmiany w przeciwną stronę (osobiście dla mnie byłoby to lepsze rozwiązanie, aby taxi należało się raz, ale kierunek można było sobie wybrać).
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 10.04.2026 16:38

piekara114 napisał(a):Wiola, bo dla darmowych taxi z bookingu są pewne wymagania. Nie każdy obiekt noclegowy bierze w tym udział, i każdy ma ustaloną swoją minimalną kwotę za nocleg, aby mieć możliwość skorzystania z darmowego taxi. ...

Ma to sens. Gosia płaciła duuuużo euro za nocleg to i taxi dostała za free. Jak płaciłam duuuużo pieniążków za nocleg to przeważnie byłam autem swoim lub wypożyczonym i na taxi nie patrzyłam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Osiem dni w Rzymie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone